- - - - - -
ponedeljak, 15 jul 2019
A+ R A-

HUTBA - 8. REBIU-L-EVVEL 1438 H.G./ 6. JANUAR 2017. G.G.

minber060117

jedan od načina na koji istinski mumini izražavaju zahvalnost prema muhammedu, sallAllahu alejhi ve selleme, je donošenje salavata na njega.

salavat je naše traženje od Allaha Uzvišenog da Podari Svoje Blagoslove na poslanika muhammeda, sallAllahu alejhi ve selleme.

salavat je jedan vid dove koju Allah Uzvišeni Uči, kao i meleki, na poslanika, sallAllahu alejhi ve selleme, i od nas se traži da to činimo u namazu ili van namaza kada god čujemo poslanikovo, sallAllahu alejhi ve selleme, ime.

{إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا}

“zaista Allah i Njegovi meleki salevatima Blagosiljaju vjesnika! o, vjernici, učite salevate i blagodarite ga, i budite mu odani!“
(el – ahzab, 56)

“Uzvišeni Allah Je Zadužio meleka u mom kaburu komeJe Dao imena svih stvorenja. svako ko donese do sudnjeg dana salavat na mene, on će mi ga dostaviti navodeći mi ime onoga ko ga je donio i ime njegova oca, govoreći: 'taj sin toga i toga donio je salevat na tebe.'“ (el – bezzar)

u iraku u mjestu mosul živio je jedan slijepi mujezin hafiz osman. 
svakog jutra, hafiz osman bi se ispeo na munaru svoje džamije i učio salavat na Allahovog poslanika, sallAllahu alejhi ve selleme.

jedne noći, hafiz osman je sanjao neku ženu kako pere rublje, pa je, kako on kaže, upitao: “čije to rublje pereš?“ ona je odgovorila: “ovo je rublje osobe koja svaki dan uči salavat na moga oca.“

nakon toga je hafiz upitao: “a ko je tvoj otac?“ tada je ona odgovorila: “moj otac je Allahov poslanik muhammed, sallAllahu alejhi ve selleme.“ tada je hafiz osman saznao da je to hazreti fatima, pa joj zatraži da se zalaže za njega.

ona je, kako on kaže, prošla rukom preko njegovih očiju. kada se probudio, prvi put je u svom životu vidio svojim očima. hafiz osman je od radosti uzeo abdest, klanjao dva rekata namaza, pa se ispeo na munaru i povikao: “o stanovnici mosula, dođite da vidite kako mi je Allah, džellešanuhu, podario vid zbog salavata na poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, i njegovu porodicu.“

nakon toga je nastavio da svaki dan sa munare uči salavat na poslanika, sallAllahu alejhi ve selleme, i njegovu porodicu.

dova je ibadet koji, za razliku od drugih ibadeta, nije vremenski ograničen. 
dova se može upućivati u svim trenucima, prilikama i situacijama. dova mora biti stalna pratilja jednog muslimana i nemoguće je život jednog muslimana zamisliti bez dove.

neke dove Će nam Allah, džellešanuhu, Primiti na ovome svijetu, a neke Je Ostavio da nam na njih Udovolji na budućem svijetu.

{وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُواْ لِي وَلْيُؤْمِنُواْ بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ}
“a kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja Sam, sigurno, blizu: Odazivam Se molbi (dovi) molitelja kad Me zamoli. zato neka oni Pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na pravom putu.“
(el-bekara, 186)

“nema onog ko zamoli Allaha, džellešanuhu, a da mu Allah, neće Dati ono što traži, ili da mu tom dovom neće Odstraniti zlo, sve dotle dok ne bude molio za grijeh ili kidanje rodbinskih veza.“ (tirmizi)

jedna Allahova, džellešanuhu, robinja je imala muža koji ju je, zaista, puno omalovažavao. ona je znala da je sve u Allahovim, džellešanuhu, Rukama, ali je istovremeno, svaki put kada bi pala Gospodaru svome na sedždu, govorila: “Allahu moj, ako je hajir u tome da moj muž Tebi padne na sedždu, ja bih ga željela vidjeti ovdje pored sebe kako klanja.“

uvijek bi prilikom klanjanja namaza postavljala još jednu sedžadu sa svoje desne strane. i tako trideset godina. tokom svih tih dugih godina, čovjek bi dolazio pijan, nervozan, tukao je, maltetirao... to su bila velika iskušenja.

jedne noći on dođe pijan i ugleda dvije sedžade. nejasno mu bi otkud dvije sedžade, a žena sama klanja, pa je upita: “što će ti, ženo, dvije sedžade?“ a ona mu odgovori: “mužu dragi, za tebe, kojeg Allah, džellešanuhu, Odredi da mi budeš saputnik. ja godinama molim Gospodara da te jednog dana vidim ovdje pored sebe na ovoj sedžadi! ti godinama nisi ni primjetio da ja prostirem dvije sedžade, a evo, sad si makar vidio, hvala Gospodaru.“ 
muž ode, okupa se, pa učini teobu i stade na tu pripremljenu sedžadu.

proveli su u braku još 23 godine, a žena je zahvaljivala Allahu, džellešanuhu, na svim blagodatima, a posebno za primljenu dovu.