- - - - - -
ponedeljak, 25 maj 2020
A+ R A-

MEĐUNARODNI TEOLOŠKI SUSRETI U BEOGRADU

teoloskiSusreti01

U organizaciji Bogoslovskog fakulteta i fondacije Konrad Adenauer stiftung u Beogradu otvoreni su Međunarodni teološki susreti studenata na kojima je učesće uzelo više od 20 fakulteta iz cele regije. Na svečanoj ceremoniji otvaranja susreta, među prisutnim zvanicama pored diplomatskog kora, predstavnika vlasti prisutni su bili i predstavnici crkava i verskih zajednica. Priliku da se obrati prisutnim studentima je imao i Reisu-l-ulema IZS Sead ef Nasufović koji je u veoma nadahnutom govoru u jednom trenutku izmamio suze studenata nakon čega je nagrađen velikim aplauzom. Značaj podrške ovakvim skupovima mladih teologa regiona je nemerljiv posebno kada dolazi od najviših predstavnika tradicionalnih verskih zajednica. Podrska i smernice Vrhovnog poglavara muslimana Srbije su upravo i bile "vetar u jedra" mladim teolozima da svim aktuelnim temama koje budu obrađivali tokom susreta pristupe sa naučnih, metodološki jasnih temelja te nepotvorenog religijskog učenja u jednom Bogu. Cilj ovakvih susreta jeste zbližavanje, upoznavanje, razumevanje i zajednički rad na novim naučnim spoznajama sto i jeste suština studiranja uz posebnu odgovornost kakvu nose budući teolozi regiona.
Nakon svečanog otvaranja, studenti su imali priliku da se i lično upoznaju sa Reisu-l-ulemom Srbije, postave neka od njima važnih pitanja i u neformalnom razgovoru upoznaju jednog verskog poglavara kroz sasvim drugačiju prizmu što im je bilo veoma zanimljivo.
Organizator susreta mladih teologa je najavio organizovanu posetu studenata - učesnika Bajrakli džamiji kako bi se detaljnije upoznali sa svakodnevnim verskim životom muslimana Srbije.