- - - - - -
utorak, 19 januar 2021
A+ R A-

HUTBA MUFTIJE SRBIJANSKOG

1.marta / 24. džumade-l-ahira u beogradskoj Bajrakli džamiji hutbu je održao muftija srbijanski, Abdullah ef. Numan.

„Naš spas je u pokoravanju Allahu Uzvišenom. Pokoravati se nekome to znači slušati, raditi ono što ti je Allah Dragi rekao da radiš.

Mi moramo da shvatimo da sve ono što nam je Allah naredio, da je to za naše dobro. To Njemu nije potrebno. On je bio pre nas, On je oduvek, On nije ni stvoren ni rođen, niti je rodio, niti će Ga nestati. On je Beskonačno Biće koje je iz svoje milosti nas stvorilo pa nam onda dalo put i način života. Dao nam je Knjigu u kojoj piše od reči do reči kakav bi trebalo biti, nije ostavio na nama da odlučujemo kako treba klanjati i kada treba postiti. Pa je poslao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je govorio iz dana u dan kakvi bismo trebali biti i ne samo da nam je govorio već nam je svojim primerom to i pokazao. Mnogi hadisi su bez reči, oni su samo opis Poslanika, šta je radio i kako je radio, gde je radio i kada. Tako da i mi to znamo da primenimo. Jer Božiji Poslanik je primenjivao ono što je govorio zato su mu ljudi verovali; zato su Arapi njemu poverovali zato što su se njegove reči i njegova dela podudarala i zato što je govorio istinu i onima koji nisu znali šta je to. Allah dž.š kaže u Kur’anu kaže: ‘Mi smo čuli i mi smo se pokorili, oprosti nam naš Gospodaru.’ U značenju Rabb – Onaj koji te održava. To je naš Gospodar, naš Održalac. Kod Gospodara je povratak, Njemu nije problem da od pepela stvori čoveka zato je uzaludno nakon smrti sakriti se u urni.

WhatsApp Image 2019 03 02 at 16.20.51

Poverenje u Allaha se ogleda i u postu kada gladujemo i kada nas to ne muči, kada nismo uzbuđeni zbog toga jer dobijamo od Allaha nagradu. U srcu imamo posebno zadovoljstvo što postimo, zašto? Zato što smo tada najbliži Allahu.

Jedan od načina da se približimo Allahu jeste ‘držite se Allahovog užeta zajedno i nemojte se razdvajati.’ Držimo se, dakle, Allahove Knjige, Allahove Upute i to će nas uže spasiti. Allah nam je sa Knjigom dao mir jer On u Kur’anu kaže: ‘Oni koji budu ušli u Džennet, oni će samo čuti reč selam,’ dakle mir, a to je najlepša reč za jednog muslimana. Namaz, tj.sedžda i selamljenje Allaha je za nas mir i znamo da ako smo ustali sa namaza i osetili se bolje, znači da je dobar bio i namaz.

Zamislite Allahovu dobrotu kad nas je stvorio i nije nas ostavio da se udavimo u reci života već nam je dao Uputu. Znanje islama i znanje vere nije u rukama jednog pojedinca – hodže! Ne! Svaki musliman, pojedinac, može da uđe u mihrab ako zna da klanja i biće nagrađen i njegova nagrada neće zavisiti od nekog drugog. U tome je razlika između nas I drugih – mi imamo slobodan odnos prema Allahu i nemamo posrednika! Ne treba nam ni od koga dozvola da se obratimo u dovi Allahu Uzvišenom; odnos je direktan između ljudskog bića i njegovog Stvoritelja! On ima meleke za svakog pojedinca, meleci koji su srećni što smo mi dobri jer u džamiji sa nama zikr čine i vrate se Allahu pa Mu to kažu, iako Allah to zna. Allah nas je naučio da dobro radimo.

Neka nas Allah Dragi pomogne, neka nam oprosti grehe i neka nas ujedini kao braću i sestre muslimane. Da jedni druge volimo i poštujemo i da kao takvi dođemo kod Njega.”