- - - - - -
nedelja, 05 jul 2020
A+ R A-

havarijuni našeg vremena - hutba o događajma u turskoj 15.07. 2016.

dzamijaSjenica

Imenom Samog Boga, svemu Milosnog, odazvanima Samilosnog

kada smo čuli i vidjeli vijesti prošlog petka navečer, kako je dio turske pokušao izvršiti vojni udar i na taj način srušiti vlast koju je narod odabrao, u našim srcima je zavladao strah i tuga. s druge strane, u izvještajima mnogih medija se mogla razumjeti radost zbog mogućeg pada sa vlasti, vjerovatno danas najvećeg muslimanskog vođe i gazije redžepa tajipa erdogana. međutim, hvala Allahu, u osvit subotnje zore tuga većine muslimana svijeta se pretvorila u neopisivu radost i sreću, dok se nevjernička i munafička radost i nada pretvoriše u tugu i razočarenje. tursko vođstvo i turski narod pokazali su veliku svijest i spremnost da se žrtvuju u odbrani slobode i države.
vjerujemo da se ništa ne događa bez Allahove dž.š. odredbe i Njegove volje. istina, postoje djela koja Allah voli, sa kojima je zadovoljan, ali i djela koja On ne voli, na koja se srdi, ali se ništa ne dogodi bez Njegovog dopuštenja. pobjeda i poraz također dolaze od Allaha dž.š. skrena vjera i jedinstvo muslimana donose pobjedu. to je ono što Allah pomaže. 
kada je Allah dž.š. potomcima isra'ilovim kao poslanika poslao isaa a.s., on ih je upućivao na dobro, a odvraćao ih od zla, pozivao ih je da samo Allaha obožavaju: „Allah je diosta i moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte; to je pravi put!" (Kur'an, III: 51)
pokazao im je mnoge dokaze, liječio je bolesne, slijepe, gubave... i pored svega toga, mnogima nije valjao i odlučiše da ga ubiju. to nisu mogli učiniti sami pa su zatražili pomoć i to od svojih tlačitelja rimljana. međutim, ne biva kako mi hoćemo, već kako Allah hoće, jer „čovjek snuje, a Allah određuje“. Allah dž.š. je htio da spasi isaa a.s. i spasio ga je uzdignućem, a oni ubiše drugoga čovjeka misleći da je to isa. poslanik isa a.s. je imao neprijatelje iz svoga naroda i imao je izdajice među sebi bliskima, poput jude iškariotskog, ali je imao i iskrene učenike i pomagače Allahove vjere - havarijjune: „a kada se isa uvjerio da oni neće da vjeruju, uzviknuo je: "koji će biti pomagači moji na Allahovom putu?" – "mi", - rekoše učenici, - "mi ćemo biti pomagači Allahove vjere, a ti budi svjedok da smo mi poslušni Njemu.“ (Kur'an, III:52)
oni koji su htjeli da sruše vlast u turskoj, a izgleda i tursku, nisu to mogli sami učiniti pa su zatražili pomoć od globalista, cionista... a predsjednik erdogan je tražio pomoć od svojeg naroda i narod ga je pomoga, stao je uz njega. narod turske su bili erdoganovi havarijjuni, oni su havarijjuni našeg vremena. Allah je njih pomogao kao što je prije pomogao isaa a.s: „I nevjernici počeše smišljati spletke, ali ih je Allah otklonio, jer On to umije najbolje.“(Kur'an, III:54) vjernik tako treba postupati, učiniti sve što je u njegovoj moći, a potom se osloniti na Allaha i onda zaslužuje Njegovu pomoć i pobjedu.
postavljaju se mnoga važna pitanja: ko je htio da sruši vlast koja je izraz narodne volje, koji cilj se želio postići time, zašto je Allah dž. š. pomogao turski narod...
razmislite o stanju u ostalim muslimanskim državama: narod egipta je izabrao da ga vode muslimanska braća i neko je srušio volju naroda, narod sirije godinama krvari i bori se za slobodu, palestinci se bore više od pola vijeka za slobodu i nezavisnost...
oni koji „vladaju svijetom“, koji večinu muslimanskih država i naroda drže u ropstvu: fizičkom, ekonomskom, čak i idejnom, ne žele slobodu turskom narodu, jer bi to bila lekcija i drugim muslimanskim narodima na putu ka slobodi. žele zaustaviti tursku na njenom putu, zato što svakim danom postaje sve više slobodna, sve više islamska, sve više osmanska, a sve manje podanička, sve manje komunistička. mi vidimo da je turska na dobrom putu, da dobro razumije „znakove pored puta“. istina, put je dug i trnovit, a takav je inače pravi put, kako je to poslanik muhammed a.s. potvrdio u jednom predanju.
odgovor na pitanje: zašto je Allah dž.š. pomogao turski narod, predsjednika i vladu, dijelom nalazimo u riječima jednog od najvećih muslimanskih autoriteta današnjice, predsjednika svjetske unije islamske uleme dr. jusufa el- karadavija kada je rekao: „raduj se turski narode, Allah te nikada neće poniziti dok pomažeš potrebnoga, snabdijevaš onoga koji nema, ugošćavaš goste i boriš se za istinu.“
ovome ćemo još pridodati:
- hiljade džamija ste izgradili i obnovili u turskoj i izvan nje;
- ukinuli ste zabranu nošenja hidžaba u javnim ustanovama;
- uveli ste obaveznu vjersku edukaciju u školama;
- smanjili ste zelenaštvo i radite na uspostavi islamskog načina poslovanja;
- izgradili ste hiljade škola u turskoj i izvan nje;
- tursku ste razvili do stepena najmoćnijih i najrazvijenijih država svijeta;
- pomažete svim muslimanskim narodima i uopšte ljudima, a vaša pomoć nije zaobišla ni bošnjake, ni naš grad sjenicu (obnovili ste zgradu ustanove za kulturu, opremili obdanište kod nur džamije, donirali ste za bolnicu novo vozilo hitne pomoći i veliki broj aparata, islamskoj zajednici je donirano novo pogrebno auto, u najavi je izgradnja savremene osnovne škole...)
bitno je naglasiti da je turska na najbolji način spojila islam, odn. kulturu istoka sa naukom odn. savremenom civilizacijom zapada i ona je kao takva uzor ostalim muslimanskim narodima i državama.
već spomenuti dr. jusuf el-karadavi je uputio muslimanima poziv sljedeće sadržine: „pozivam sve arapske i islamske zemlje da stanu uz tursku, da je pomognu diplomatski, ekonomski i medijski. demokratska vjernička turska je saveznik koji neće izdati“
i evo mi se odazivamo, svako može makar lijepu riječ da kaže, da uputi dovu allahu dž.š. posebno se trebamo sjetiti svih onih koji su svoj život kurbanom za tursku učinili. za šehide u turskoj odmah poslije džume namaza ćemo u svim našim džamijama klanjati dženazu namaz u odsustvu. Allahov poslanik muhammed s.a.v.s kaže: „u džennetu ima stotinu deredža (stepena) koje je Allah pripremio mudžahidima na Allahovom putu. između dvije deredže je kao između nebesa i zemlje.“ (buhari)
Allaha Uzvišenog molimo da šehidima u turskoj ukabuli žrtvu, da im podari visoke stepene u džennetu, da pomogne turskom narodu i njihovim vođama da ustraju u borbi za slobdu i nezavisnost. Njega Uzvišenog molimo da pomogne i ostalim muslimanima, da naša srca složi, učvrsti nas na pravom putu, omogući nam da istinu spoznamo i da je se držimo, da zabludu prepoznamo i da se nje klonimo, da nam oprosti grijehe i sastavi nas u džennetu. amin!

mr. sabit ef. šećović, nur džamija u sjenici, 22.07. 2016.g./18.ševal, 1437. h.g.