- - - - - -
ponedeljak, 15 jul 2019
A+ R A-

HUTBA - 23. REBIU-L-EVVEL 1438 H.G / 23. DECEMBAR 2016 G.G

bajrakliDzamija1

Praštanje grijeha je Allahova Milost i Dobrota prema Svojim robovima. to je jedno od Svojstava Uzvišenog Allaha, kao što je El-Gaffar (Onaj Koji Puno Prašta) jedno od Njegovih Lijepih Imena.

koliko god da čovjek griješi, Allahov Oprost je mnogo veći. čak se u jednom hadisi-kudsijju kaže da kada bi čovjek imao grijeha kolika je cijela zemlja, Allah Bi mu Oprostio, pod uslovom da je teoba bili iskrena.

{قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ}
“reci: 'o robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu Milost! Allah Će, sigurno, sve grijehe Oprostiti; On doista, Mnogo Prašta i On je Milostiv. i povratite se Gospodaru svome i pokorite Mu se prije nego što vam kazna dođe – poslije vam niko neće u pomoć priskočiti.“ (ez-zumer, 53)

“Allah Pruža Svoju Ruku noću da Oprosti onome ko je zgriješio danju. i On Pruža Svoju Ruku danju da oprosti onome ko je zgriješio noću, sve dok sunce ne izađe sa zapada.“ (muslim i ahmed)

u vrijeme musaa, alejhiselam, živio je čovjek koji nije izvršavao vjerske dužnosti i griješio je prema svima. kad je taj čovjek jednom prilikom otišao obaviti nuždu, u tom trenutku mu dođe edžel i on preseli. tada musa, alejhisselam, reče: “kako je živio, tako ćemo ga i ispratiti (znači, neće mu ni dženazu klanjati).
te noći, Allah Se Obrati musau, alejhisselam, u snu i Reče mu: “o, musa, ustani i klanjaj dženazu onom čovjeku!“ musa, alejhisselam, upita zašto da mu klanja dženazu kad je taj čovjek bio poznat kao veoma loš. Allah Reče: “o, musa, vi ga znate takvog, ali uradio je jedan lijep gest zbog kojeg Sam mu sve Oprostio.“ 
musa, alejhisselam, je upitao Allaha o kakvom se gestu radi, pa mu je Allah Rekao: “te noći kada je krenuo obaviti nuždu, bio je okrenut prema kibli (kabi), pa je promijenio položaj, jer je čuo da ne valja vršiti nuždu okrenut prema kabi. i zbog toga što je u tom trenutku izbjegao da učini grijeh, Ja Sam mu sve Oprostio.“

Bogobojaznost je svojstvo koje zauzima vrlo važno mjesto u ukupnosti našeg vjerovanja. bez straha pred Allahom nema ni pravog vjerovanja.
Bogobojaznost je, kako je definiraju neki učenjaci, da te Allahovi meleki ne vide onamo gdje ti je Allah Uzvišeni Zabranio da budeš, ili kako neki kažu: “čuvanje od Kazne Uzvišenog Allaha, pomoću dobrih djela i strahopoštovanje prema Allahu Uzvišenom i tajno i javno.“

koliko Kur'an podstiče na Bogobojaznost vidimo iz činjenice da ne možemo preći skoro nijednu stranicu učeći Kur'an, a da ne naiđemo na riječ Bogobojaznost.

{يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ}

“o vjernici, bojte se Allaha onako kako se treba bojati i umirite samo kao muslimani!“ (ali 'imran, 102)

ebu zerr, radijAllahu anhu, prenosi da je Allahov poslanik, sallAllahu alejhi ve selleme, rekao: “oporučujem ti Bogobojaznost u skrivenim i javnim stvarima. kada činiš dovu uljepšaj je i nemoj nikoga nizašto moliti. Nemoj iznevjeriti povjerenje i nemoj suditi između dvojice.“ (ahmed ibn hanbel)

u nekom mjestu živio je trgovac junus ibn ubejd. on je u svom dućanu imao odijela različitih cijena; odijela od četiri stotine i dvije stotine dirhema. 
tako je jednom prilikom, kada je junus otišao na namaz, u dućanu ostao njegov bratić. u međuvremenu je naišao jedan beduin i tražio da kupi odijelo od četiri stotine dirhema. on mu je, međutim, pokazao odijela od dvije stotine koja su se kupcu svidjela, tako da je kupio jedno takvo, plativši ga četiri stotine dirhema.

nakon što je izašao, držeći kupljeno odijelo na ruci, u putu ga sretne junus i prepozna svoje odijelo, pa ga upita za cijenu. pošto mu je rekao da ga je platio četiri stotine dirhema, junus mu reče da ne vrijedi više od dvije stotine dirhema i da ga treba vratiti. beduin mu reče da kod njih u njihovu kraju ovo odijelo vrijedi pet stotina dirhema i da je on zadovoljan njime. junus mu tada reče: “vrati se sa mnom. poštenje u vjeri je bolje od svega na svijetu.“ 
zatim ga je vratio u dućan i vratio mu dvije stotine dirhema, a sa svojim se bratićem zbog toga posvađao, govoreći mu: “zar te nije stid? zar se Allaha ne bojiš?! zarađuješ na cijeni, a poštenje ostavljaš drugim muslimanima.“ on mu je na to odgovorio: “tako mi Allaha, uzeo ga je sa zadovoljstvom, a ja se u tom momentu nisam pobojao Allaha Uzvišenog.“