- - - - - -
petak, 16 novembar 2018
A+ R A-

CENTRALNA BAJRAMSKA SVEČANOST U BAJRAKLI DŽAMIJI U BEOGRADU

fDeli
0

kurban bajram 2017 5

U Srbiji je hiljade vernika u više od dvesta pedest džamija i mesdžida prisustvovalo jutrošnjem bajram-namazu povodom nastupanja jednog od najvećih muslimanskih blagdana - Kurban bajrama.

Centralna bajramska svečanost u glavnom gradu Srbije održana je u Bajrakli džamiji gde je bajram namazu prisustvovao veliki broj vernika. Bajram namaz je predvodio i hutbu održao Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef Nasufović.

U ovom velikom danu, odabranom danu kad Allah dragi briše grijehe čoveku, kad Allah prima ibadete insana koje učini ovom danu, mnogoustručava ih i neće naše djelo koje danas učinimo biti malo, ono će biti kod Allaha dž.š. veliko, isto kao što je i ovaj dan veliki, kao što su ovi ibadeti koje mi činimo Allahu dž.š. veliki i odabrani u ovom danu. Ovo je trenutak kad hadžije završavaju sa hadžom pa Allaha dragog molimo da im hadž primi, jer njihove dove su se ticale i nas, naših duša, naših sudbina, naših života, a nama je jedino i ostalo da dovu učimo.
Nema jednog čoveka muslimana vjerujućeg koji nije u pokretu u cijelom svijetu. Danas je dan gdje će muslmani širom svijeta u svojem domu dočekati Bajram, ali milioni muslimana ga neće dočekati u svojem domu u to budite sigurni. Pogledajte vijesti, na svakom kraju svijeta gdje muslimani žive nekakvih iskušenja ima – većih ili manjih – a teška su ova iskušenja koja slušamo, o kojima čitiamo i ne mogu se ni pogledati one slike koje nam danas dolaze iz Arakana. Čuli ste već kakav se zločin čini u Mijanmaru. Da Allah dragi pomogne svakog muslimana, da razuma dadne ljudima koji su od Kabilovog soja, koji hoće da ubijaju i koji čovjeka ne paze, koji udaraju na ono što Allah dž.š. najviše voli.
Ništa Allahu draže nema na ovom svijetu od čoveka. I to znajte. U tom čoveku svakom postoji jedan organ koji se zove srce i ono je u nama tako veliko da može sadržati cijeli kosmos u samog sebe, jer ono srce koje nosi la ilahe illallah muhamedu resullullah, ono je poput cijeloga kosmosa, pa ne daj Bože da se čovek usudi da u srce koje u sebi nosi la ilahe illallah muhammedu resullullah udari i da se o njega ogreši. Kaže Muhammed sallallahu alejhi ve sellem: ‘Veći bi grijeh bio udariti na dostojanstvo ljudsko nego Kabu srušiti’. Da ne pričamo o tome šta znači nekome ne daj Bože život oduzeti.
Zato draga moja braćo, u ovom danu kad mi žrtvu činimo, pridonosimo, kad se odričemo nečega mi moramo znati šta to radimo i zbog čega to radimo. Postoji jedna velika greška koja se podvlači kad su Bajrami u pitanju, pa ljudi kažu ‘treba žrtvovati negativne osobine’ i tako dalje. Ne žrtvuje se to, žrtvuje se ono što ti je drago, ono što voliš, ono za čim čezneš, to žrtvuj radi Allaha. Postoji toliko stvari za kojima čovek čezne, koje čovek mnogo voli i koje ga odvraćaju od sjećanja na Allaha i Resullullaha. To žrtvuj da bi misli svoje, i um svoj i srce svoje prema Bogu okrenuo, a da bi svojoj porodici, sebi i svojim i komšijama dobar bio.
Draga moja braćo, u ovom velikom danu sa dvije stvari raščistite trajno – strah od svega osim Allaha dž.š. iz razloga jer ćete imati hiljadu drugih strahova od kojih se nikada osloboditi nećete, zbog toga srce svoje samo prema Njemu usmerite i lice svoje prema Njemu okrenite i Allah će vam zasigurno pomoći.
Svi se spominjemo i pozivamo na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako je njega Allah u Kur’anu opisao: ’Tako mi jutra,
i noći kada se utiša,
Gospodar tvoj nije te ni napustio ni omrznuo.
Onaj svijet je, zaista, bolji za tebe od ovog svijeta,
a Gospodar tvoj će tebi zasigurno dati pa ćeš zadovoljan biti.
zar nisi siroče bio, pa ti je On utočište pružio,
I za pravu vjeru nisi znao, pa te je na Pravi put uputio,
i siromah si bio, pa ti je On utočište pružio?
Zato siroče ne ucvili,
na prosjaka ne podvikni,
i o blagodatima Gospodara svoga kazuj!’
Draga moja braćo, ovo je dan u kojem se raduje čovek i koji ima i onaj čovek koji nema. I imućan i siromah se ovom danu raduju. Imućan jer mu je Allah dao da može žrtvovati kurban i na taj način se približiti Gospodaru svome. A šta je to radost siromaha ovog dana? Njegova radost je sledeća, kad je poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, prinosio žrtvu, dva je kurbana zaklao – jedan za sebe, za svoju Porodicu a drugi kurban je zaklao za sve pripadnike njegovog ummeta koji su siromasi, koji hoće ali nemaju sredstava da zakolju kurbane. Zato danas nek se srca siromaha raduju vise nego što se raduju srca imućnih ljudi. Neka znaju da je njihov kurban, Resulullahov sallallahu alejhi ve selleme, pridonio a Resulullahov kurban je zaista kod Allaha primljen. U tome je ljepota dina, u tome je ljepota vjere - šta god da te snađe, u kakvom god halu ili ahvalu da budeš - budi Allahu zahvalan i vjeruj da se u tome korist i hajr veliki nalazi.”

Dužnost dinska jeste voliti sve ljude. Jednako uči dovu za onog koji vjeruje kao i za onoga koji ne vjeruje, moli Allaha za svakog čoveka, a nikada ne proklinji i ničije srce tužnim ne učini. Da je Poslanik grub bio od njega bi svi otišli. Ali je njegova plemenita duša bila kao kosmos, njegovo lice osmjeha kako mesec, njegovo srce poput sunca imalo je mjesta za svakog čoveka, za svakog insana koji mu je došao jedan veliki bujrum je imao i imao je za svakog osmjeh da pokloni i lijepu riječ utjehe da mu pruži. Da li smo mi danas takvi? Da li mi ljude sa osmjehom dočekujemo i osmjehom ispraćamo? Da li mi između sebe imamo dovoljno milosti i samilosti onda kada je nekom od nas međusobno pomoć potrebna. Draga moja braćo koristite ovaj dan, nemoj da nam dan prođe a da ne bude svjedok kod Allaha da smo u njemu uradili nešto veliko. A šta može biti veće u ovom danu nego da se čovek posveti Gospodaru svome, da se odrekne svega onoga što ga odvraća od Boga, da se prihvati svega onoga što ga približava Bogu Uzvišenom”, kazao je između ostalog Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije u svojoj bajramskoj hutbi.

kurban bajram 2017 1kurban bajram 2017 2kurban bajram 2017 3kurban bajram 2017 4kurban bajram 2017 7kurban bajram 2017kurban bajram 2017 9