- - - - - -
nedelja, 17 januar 2021
A+ R A-

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST RIJASETA IZS POVODOM NEPRINCIPIJELNOSTI VLASTI NA TEMU IZGRADNJE ISLAMSKIH VERSKIH OBJEKATA

bajrakliDzamija

Povodom aktuelnih dešavanja u Novom Pazaru, Rijaset Islamske zajednice Srbije izdao je saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

"Islamska zajednica Srbije već dugi niz godina pokušava u skladu sa zakonima Republike Srbije ostvariti pravo na legalnu izgradnju verskih objekata- molitvenih prostora. Na žalost taj proces ide veoma sporo i često bez uspeha. Zadnji primer onemogućavanja izgradnje molitvenog prostora u okviru kojeg je i prostor za veronauku dece jeste zabrana izgradnje u Zemun Polju te podizanje krivične prijave protiv našeg imama. Mi smo, poštujući i takvu odluku vlasti zaustavili izgradnju a imam se odazvao sudskom pozivu kako bismo u pravnim okvirima tražili svoja prava, branili svoje potrebe i namere verujući da je zakon jednak za sve i da se samo u skladu sa zakonskim procedurama možemo izboriti za svoja prava.
Ali, s druge strane, tužni smo i razočarani kada vidimo da očito postoje “dupli aršini” i da u sličnoj situaciji samo na drugom delu Republike Srbije (u Novom pazaru) zakon može da se krši bez ustručavanja, gradnja se nastavlja bez obzira na zabrane i ne podnose se nikakve krivične prijave. Trebamo li naglasiti kako mi u Zemun Polju gradimo molitveni prostor i učionice za decu a u Novom Pazaru se grade i proširuju komercijalni poslovni prostori za butike ili ugostiteljske objekte??? Naši vernici, imami, muftije, profesori naših medresa i fakulteta su duboko razočarani ovakvim odnosom vlasti i duplim standardima gde za jedne zakon važi a za druge ne važi. Još nas više plaši činjenica kako je izgovor za nesprovođenje zakona nečija pretnja da će na ulice izvesti 5000 ljudi. Trebamo li i mi u Zemun Polju izvesti 7000 ljudi kako bi problem rešili bez suda i zakona? Ako je to rešenje, verujte nam da mi to možemo pa i više od toga. Ali, Islamska zajednica Srbije, njeni mešihati i muftijstva nikada nisu bili van zakona ove države, nikada nisu nikome pretili niti na silu isterivali pravdu niti su se ikada uplitali u politiku i političke “kombinacije” čuvajući tako ovu zajednicu od bilo kakvih političkih konotacija koje su u takvim “kombinacijama” neminovne. Pozivamo vlasti Republike Srbije da donesu mudre odluke koje će jasno dati do znanja da nema duplih standarda i da nema “nekih” koji zbog galame imaju povlašteni tretman iznad zakona jer dugoročno, posledice mogu biti nesagledive nakon što se po istom receptu počnu ponašati i svi ostali trazeći svoja prava.

Na današnji dan, petak, dan muslimanske saborne molitve DŽUME, šaljemo svim vernicima i građanima iskrene pozdrave mira - Selame uz dovu (molitvu) Svemogućem Bogu da nas sačuva svakog zla i nepravde."

rijasetRS