- - - - - -
subota, 23 jun 2018
A+ R A-

U BEOGRADU ODRŽANA SEDNICA MEŠIHATA SRBIJANSKOG

fDeli
0

WP 20170514 10 07 59 ProWP 20170514 11 09 42 Pro

Danas je u Beogradu održana sednica Mešihata srbijanskog Islamske zajednice Srbije, kojom je predsedavao Muftija srbijanski Abdullah ef Numan.

Sednica kojoj su prisustvovale oblasne muftije i glavni imami medžlisa bila je u znaku predramazanske atmosfere. Na sednici su podeljena zaduženja kako bi se džemati što je najbolje moguće pripremili za početak meseca Ramazana.

Prva tačka dnevnog reda bila je vezana za broj ramazanskih džemata i imenovanje imama koji bi, pored dnevnih, predvodili i teravih namaz. Naime, poznato je da se svake godine pred ramazan poveća broj džemata pa je zaključak da će oblasne muftije u najkraćem mogućem roku dostaviti broj novoformiranih džemata i uputiti zvaničan dopis Rijasetu Islamske zajednice Srbije sa zahtevom da se upotpune novonastala imamska mesta, sa tim da bi potraživanje raspoloživog kadra moglo biti iz Medresa i Fakulteta Islamskih nauka, pa bi time studenti i medresanti imali ramazansku praksu.

Druga tačka dnevnog reda bila je organizovanje ramazanskih aktivnosti u okviru koje se, pored tema poput predavanja i obilaska džemata od strane nadležnih muftija, Reisu-l-uleme, profesora FIN-a i Medresa... govorilo o organizaciji velikog iftara na Kalimegdanu koji je planiran za četvrti dan Ramazana, ali i o organizaciji džematskih iftara, zatim o organizaciji zajedničkog prikupljanja sadekatu-l-fitra, te određivanje nisaba zekata i minimalne vrednosti sadekatu-l-fitra.
Muftijstvo beogradsko je pozvalo sve imame da najkasnije do sledeće džume prijave svoje džemate za podelu i distribuciju mesa koje je muftijstvo obezbedilo.
Inače, doneta je fetva da se nisab novčanica (kada je u pitanju davanje zekata na ušteđevinu u novcu) meri prema nisabu zlata, kao i naredba da svaki imam jednu od narednih hutbi posveti zekatu gde bi se džematlijama objasnio ovaj islamski šart.

U nastavku sednice govorilo se o podeli humanitarnih paketa koji će se, uz Allahovu dozvolu, podeliti u toku Ramazana, pa će se u narednim danima napraviti spisak najugroženijih muslimana u džematima Mešihata srbijanskog.

WP 20170514 10 08 49 ProWP 20170514 11 37 37 Pro