- - - - - -
nedelja, 22 april 2018
A+ R A-

BAJRAKLI DŽAMIJA U BEOGRADU – REISU-L-ULEMA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE ODRŽAO HUTBU

reis 12 maj 1

12. maja / 16. ša’bana u Bajrakli džamiji u Beogradu, Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije održao je hutbu i predvodio džuma namaz.

“La ilahe illAllah – ova zlatna nit veže svaku dušu i svako srce. Kad izgovorimo la ilahe illAllah povezali smo se sa svim lepotama kosmosa, svim dušama dobrim sveta, svim plemenitim srcima, bila ta srca na dunjaluku ili bila ta srca na ahiretu. Tada smo pravi ummet. Tada smo pravi ummet. Isto ćemo reći - posvedočiti ve ešhedu enne Muhammeden resuluLLah – svedočim da je Muhammed Allahov poslanik. Učeći ovu istinu bićemo deo njegovog umeta i bićemo u posebnoj Allahovoj Milosti i u Njegovom Zadovoljstvu, Njegovoj Ljubavi.”

Govoreći u nastavku hutbe Reis efendija je podsetio da “Imamo učitelja koji nas je podučio veri i kako se šta čuva,i kako se živi na ovom svetu” upozoravajući na “uzimanje svega onoga što čovek uzima u meri koja nije njegova mera”.
“Nema tog čoveka koji nije u potrebi da nauči i spozna sebi svoju meru. Ničija mera nije ista. Svako ima,svoju dušu i svoje srce. Svako ima jedan svoj metar, jednu svoju količinu koju može da prihvati pa ili će dobiti previše, ili će to biti premalo ili će biti tačno toliko koliko duši našoj prija. Imamo Kur’an časni, imamo učitelja koji nas podučava toj meri. Danas vidimo mlade ljude koji iz čiste želje hoće da uzmu mnogo, zato što vole Allaha, vole Kur’an, vole islam. Dragi moj brate, moj mladi dragi brate, pazi, vidi sebi svoju meru, pazi da li možeš podneti ono što prihvataš i sebi u zadatak stavljaš. Jer i med kao najlepša poslastica koju čovek kuša može ubiti čoveka ako ga pojede u meri koja mu ne prija.”

Sa druge strane Reisu-l-ulema je pozvao i one koji su uzeli najmanju moguću meru pripaze da to obave i urade ispravno, čistog srca jer će sva naša dela, pa i post u mesecu ramazanu i pet dnevnih namaza biti svedoci na sudnjem danu - ili za nas ili protiv nas. Na kraju je Reis efendija dodao da će svako biti odgovoran samo za svoja dela ali da danas ljudi više obraćaju pažnju šta i kako drugi rade umesto da se pozabave sobom.

reis 12 maj 3