- - - - - -
sreda, 24 februar 2021
A+ R A-

OBELEŽEN DAN REPUBLIKE TURSKE - DEVEDESET TRI GODINE REPUBLIKE

danTurske34

Povodom Dana Republike Turske u beogradskom hotelu Hajat Ridžensi (Hyatt Regency) priređen je svečani prijem. Prijemu su prisustvovali najviši predstavnici Rijaseta Islamske zajednice Srbije na čelu sa Reisu-l-ulemom Seadom ef Nasufovićem, Muftijom beogradskim Mustafom ef Jusufspahićem, Muftijom preševskim Nedžmedinom ef Saćipijem, Muftijom sandžačkim Hasibom ef Suljovićem, zatim potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević, predstavnici Vojske Srbije, diplomatski kor, predstavnici TIKA-e u Beogradu te Instituta Yunus Emre, predstavnici verskih zajednica u Srbiji, i mnoge druge visoke zvanice.
Na početku svog obraćanja zvanicama, ambasador Mehmet Kemal Bozaj naveo je da je za četiri godine obišao celu Srbiju, “od istoka do zapada, od severa do juga” i većinu njenih “prelepih gradova”.U svom govoru, posebno se zahvalio i svim turskim privrednicima, koji su s njim sarađivali i u prethodne četiri godine investirali u Srbiji, dok je Udruženje turskih privrednika u Srbiji, ambasadora Bozaja, iskazujući zahvalnost, proglasilo počasnim članom tog udruženja.
Nakon toga, nj. e. ambasador Bozaj je pročitao pismo predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, u kojem je navedeno da je pre 93 godine, nakon slavne pobede pod vođstvom Kemala Ataturka, 29. oktobra osnovana Republika Turska na principu da suverenitet bezuslovno pripada narodu, a sa ciljem da se narod Turske izdigne iznad savremenih civilizacija.