- - - - - -
utorak, 23 oktobar 2018
A+ R A-

MUFTIJA NIŠKI ODRŽAO PREDAVANJE KANDIDATIMA ZA VOJNE IZASLANIKE

fDeli
0

nis atasei

Muftija niški Eldin ef Ašćerić primio je danas delegaciju Vojske Srbije koju su sačinjavali kandidati za vojne izaslanike. Muftija je pripadnike vojske primio u džamiji Islam-age Hadrovića gde je održao prigodno predavanje o osnovama islama, te prisutnima bio na raspolaganju za pitanja čime bi se otklonile eventualne nedoumice.

Naime u sklopu obuke pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kandidati za buduće vojne izaslanike u stranim zemljama prisustvovali su predavanju o osnovama Islama, islamskom bontonu i ponašanju. Ovo je samo jedna u nizu saradnji koja se odvija između državnih institucija Republike Srbije i Islamske zajednice Srbije.

Delegacija VS je zahvalila Muftiji na prijemu i korisnim informacijama koje mogu primeniti u svom daljem radu.

Podsetimo, izraz vojni ataše (military attache) pretežno je korišćen u prošlosti i označavao je osobu sa posebnim statusom u diplomatskoj misiji. Naša država se opredelila za naziv „izaslanik odbrane” (defence attache) jer, osim vojnog, sadrži i civilni pristup pitanjima odbrane. Vojni izaslanici savetuju ambasadore u pitanjima odbrane i imaju čitav niz zadataka iz oblasti međunarodnih odnosa, politike odbrane, međunarodne vojne saradnje, ekonomije, nauke, obrazovanja i organizacije.