- - - - - -
nedelja, 22 april 2018
A+ R A-

BAJRAKLI DŽAMIJA BEOGRAD – ABDULLAH EF NUMAN ODRŽAO HUTBU

fDeli
0

hutba 14 april hatib

Danas je u Bajrakli džamiji u Beogradu održao hutbu i predvodio džuma namaz Abdullah ef Numan, Muftija srbijanski.

Centralna tema hutbe je bila Jednoća Allaha. Citirani su ajeti koji govore o tome da On Uzvišeni nema ni sina ni oca i da ništa nije uporedivo sa Njim.
„Allah je Taj Koji je Jedinstven, On Uzvišeni kaže da nije rodio i da Mu niko nije ravan. To je naš Stvoritelj.“

Muftija Numan je kazao da moramo biti svesni Allahove Moći, Dobrote i Ljubavi i da ne treba odlagati popravljanje dela i traženja oprosta jer niko ne zna kada će ga Allah Uzeti Sebi. „Šta je preče nego biti u vezi sa Allahom?! Nemojmo čekati da učinimo istigfar sutra ili prekosutra. Nemojte ga odgađati“, kazao je Muftija srbiijanski.
Govoreći o čovečanstvu sveukupno, Abdullah efendija je kazao da su svi ljudi postali od Adema i Have pa smo onda svi braća i sestre. „Zato kažem da su hrišćani naša braća i naše sestre, zato što smo od jednog čoveka i jedne žene. A to što mi verujemo, hvala Allahu što smo na pravom putu, a to što hrišćani veruju to je između njih i Stvoritelja. Lekum dinukum ve lije din – vama vaša vera meni moja. Ali ne mržnja“, kazao je Abdullah efendija.
Muftija se osvrnuo na one koji su dali sebi za pravo da se proglase jedinim ispravnim vernicima postavljajući bombe i ubijajući druge, rekavši da su od njihovih ruku najviše stradali muslimani. „Ako vređaju ceo svet, ako vređaju tuđu veru i religiju oni misle da su bolji i veći muslimani. Koji je to iman neki uzvišeni, veliki gde se bomba stavi u džamiju?! I onda oni sebe zovu borcima na Allahovom putu. Kojem putu?! Ima Allah, ima šejtan. Nigde ne piše da mi treba jedni druge da ubijamo. Oni stvaraju smutnju u svetu i protiv toga se treba boriti. Nemojte misliti da su oni vernici. Ne nisu.“

Muftija Numan je završio sa rečima: „Jedini način biti zahvalan Allahu je biti musliman, biti Allahov rob. Trebamo biti zahvalni da smo mi ti koji imamo čistu veru koju ne menjamo, koju ne želimo da promenimo, ne želimo da uskladimo sa našim prohtevima. Ali mi našoj braći i sestrama (hrišćanima) želimo sve najlepše na ovaj dan, i na sutrašnji i na prekosutrašnji dan. I mi njima sve najlepše želimo na svaki dan njihovog života. Da živimo zajedno u jednoj ljudskoj zajednici koja je zasnovana na međusobnoj ljubavi, na međusobnom poštovanju, na poštenju jednih prema drugima.“