- - - - - -
utorak, 17 jul 2018
A+ R A-

ODRŽANA REDOVNA SEDNICA BEOGRADSKOG MUFTIJSTVA

fDeli
0

WP 20170709 11 32 50 Pro

Danas je u prostorijama Islamske zajednice u Beogradu održana proširena sednica imama muftijstva beogradskog.
Na prvoj postramazanskoj sednici, kojom je predsedavao Muftija beogradski i vojni Mustafa ef Jusufspahić, glavne tačke dnevnog reda su bile:
1.) Izveštaj ramazanskih aktivnosti
2.) Realizacija akcije sadekatu-l-fitra
3.) Realizacija akcije Hadždž 2017.

Pored vojnog džemata na Banjici, ramazanske aktivnosti su sprovedene na još 16 lokacija. Uporedo sa teravih namazom organizovana su predavanja, učenje harfova, mukabela…
Sveukupno, tokom meseca Ramazana na namazima je bio primetan veći broj džematlija u džamijama. Posebno raduje to što je u safovima bilo dosta mladih, iako je leto pa su samim tim jacija i teravih namaz klanjani u kasnim večernjim satima, broj klanjača je bio zadovoljavajući.

Beogradsko muftijstvo je imalo gostovanje dva hafiza iz Turske koji su bili ispomoć i koji su uspeli da obiđu jedan broj beogradskih džemata.
U saradnji sa istanbulskom opštinom Bayrampaša i ove godine je organizovan veliki iftar na Kalemegdanu, a uz svakodnevne iftare ispred Bajrakli džamije treba izdvojiti i džemat Zemun grad – tri velika iftara za dvesta, sto osamdeset i sto pedeset ljudi, kao i džemat Ledine koji je organizovao dva iftara za po dvesta džematlija.

Džemat Voždovac (u Husovoj) je za muslimane Sirije sakupio hiljadu sedamsto evra, a u saradnji sa drugim džematom u ovoj beogradskoj opštini podeljeno je sedamdeset četiri paketa najsiromašnijim muslimanima Beograda.
Džemat Zemun grad je pomogao tri porodice – jednoj je kuća opremljena nameštajem, dok su za dve obezbeđena drva za ogrev za narednu zimu.
Ovaj džemat je jednoj učenici iz svoje opštine poklonio laptop.

Kada je u pitanju odlazak na hadždž, izdvajaju se dva džemata: Zemun polje je jednog svog džematliju darovao odlaskom na hadždž i Zemun grad po brojnosti prijavljenih (sedmorica džematlija).

Na kraju sastanka Muftija Jusufspahić je istakao značaj koordinacije džemata oko svih aktuelnih pitanja . O akcijama i svim radovima, posebno kada su u pitanju građevinski radovi na objektima Islamske zajednice, mora prethodno biti upoznata Vakufska direkcija. “Džemati ili pojedinci u džematima se ne mogu ponašati kao da je vakuf njihova privatna svojina pa da rade bez pitanja ili konsultacija”.

WP 20170709 11 00 41 ProWP 20170709 11 04 15 ProWP 20170709 10 13 47 ProWP 20170709 11 26 35 Pro