- - - - - -
nedelja, 22 april 2018
A+ R A-

VESTI

SVEČANO OTVORENA OBNOVLJENA DŽAMIJA U MALOM ZVORNIKU

  • Objavljeno subota, 21 april 2018 22:29

mz 1

U sklopu obeležavanja 150 godina Islamske zajednice Srbije, danas je u Malom Zvorniku otvorena džamija čija je rekonstrukcija trajala nešto manje od tri godine.

Uz prisustvo službenika Islamske zajednice, vernika iz Malog Zvornika i okolnih džemata sa obe strane Drine, te ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije, predstavnika ambasada Turske, Maroka, Rusije, zamenika direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, predsednika Opštine Mali Zvornik i predstavnika SPC-a, džamiju je zvanično otvorio reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović.
Nakon svečanog otvaranja, klanjan je podne namaz posle kojeg je organizovan svečani ručak za sve prisutne.

Jedina džamija sa desne obale reke Drine izgrađena je 1969. godne i od tog perioda nije se tretirala u građevinskom smislu, te je bila neophodna sveobuhvatna rekonstrukcija.
Želja muslimana Malog Zvornika, da svoju džamiju završe do predstojećeg meseca ramazana, te ovogodišnji mubarek mesec provedu u rekonstruisanom objektu, se ostvarila.

mz 17viber imagemz 12mz 7mz 11mz 18my 22mz 2mz 3

NOVI PAZAR - DRUGI DAN OBELEŽAVANJA 150 GODINA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

  • Objavljeno subota, 21 april 2018 14:16

20180420 2 29939260 32911953

Povodom obeležavanja 150 godina Islamske zajednice Srbije, sinoć je i u Novom Pazaru upriličena svečanost.

Na skupu u sportskoj hali "Pendik", pored velikog broja građana, imama i velikodostojnika IZ-e prisustvovali su i Remzi Birčan - izasalnik predsednika Uprave za verske poslove (Diyaneta) Republike Turske Ali Erbaša, predstavnici dipomatskog kora Saudijske Arabije i Republike Turske, predstavnici IZ-e Crne Gore, predsednici opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin i Rožaje, javne ličnosti i gosti iz zemalja regiona.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović je u obraćanju rekao da je njegova poruka danas, za život muslimanima da nikada ne budu sami i da ih nikada ne bude strah.
"Na svetu ne postoji tvrđi insan nego što je Sandžaklija. Za strah ne znamo jer smo oguglali od svih zbivanja oko nas. Ali s obzirom da Boga volimo, s obzirom da su nam srca velika, uvek smo patili što smo sami. Od danas mi nismo sami", poručio je reis efendija, dodavši da su danas prisutni ljudi iz Mekke i Medine, Republike Turske i Crne Gore.

Podsetivši da je "danas dan rođenja Poslanika Muhammeda (po gregorijanskom kalendaru) i Dan grada Novog Pazara", reisu-l-ulema je istakao da u Novom Pazaru ezan nije prestao da se uči 557 godina.

Predstavnik Uprave za verske poslove (Dijaneta) Republike Turske Remzi Birčan je, prenoseći selame od predsednika Dijaneta Ali Erbaša, uz poruku da muslimani kao pravi vernici budu braća i jedinstveni.
Izrazivši da oseća veliko zadovoljstvo i radost što danas boravi u Novom Pazaru i Sandžaku, gde su vekovima u toleranciji živele Osmanlije, Birčan uputio čestitke povodom 150. godišnice Islamske zajednice Srbije.
"Koliko je Istanbul blizak gradu Agri na istoku Turske, toliko je Istanbul blizak Novom Pazaru i Sandžaku. Prihvatite srdačne bratske selame od vaše braće iz Edirnea, Anadolije, Erzuruma, Hakarija... Uzvišeni Bog kaže da su samo vernici braća i ne mogu biti ništa drugo van toga. Ako se neki musliman ma gde u svetu susretne s nekim problemom dužni smo da mu pognemo. Osmanlije su nas uvek podučavale da budemo tolerantni prema ostalim konfesijama i narodima i stoga trebamo širiti ljubav, bratstvo, toleranciju i poštovanje prema drugima", istakao je zvaničnik Uprave za verske poslove Republike Turske.
U svojoj poruci je podvukao da muslimani pored zaštite svog identiteta treba da poštuju i državu u kojoj žive.

Skupu su se obratili predsednik istanbulske opštine Bajrampasa Atila Ajdiner i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, Suljeman Ugljanin.

Na svečanosti je održan i koncert izvođača duhovne muzike, Hamdi Ozera iz Turske i Šabana Burhana iz Sarajeva.

godisnjica iz srbija aa

ČESTITKE POVODOM 150 GODINA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

  • Objavljeno subota, 21 april 2018 01:06

Povodom velikog jubileja koji obeležava Islamska zajednica Srbije - 150 godina postojanja, na adresu reisu-l-uleme i muftija Islamske zajednice Srbije pristigle su brojne čestitke od verskih predstavnika muslimana.

Mi ovoga puta izdvajamo čestitke predsednik Uprave za verske poslove Republike Turske (Dijaneta) i egipatskog muftije.

Diyanet čestitka 150 IZS page 001Diyanet čestitka 150 IZS prevod page 001

WP 20180421 00 52 17 ProWP 20180421 00 29 59 Pro

MINISTARSTVO ODBRANE - REAGOVANJE POVODOM 150 GODINA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

  • Objavljeno petak, 20 april 2018 11:08

http://www.mod.gov.rs/lat/12451/obelezeno-150-godina-islamske-zajednice-srbije-12451

Prigodnom svečanošću u holu Narodne skupštine Republike Srbije danas je obeleženo 150 godina Islamske zajednice Srbije. 

Skupu su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima kao i predstavnici diplomatskog kora, verskog, pollitičkog, kulturnog i javnog života. 

U svom svečarskom slovu, na, kako je rekao smotri prijateljstva, reis-ul-ulema Sead Nasufović je istakao da Islamska zajednica Srbije, kao neodvojivi deo države i društva, još od svog nastanka 1868. godine nije zaboravila svoj najveći amanet - da unosi radost u srce svakog čoveka i čini dobra dela.
- Te daleke godine Kneževina Srbija je dokazala svoj evropski identitet, kada je ukazom Državnog saveta priznala Islam kao zakonitu jednakopravnu religiju i muslimani su mogli da uživaju slobodno ispovedanje svoje vere. Time je Srbija postala prva država u Evropi koja je usvojila pozitivni zakon o drugom i drugačijem, o čemu i danas samo maštaju neke zemlje Evropske unije - rekao je vrhovni poglavar islamske zajednice Srbije i dodao da su sve crkve u Srbiji zajedno, rame uz rame, prošle sve nedaće prethodnih vek i po.

On je poručio da prošlost treba da nam bude učitelj za bolju budućnost i istakao da ima čast da obavesti skup da je Vlada Republike Srbije Rijasetu islamske zajednice Srbije vratila na korišćenje Bajrakli džamiju i to je, kako je istakao, poklon Muslimanima za ovaj veliki jubilej, na čemu je srdačno zahvalio.

Reis-ul-ulema Sead Nasufović je posebnu zahvalnost izrazio Ministarstvu odbrane i Vojsci Republike Srbije.

-  Veoma mnogo su uradili da u Vojsci postoji verska služba, a ovih dana se očekuje da dobijemo i molitveni prostor na Vojnomedicinskoj akademiji za sve vernike muslimane, pacijente te ustanove - rekao je Nasufović. 

Direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama dr Mileta Radojević rekao je da Vlada Republike Srbije, odnosno Ministarstvo pravde preko Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, čini napore da sa svim verskim zajednicama uspostavi dobru komunikaciju i dobre odnose.

Želimo da pripadnici svih verskih zajednica i naroda u Srbiji žive u miru, ljubavi i toleranciji. Vlada Republike Srbije i u narednom periodu učiniće napor kako bi se sledeći jubileji slavili sa još boljim rezultatima nego što ih imamo danas, istakao je Radojević.

ban 4239 1524171870

150 GODINA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE - SVEČANI PRIJEM U DOMU NARODNE SKUPŠTINE

  • Objavljeno petak, 20 april 2018 00:50

30741649 1691947037579780 9187477552053092352 n

Sinoć je u Domu Narodne skupštine organizovan svečani prijem povodom 150 godina Islamske zajednice Srbije.
Svečanost je započela učenjem Kur’ana.
Hafiz Abdurrahim ef. Sulejman je proučio suru El Fatiha, a nakon prevoda, vojni orkestar Stanislav Binički je izveo državnu himnu Republike Srbije.

Ispred domaćina, prisutnima se obratio reisu-l-ulma Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović.

„Dame i gospodo! Draga braćo i sestre!
Dobro nam došli na smotru prijateljstva povodom obilježavanja jubileja 150 godina Islamske zajednice Srbije.
Kao neodvojivi dio društva i naše domovine Islamska zajednica Srbije od svog nastanka daleke 1868. godine, pa sve do danas, ni na trenutak nije zaboravila svoj najveći amanet: unositi radost u srce svakog čovjeka, činjenje dobra i pozivanja na dobro, izbjegavanje ružnih, loših i pokuđenih djela i insistiranja da ih drugi ne čine!
Baš te daleke 1868. godine Kneževina Srbija konkretno je dokazala svoj evropski identitet - ukazom Državnog savjeta priznaje islam kao zakonitu i jednakopravnu religiju, muslimani uživaju slobodno ispovijedanje svoje vjere, a time je Srbija postala prva država u Evropi sa pozitivnim zakonom o drugom i drugačijem, o čemu neke zemlje Evropske Unije još uvijek samo maštaju.
Da, zajedno smo, ruku pod ruku, sa svim crkvama i vjerskim zajednicama dijelili radost i žalost. Zajedno prošli ratne strahote, poslijeratno siromaštvo i glad, zajedno gradili, a nikad rušili, zajedno opstali i preživjeli dugih 50 godina teškog komunizma, vremena kad je ponosno bilo biti protiv Boga, a sramotno vjerovati u Svevišnjeg.
Jedna riječ, jedna realnost, jedna životna potreba, jedna sjemenka opstanka obilježila je cjelokupni period Islamske zajednice Srbije – dijalog!
O prošlosti neću ništa drugo i ništa više reći, osim: neka nam loša prošlost bude učitelj za bolju budućnost, a lijepu prošlost ne skrivajmo!
Od Boga milost i pomoć molimo; i snagu da istrajemo na putu koji Njemu vodi; želju i volju za suživotom; mudrost i pamet za iskrenim dijalogom s drugim i drugačijim; slogu u našoj Zajednici; mir u našem domu i domovini!
Izdržali smo zajedno, opstali zajedno, večeras smo zajedno. Neka tako bude dok je svijeta i vijeka.”

Reisu-l-ulema je potom izjavio da je Vlada Srbije vratila Islamskoj zajednici vlasništvo nad Bajrakli džamijom u Beogradu kao poklon povodom ovog značajnog jubileja.

Podsetimo, vlasništvo nad Bajrakli džamijom je imala vlada, a pravo na korišćenje imao je Grad Beograd. Bajrakli džamija pod zaštitom je države kao spomenik kulture i kulturno dobro od velikog značaja.

Nakon reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije, prisutnima se obratio i Direktor uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević, koji je rekao je da će vlada učiniti veće napore da unapredi odnose sa svim verskim zajednicama.
"Želja nam je da svi narodi, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, žive u miru i ljubavi i da ostvaruju dobre odnose", rekao je Radojević.

Nakon zvaničnog dela, prisutni su mogli da uživaju u izložbi „Saputnici kaldrmom“.

Prijemu su, između ostalog prisustvovali ambasadori muslimaskih zemalja, ambasador Sjedinjenih Država, šef Misije OEBS-a u Srbiji, ministri u Vladi Srbije Rasim Ljajić, Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, kao i poslanici Skupštine Srbije, predstavnici verskih zajednica: episkop bački Irinej, rabin Isak Asiel i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

30712769 1691947327579751 324318667057659904 n30741082 1691947817579702 6409788134325747712 n30706149 1691948267579657 6562592397723697152 n31093472 1691979317576552 7769036122620952576 n