- - - - - -
utorak, 17 jul 2018
A+ R A-

HUTBA - 28. JUL / 5. ZU-L-KA'DE

fDeli
0

19105666 1362617617179392 54026779817741206 n

Dvadeset osmog jula / petog zu-l-ka'de u Bajrakli džamiji u Beogradu hutbu je održao Ramadan ef Mehmedi. Centralna tema hutbe je bila pozivanje na dobro i odvraćanje od zla.

Nakon zahvale Allahu Uzvišenom i salavata na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, efendija Mehmedi započeo je današnju hutbu citiranjem sto četvrtog ajeta sure Ali Imran.

"I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati – oni će šta žele postići', draga braćo i sestre ovo je naredba nama od Allaha Uzvišenog", kazao je Ramadan efendija i pojasnio šta se očekuje od svakog pojedinca.
"Ne treba da idemo putem, ulicom i da govorimo drugima šta treba a šta ne treba raditi. Mi treba da krenemo od sebe i svojih najbližih, da sebe i njih pozovemo u činjenje dobra a ostavljanje svega što je nevaljalo i ružno. Kaže Allah Uzvišeni u četrdeset četvrtom ajetu sure el-Bekara: ‘ Zar da od drugih tražite da dobra dela čine, a da pri tome sebe zaboravljate, vi koji Knjigu učite? Zar se opametiti nećete?', potvrdu da prvo moramo sebe popravljati nalazimo u rečima Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je kazao; 'Reci prvo sebi pa drugima'."

Kolika je vrednost pozivanja u dobro, a kolika opasnost od neupozoravanja na ružne pojave i učinjeno zlo, efendija Mehmedi je objasnio citiranjem hadisa Poslanika sallallahu alejhi ve sellem.
"U prvom hadisu kaže Muhammed sallallahu alejhi ve sellem: 'Ko ukaže na neko dobro delo pripada mu ista nagrada kao i onome ko to delo učini.' A u drugom hadisu Poslanik nas upozorava rekavši: 'Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša ili ćete vi naređivati da se čini dobro a odvraćati od zla ili će na vas Allah uskoro kaznu spustiti pa ćete vi Njega moliti a On vam se neće odazvati.'”

Završavajući današnju hutbu Ramadan ef. Mehmedi je kroz primer Poslanika sallallahu alejhi ve sellem ukazao na povezanost imana sa činjenjem dobrih dela. “Rekao je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: ‘Ko od vas vidi neko loše delo neka ga ukloni svojom rukom.; ako ne bude u stanju, neka to uradi rečima; a ako i to ne bude mogao neka ga bar srcem svojim prezire- a to je najslabiji vid imana’”.