- - - - - -
sreda, 24 februar 2021
A+ R A-

DIREKTOR INSTITUTA IBN SINA U SARAJEVU POSETIO RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

ibnSina02

Dr Ruhulah Gaderi, direktor naučnoistraživačkog instituta Ibn Sina u Sarajevu, u pratnji gospodina Hosinija konzula ambasade Islamske Republike Iran u BiH i gospodina Naserija direktora IRIB-a za Balkan posetio je Rijaset islamske zajednice Srbije. Njega su na odvojenim sastancima primili Predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije Muhamed ef Jusufspahić i Reisu-l-ulema Sead ef Nasufović. Dr Gaderi je kazao kako je iskorišćeno učestvovanje na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu kniga u Beogradu da se poseti vođstvo muslimana Srbije i da se upoznaju sa načinom života, problemima i organizovanošću svoje braće u veri, kao i da se pokrene sadranja između instituta i Islamske zajednice. Broj muslimana u Srbiji, broj džamija u Beogradu, način na koji je zajednica organizovana bila su samo neka od pitanja gosta iz Sarajeva. Muhamed ef Jusufspahić je objasnio teritorijalni koncept sa Mešihatima po kojem je Islamska zajednica organizovana, istakavši veliki broj nacionalnih zajednica koje Rijaset okuplja i ujedinjuje. Kada je u pitanju saradnja sa Ibn Sina institutom, odnosno konkretizacija iste, efendija Jusufspahić je pozvao dr Gaderija da se uključe u rad sabora, jedne vrste šure koja zaseda četiri puta godišnje i koja radi na ispravnom razumevanju Kur'ana. Naime, kako je kazao Predsednik VS IZS "samo je Allahova reč nepromenjiva, Njegova Knjiga. Prevode su pisali ljudi koji nisu nepogrešivi, pa kada uočimo neku grešku, naša obaveza je da ukažemo na nju i da je ispravimo." 
Sa druge strane, Reisu-l-ulema IZS je kazao kako izuzetno ceni rad naučnoistraživačkog instituta i da su vrednost i važnost dela koja su prevedena na naš jezik neprocenjiva. Što se tiče same saradnje Reis efendija je kazao: "Čast bi bila sarađivati sa onima koji rade a ne reklamiraju se. Sa onima čiji rad vide i muslimani i nemuslimani." Efendija Nasufović je istakao da ga posebno raduje interesovanje gostiju za dr Nadira Dacića i ponudio je institutu da bude, zajedno sa fakultetom islamskih nauka, suizdavač knjige uvaženog doktora, a ujedno i profesora na FIN-u u Beogradu. Dr Gaderi se zavalio na prijemu, istakavši da je dirnut toplinom i iskrenošću koju je osetio tokom razgovora i uputio otvoren poziv Predsedniku VS IZS Muhamedu ef Jusufspahiću i Reisu-l-ulemi da posete Islamsku Republiku Iran, uz želju da će do konkretizacije saradnje doći u što skorijem roku.
Nakon razgovora, Reisu-l-ulema Nasufović je dao kraći intervju za IRIB, odgovarajući na pitanja o važnosti slušanja "žive" reči učenih ljudi, nasuprot uzimanju (pogrešnog) znanja preko interneta od nepoznatih, kao i o organizovanosti same Islamske zajednice Srbije.