- - - - - -
subota, 23 jun 2018
A+ R A-

VISOKA DELEGACIJA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE U RADNOJ POSETI GRADONAČELNIKU BEOGRADA

fDeli
0

18 maj raygovor ya gradonacelnikom 1

Danas je visoka delegacija Islamske zajednice Srbije, u sastavu Muhammed ef Jusufspahić Predsednik Vrhovnog sabora IZ, Adullah ef Numan Muftija srbijanski, Mustafa ef Jusufspahić Muftija beogradski i vojni i Eldin ef Ašćerić bila u radnoj poseti dr Siniši Malom gradonačelniku Beograda.

U krajnje otvorenom i srdačnom razgovoru teme o kojima se govorilo bile su kako rešiti aktuelne probleme sa kojima se susreće Bajrakli džamija, ali i kako poboljšati saradnju između grada i Islamske zajednice naročito na polju kulture i na očuvanju arhitekture koja postoji u Beogradu, i koja je svedok autohtonosti muslimana u ovom gradu i uopšte na ovim prostorima.

Činjenica da je zvanično Bajrakli džamija vlasništvo grada a da grad ne učestvuje u održavanju džamije, kao ni u komunalnim troškovima – sa jedne strane – i to da je za najmanju popravku ili otklanjanje nekog sitnog kvara neophodno tražiti dozvole, što je dugotrajan proces – sa druge strane – samo komplikuje i otežava verski život džematlija i rad službenika IZ.

Isto tako, podatak da osim Bajrakli džamije na teritoriji Grada postoje dva turbeta i hamam koji svakako spadaju u kulturnu baštinu i predstavljaju turistički potencijal, sam po sebi je dovoljan da spoji čelne ljude grada i IZ kako bi zajedno radili na očuvanju ovih kulturnih dobara i promovisali multikulturalnost i versku toleranciju.

Gradonačelnik dr Siniša Mali je, sa svojim najbližim saradnicima, na kraju sastanka poručio da je grad “stalno tu za sve svoje građane, tako da muslimani Beograda uvek mogu da se obrate za pomoć i dodatnu podršku za svako dobro koje čine”.

skupstina grada 18 maj sinisa maliskupstina grada 18 maj 2017skupstina grada 2017 18 maj zajednicka