- - - - - -
sreda, 24 februar 2021
A+ R A-

ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA - ŠEFADŽIJO SRCA MOGA

sefadzijo01

Sinoć je u prepunoj Koncertnoj dvorani u Novom Pazaru održana manifestacija Šefadžijo srca moga.
U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije - Mešihata Sandžaka, a povodom obeležavanja datuma rođenja Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, održan je verski program uz učenje Kur’ana, ilahija i kasida. 
Manifestaciji su prisustvovali velikodostojnici Islamske zajednice Srbije, veliki broj imama iz gotovo svih mesta srbijanskog dela Sandžaka, predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin, predstavnici lokalnih samouprava Novog Pazara i Sjenice, kao i veliki broj vernika.
Obraćajući se prisutnima Reisu-l-ulema IZS Sead ef Nasufović je kazao: "Vrijeme u kojem se Alejhiselam rodio je najteže vrijeme u historiji čovječanstva, kada se zima završava, a proljeće počinje, kada nema ništa staro, a novo još nije pristiglo. Iza nas je više od četrnaest stoljeća i ovo je jedno novo dinsko proljeće.“ Uputivši poziv vernicima da čuvaju veru, reis efendija je kazao: "Naš zadatak je da čuvamo din (vjeru), kao što život čuvamo. Da čuvamo da ne povrijedimo riječi Resulullaha kao što čuvamo da svoje oči ne povrijedimo. Nema većeg grijeha nego slagati na Poslanika, pozivati se iza njega krivo ili se kriti iza njega radi svojih ličnih interesa.“
Svojim učenjem veče su ulepšali Nezir ef Salihović, hafiz Edib ef Pepić kao i hor Stambol i učenici muške Sinan-beg medrese.