- - - - - -
subota, 25 maj 2019
A+ R A-

HUTBA - 30. REBIU-L-EVVEL 1438. H.G. / 30. DECEMBAR 2016. G.G.

minber30122016

musliman je dužan biti pod abdestom, ne samo kada hoće klanjati namaz ili učiti Kur'an, nego i u drugim prigodama, kao što je odlazak na spavanje, prilazak supružniku radi intimnog odnosa, izlazak iz kuće i slično, jer je abdest najbolje oružje vjernika.

{يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلاةِ فاغْسِلُواْ وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُواْ بِرُؤُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَينِ وَإِن كُنتُمْ جُنُبًا فَاطَّهَّرُواْ وَإِن كُنتُم مَّرْضَى أَوْ عَلَى سَفَرٍ أَوْ جَاء أَحَدٌ مَّنكُم مِّنَ الْغَائِطِ أَوْ لاَمَسْتُمُ النِّسَاء فَلَمْ تَجِدُواْ مَاء فَتَيَمَّمُواْ صَعِيدًا طَيِّبًا فَامْسَحُواْ بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُم مِّنْهُ مَا يُرِيدُ اللّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُم مِّنْ حَرَجٍ وَلَـكِن يُرِيدُ لِيُطَهَّرَكُمْ وَلِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ}

“o vjernici, kada hoćete da namaz obavite, lica svoja i ruke svoje do iza lakata operite – a dio glava svojih potarite – i noge svoje do iza članaka. a ako ste džunubi, onda se okupajte; a ako ste bolesni ili na putu ili ako ste izvršili prirodnu potrebu ili ako ste se sastajali sa ženama, a ne nađete vode, onda rukama svojim čistu zemlju dotaknite i njima preko lica svojih pređite. Allah Ne Želi Da vam Pričini poteškoće, već Želi Da vas Učini čistim i Da vam Blagodat Svoju Upotpuni, da biste bili zahvalni.“ (el-ma'ida, 6)

amr ibn abesa prenosi da je Allahov poslanik, sallAllahu alejhi ve selleme, rekao: “svakom od vas ko uzme abdest i ispere usta i nos, grijesi njegova lica izići će preko usta i nosa. pa kada opere svoje lice onako kako mu je Allaha Naredio, grijesi njegova lica izići će s vodom preko krajeva njegove brade. kada opere svoje ruke do laktova, grijesi ruku izići će s vodom preko njegovih prstiju. kada potare svoju glavu, grijesi glave će izići s vodom preko kose. a kada opere noge do članaka, grijesi nogu će s vodom izići preko nožnih prstiju. pa ako potom klanja, zahvali Allahu, i kada stane na namaz, pohvali Ga, izrazi Mu slavu, kako Mu i dolikuje, i potpuno Mu se preda, ostat će bez grijeha kao na dan kada ga je njegova majka rodila.“ (muslim)

jednog jutra je Allahov poslanik, sallAllahu alejhi ve selleme, kada je ustao pozvao bilala, radijAllahu anhu, i upitao ga: “bilale, čima si me pretekao, pa si ušao prije mene u džennet? jučer sam bio u džennetu pa sam prepoznao zveckanje tvoga hoda (obuće)!“
bilal je odgovorio: “o, Allahov poslaniče, nikada nisam proučio ezan, a da nisam klanjao dva rekata, i kad god sam izgubio abdest, ponovo sam ga obnovio.“ 
Allahov poslanik, sallAllahu alejhi ve selleme, reče: “To je zbog toga.“

namaz je stroga dužnost (farz) koju su muslimani dužni pet puta dnevno obavljati i to od kako postanu polno zreli, pa sve do kraja svoga života na ovom svijetu.

namaz je jedini ibadet propisan na nebesima, svi ostali su propisani na zemlji. svrha namaza je da se čovjek sjeti svoga Stvoritelja, i da spozna svoje mjesto i ulogu koju mu je On Uzvišeni Odredio.

{اتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ}

“kazuj knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj namaz. namaz zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje namaza je najveća poslušnost! – a Allah Zna šta radite.“ (el-ankebut, 45)

“prvo za šta će čovjek od svojih djela biti pitan (na sudnjem danu) je namaz, pa ako mu namaz bude valjan biće spašen i položiće ispit, a ako to ne bude dobro propašće i biće na gubitku.“ (tirmizi i ebu davud)

dođe neki čovjek kod ebu hanife, radijAllahu anhu, i požali mu se kako je ostavio novac ispod jednog kamena, ali nakon toga nadođe povelika rijeka i odnese kamen, tako da nije mogao da nađe svoj novac. 
ebu hanife, radijAllahu anhu, mu reče: “nakon jacije stani na namaz do sabaha, pa dođi da mi ispričaš šta se dogodilo.“ 
čovjek ode svojoj kući, stade na namaz i odmah se sjeti pod koji kamen mu je novac. čovjek nađe novac, pa dođe kod ebu hanife, radijAllahu anhu, ispriča mu šta se dogodilo. 
tada mu ebu hanife, radijAllahu anhu, reče: “znao sam da ti šejtan ne bi dao da cijelu noć klanjaš namaz. šejtan se uplašio toga, pa ti je odmah rekao gdje se nalazi novac, samo da ne bi klanjao cijelu noć.“