- - - - - -
utorak, 27 jun 2017
A+ R A-

VESTI

"ULICA OTVORENOG SRCA" - NOVI SAD

  • Objavljeno ponedeljak, 26 jun 2017 17:43

bajramskaSofraNoviSad2

I ove godine u organizaciji Islamske zajednice Srbije - Muftijstva vojvođanskog uz podršku Udruženja "Nur" , Matice Albanaca, Grada Novog Sada, AP Vojvodine i KCNS (Kulturni centar Novog Sada) u Novom Sadu održana je manifestacija pod nazivom "Ulica otvorenog srca".

Ispred Islamske zajednice prisutni su bili Reisu-l-ulema Sead ef Nasufović, Muftija preševski Nedžmedin ef Saćipi I Muftija vojvođanski Muhamed ef Ziljkić.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović rekao je da se na njegovo veliko zadovoljstvo u Novom Sadu po deveti put održava Bajramska sofra i dodao da danas svi muslimani u svetu obeležavaju prvi dan Ramazanskog Bajrama.
"To je dan najveće radosti svih muslimana nakon završenog posta koji je trajao 29 dana", rekao je Nasufović i dodao da ova manifestacija ima za cilj da tu radost uveća i građanima približi deo njihove tradicije i kulture.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić rekao je da je ovo veoma važan praznik jer Vojvodina poštuje sve nacionalne manjine i nacionalne zajednice.
"Ovom manifestacijom se šalje dobra i jasna poruka da živimo u slozi i zajedništvu", naveo je Štatkić.

Posetioci "Ulice otvorenog srca", koja je postavljena na uglu Modene i Zmaj Jovine ulice, imali su prilike da probaju orijentalna, tradicionalna jela a veče je uveličao nastup hora "Stambol" iz Novog Pazara.

BAJRAM NAMAZ

  • Objavljeno ponedeljak, 26 jun 2017 17:27

reis 12 maj 1

Muslimani obeležavaju Ramazanski Bajram. Centralni bajram namaz klanjan je u Bajrakli džamiji u Beogradu. Namaz, kojem je prisustvovao veliki broj beogradskih muslimana, a koji je prenosila i nacionalna televizija, predvodio je Reisu-l-ulema Sead ef Nasufović.
Pre namaza je upriličen verski program u kojem su učestvovali hafizi iz Republike Turske kao i hor Ummet iz Zemun polja i hor Stambol iz Novog Pazara.

Reis efendija započeo je hutbu rečima duboke zahvalnosti Allahu na Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, koji je poslat kao milost svetovima. U daljem obraćanju, Sead ef Nasufović je istakao posebnu važnost zajednice kao prioritentne u našim životima. Govoreći o zajednici dotakao se njihovih korena koja svoje početke svedoči u Mekki i Medini a traje i danas. "Zajednica muslimana se podigla iz očaja potlačenih i siromašnih", kazao je Reisu-l-ulema kako bi istakao neophodnost čuvanja te zajednice. Neminovno je da društvo s vremena na vreme zahteva popravke kao i kuća u kojoj živivmo, ističe Reis efendija kada govori o reformama, promenama, proaktivnom delovanju jednog društva. "U stajanju je smrt a u pokretu život - što nam najbolje svedoče Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovi ashabi", kazao je Sead ef Nasufović.
Centralni deo hutbe Reisu-l-ulema je posvetio rečima Uzvišenog. "Najbolji kod Allah jeste onaj koji ga je najviše svestan", deo je ajeta koji govori u čemu leži snaga jednog čoveka. Efendija Nasufović je podvukao da su u našim dušama ajeti koji svedoče o Gospodaru i Njegovim obećanjima, gde je istakao dušu odgojenu ajetima, nadahnutu Njegovom Rečju, kao posebnu. Kako bi naša duša bila ispunjena ajetima potreban nam je primer, inspiracijia jednog čoveka a najbolja mera šta je to Islam jeste Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, njegova ljubav, saosećanje su uzor i mera svim generacijama muslimana.
Završavajući svoje obraćanje vernicima, Reis efendija je podsetio da je Bajram prilika da se podsetimo na prioretitne obaveze: briga o roditeljima, odgoj i obrazovanje dece.
"Naša najveća borba je učiniti ljude srećnim i dati im nadu", zar Bajram nije dan kada je čovek osvanuo nadajući se oprostu greha i zar to nije dovoljan razlog za sreću.

Nakon bajram namaza, upriličena je bajramska sofra, a ženski hor Stambol iz Novog Pazara je izvođenjem ilahija i kasida ulepšao ovaj događaj.

BAJRAMSKI PRIJEM

  • Objavljeno nedelja, 25 jun 2017 00:23

bajramskiPrijem01

Povodom završetka meseca posta Ramazana i obeležavanja velikog blagdana Bajrama, Islamska zajednica Srbije večeras je upriličila svečani prijem za predstavnike javnog, kulturnog, političkog života Republike Srbije kao i diplomatske predstavnike u našoj zemlji i predstavnike verskih zajednica.

Između ostalih svečanom prijemu su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević, direktor Kancelarije za odnose sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije Mileta Radojević, Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, ambasador Velike Britanije Denis Kif, ambasador Republike Turske Tanžu Bilgić, ambasador Irana Husein Mola Abdulahi, ambasador Iraka dr Kasim Asker Hasan kao i ambasadori i otpravnici poslova drugih muslimanskih i arapskih zemalja.

Goste su dočekali Reisu-l-ulema Sead ef Nasufović, Predsednik Vrhovnog sabora IZ Muhammed ef Jusufspahić, Muftija preševski Nedžmedin ef Saćipi, Muftija beogradski i vojni Mustafa ef Jusufspahić, Muftija vojvođanski Muhamed ef Ziljkić, Muftija niški Eldin ef Ašćerić, Muftija sremski Emin ef Zejnulahu kao i glavni imami medžlisa.

ISMAIL KAHRAMAN POSETIO RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

  • Objavljeno nedelja, 25 jun 2017 00:21

 

bajrakliDanas je predsednik Velike narodne skupštine Republike Turske Ismail Kahraman posetio Rijaset Islamske Zajednice Srbije.
Gospodina Kahramana i ambasadora Turske u Beogradu Nj.E. Tanžu Bilgića dočekali su Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef Nasufović, Muftija beogradski i vojni Mustafa ef Jusufspahić i glavni imam Bajrakli džamije Ramadan ef Mehmedi.

U srdačnom razgovoru gospodin Kahraman se interesovao za stanje muslimana Srbije, probleme sa kojima se susreću kao i za delovanje i organizovanost Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

Posetu Rijsetu, Ismail Kahraman je iskoristio da obiđe i Bajrakli džamiju, najstariji verski objekat u Beogradu.

BAJRAMSKA PRES KONFERENCIJA REISU-L-ULEME ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

  • Objavljeno subota, 24 jun 2017 12:02

poslanicaKurbanBajram01

Sutra, nedelja 25.06., je veliki muslimanski blagdan - Bajram.
Tim povodom, danas je Vrhovni poglavar muslimana Srbije Reisu-l-ulema Sead ef Nasufović održao koferenciju za medije na kojoj je uputio bajramsku poslanicu.

"Danas je poljednji dan Ramazana, mjeseca koji je milost Božija za vjernike kojom se vjernici oslobađaju tereta prošlosti i kojom dobijaju snagu i elan za svoju sretniju budućnost! Na Ramazanskom bajramu tužan je samo onaj koji je mogao, a nije iskoristio blagodati ovog velikog mjeseca.

Rijaset Islamske zajednice Srbije uspješno je sproveo organizaciju vjerskih aktivnosti u svim džamijama i džematima u toku Ramazana. Nažalost, Ramazan smo dočekali sa velikim iskušenjem u vezi rušenja vjerskog objekta u Zemun Polju. Naš zadatak, koji smo uspješno izvršili, bio je da sačuvamo mostove prijateljstva među narodima Srbije. Uvjereni smo nakon podrške koju smo dobili od naših naroda, kao i Islamskih zajednica u okruženju, da je Rijaset Islamske zajednice Srbije u punom smislu prepoznao svoju ulogu u savremenom društvu i da svoju misiju – pronošenje Božanske riječi, uspješno obavlja. Tim putem ćemo i nastaviti.

Pred nama su brojni problemi, kao i mnoga neriješena pitanja. Svakako, dio tih problema je na nama, kao Zajednici svih muslimana Srbije, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost ili političku opredijeljenost, da ih sami riješimo.

Drugi dio problema rješava se na nivou države, i tu ćemo kao Zajednica biti uporni i istrajni, da obezbijedimo neophodne uslove svim muslimanima Srbije da u potpunosti koriste sva svoja prava zagarantovana zakonima države u kojoj živimo i koju smatramo svojom domovinom. U tom smislu ohrabruju nas riječi predsjednika Srbije upućene građanima prilikom polaganja zakletve, kao i poruke na svečanoj inauguraciji.

Treći dio problema sa kojima se muslimani Srbije suočavaju jesu po svom opisu i karakteru internacionalni problemi sa kojima se danas susreću muslimani u svijetu: konstantno insistiranje pojedinih svjetskih medija da je svaki teroristički akt koji počine zločinci sa muslimanskim imenima - islamski terorizam i ekstremizam. Iako je poruka svjetske islamske uleme jasna i jednoglasna: vjernik ne može biti terorista, niti terorista može biti vjernik. Takvom propagandom pojedinih medija nanosi se ogromna šteta muslimanima i širi islamofobija koja za posledicu ima brojne nesporazume na svim meridijanima svijeta, a na štetu ne samo muslimana i islama, već ljudske zajednice u cjelini.

Uvjeren sam da će danas, posljednjeg dana Ramazana 1438. godine po Hidžri, naše molitve – dove, koje upućujemo Bogu biti za mir i stabilnost svih ljudi, za sreću, zdravlje i ljubav, za očuvanje porodice i porodičnih vrijednosti i harmonije.

Sutra je, 25. juna 2017. godine, prvi dan Ramazanskog bajrama. Naša obaveza je tog dana da svoju radost podijelimo sa svojom porodicom, komšijama, prijateljima. Da obiđemo svoje umrle i da se dovom Uzvišenom Bogu zamolimo za njihov vječni mir i spas.

U skladu sa riječima Božijeg poslanika Muhammeda, alejhis-selam, poručujem: iskoristimo zdravlje prije bolesti, slobodno vrijeme prije zauzetosti, mladost prije starosti, imetak prije siromaštva i život prije smrti. Svim pripadnicima islama želim sretan Bajram!

Bajram šerif mubarek olsun!"