- - - - - -
petak, 16 novembar 2018
A+ R A-

BAJRAMSKA POSLANICA REISU-L-ULEME ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

fDeli
3

media share 0 02 05 4d5e058e38853e9d3b9aaa46e78a7f16b37edde161b89c927fcd8a09ee56d96e Picture

Poslanica Reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije, Seada ef Nasufovića, povodom Kurban bajrama.

"Sa imenom Allaha, Milosnog i Premilosnog!

Po takvimu (vjerskom kalendaru) Rijaseta Islamske zajednice Srbije sutra, 1. septembra 2017. godine, počinje Kurban-bajram i traje četiri dana. U našoj tradiciji spominje se još i kao Hadžski bajram ili Veliki bajram. Svaki od ovih naziva je opravdan i nosi važne poruke:

- Kurban je svako odricanje od onoga što nam je drago i važno radi približavanja Allahu, dželle šanuhu. To je težak put, a nagrada je velika. Zaista, nema žetve bez sjetve, nema uspjeha bez napora, nema života bez pokreta!
- Ovo je dan kada hadžije sa svih strana svijeta borave u Mekki i izvršavaju svoju petu vjersku dužnost – hadž. Za primljen hadž kod Allaha, dželle šanuhu , nagrada je oprost svih grijeha i vječni boravak u Džennetu!
- Veliki bajram je zato, ne samo zbog toga što duže traje od Ramazanskog bajrama, već i zbog vidljive i neskrivene žrtve, truda i napora koje vjernik čini i u danima koji prethode i u toku trajanja Bajrama.
Milioni muslimana danas ne bajramuju u svom domu i domovini. Pred strahotama rata razasuti su po cijelom svijetu i žale za svojim najmilijima, a najviše za svojom stradalom djecom. Takve slike ovih dana ponovo dolaze iz Mijanmara sa područja Arakana! Bogu se molimo da im bude na pomoći, a da milošću Svojom daruje dr. Anitu Schug, koja svojim glasom i zalaganjem u Ujedinjenim nacijama čuva cijelo čovječanstvo da ne padne na najvećem ispitu – da nam izgbuljeni životi nevinih ljudi i djece budu samo broj.

Zato, draga braćo i sestre, vi koji živite u miru i u svojem domu i domovini, ne dozvolite sebi da ovaj Bajram dočekate u svađi sa bračnim drugom i članom svoje porodice. Ako nismo u mogućnosti da riješimo brojne probleme islamskog ummeta, takvo opravdanje nemamo za loše bračne i porodične odnose koji su itekako prisutni u našim kućama. Neka odricanje od svog ega, raznih i praznih izgovora umišljenog ponosa i izmišljenog principa o pravilima života bude vaša žrtva radi mira i sloge u kući, pa da vam Bajram bude pravi, a sreća trajna!
Ne zaboravite u svojim dovama svoje žive i umrle, svoje komšije i prijatelje, one koje poznajete i one koje ne poznajte – molite se za svakog čovjeka, onako kako je to radio Allahov poslanik Muhammed, alejhisselam! Ne zaboravite da je čovjek čovjeku najveći dar od Boga!

Od srca želim sretan Bajram svim muslimanima, moleći dragog Allaha za dobro zdravlje, uspjeh u životu i radu, sreću u porodici svim ljudima širom svijeta koji žele mir i dobro čovječanstvu, a đacima želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu!

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!"

media share 0 02 05 b3961fcaa77997247e1476ca16ed1f5228452129a1565896914bda1c964f9ce1 Picture