- - - - - -
sreda, 24 februar 2021
A+ R A-

"BOGU DA HRLIMO A DA JEDNI DRUGE GRLIMO"

jesenjaSkola03

Trećeg dana Jesenje škole nauke i religije, koja se održavala na Pravnom fakultetu u Beogradu, organizovana je poseta studenata učesnika Bajrakli džamiji i Islamskoj zajednici Srbije. U okviru posete održan je razgovor sa Predsednikom Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, Muhamedom Hamdi Jusufspahićem, na temu „Identitet Bogoljuba“, a povodom filma „Pod zastavom Muhameda“, čija je projekcija bila dan ranije.
Muhamed ef Jusufspahić najpre je poželeo dobrodođlicu studentima uz želju da će glas Bogoljuba nadglasati veroljube, rodoljube i one koji veličaju učitelje, sveštenike... U uvodnoj reči Muhamed efendija je istakao da su muslimani protiv ekranizacije likova svih poslanika, ne samo Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, ili Isusa a.s. On je kazao da su neki ljudi, verovatno iz najbolje namere, smatrali kako opis života poslanika treba ljudima dostaviti i na drugi način, ne samo rečju, kazivanjima, predajom...pa su otuda počeli da se snimaju filmovi koji obrađuju tu tematiku. 
Govoreći da je Bog Jedan za sve ljude bez obzira na rasu, naciju efendija Jusufspahić je kazao da se Bog može veličati, obožavati, slaviti na svakom jeziku samo treba biti oprezan u rečima koje se koriste. "ne treba dozvoliti sujetnom da nam priđe sa te strane. treba biti hrabar pa i u pisanju koristiti velika slova samo za Boga Jedinoga, Uzvišenog, Silnog. za Stvoritelja Samog, a za stvorenja mala." Isto tako, govoreći o razlici između puteva ka Bogu, kazao je da ljubav zavređuje samo Bog pa da je samim tim jedno hristosleđenje a sasvim drugo hristoljublje, muhamedoljublje... jer onda je to pridruživanje Bogu. "da se klonimo svih natruha, nastrana, od svih zala. da Njemu hrlimo a da jedni druge grlimo," završio je svoje izlaganje Muhammed ef Jusufspahić, nakon čega je usledio krajnje otvoren i srdačan razgovor sa prisutnim studentima.