- - - - - -
subota, 15 decembar 2018
A+ R A-

MUFTIJA SRBIJANSKI ODRŽAO HUTBU U BAJRAKLI DŽAMIJI U BEOGRADU

fDeli
0

IMG 20171203 WA0004

Prvog decembra / trinaestog rebiu-l-evvela u beogradskoj Bajrakli džamiji hutbu je održao Muftija srbijanski Abdullah ef Numan.

Na samom početku hutbe, Muftija srbijanski se zahvalio Allahu na tome što smo „vernici, muslimani koji vole Allaha i žele da budu sa Njim“. Pritom, izražavajući zahvalnost čovek priznaje da je saznao i spoznao Njegovu veličinu i ljubav koja se ne meri ni sa jednom ovodunjalučkom ljubavlju i odnosom. „On je stvorio čoveka jer mu je želeo dobro, život u Džennetu.“

„Allah Uzvišeni je neuporediv. On je toliko lep i toliko dobar i toliko oprašta i toliko je Milostiv i toliko je Miran i Mir je! I toliko nas voli da usporedbe s Njim nikakve nema i usporedbe Njegovog odnosa prema nama ni sa čim nema. Zato uvek treba da imamo na umu da smo stvoreni i kao stvorenja da poštujemo i volimo svog Stvoritelja koji je sveprisutan u našim životima!“
U daljem obraćanju, Muftija Numan je govorio da je jedan od vidova Allahove sveljubavi i svemilosti upravo Poslanik i uopšte poslanici koji su slati narodu i čovečanstvu kako nam ne bi dozvolio da besciljno lutamo po zemlji bez upute. „Zato što nam je dao uputu, dao nam je i odgovornost za ponašanje po toj uputi.“

U prilog Allahovoj savršenosti svedoči i činjenica da nam je, slanjem poslanika, slao i smernice i rasvetljavao istinu od neistine pritom „nije nas naterao da budemo dobri, nije nas naterao da budemo muslimani, već nam je dozvolio da izaberemo da dođemo u džamiju i kažemo šehadet“.
Uloga Knjige tj.Kur’ana i slanja poslanika jeste znak dobrobiti prema čoveku što upravo ovo neprimoravanje na prihvatanje islama, zapravo svodi na priznavanje i spoznavanje lepote i istine u islamu.
Spomenuvši poslanike, a u kontekstu dana koji je prethodio, miftija srbijanski je sugerisao da „rođendan Poslanika salallahu alejhi ve sellem nije važan već da je važna činjenica da je on bio sa nama, da je bio na zemlji i istinito prenosio Allahovu Reč“.

Allah Uzvišeni u Kur’anu kaže:“Zaista, vi u Allahovom Poslaniku imate najlepši primer.“ Divan primer načina života i ponašanja. „Božiji Poslanik je bio uteha ljudima, nije se ljutio, vikao, grdao, niti je ružne reči govorio“, nagoveštava muftija srbijanski želeći da prikaže način ophođenja Božijeg Miljenika prema ljudima i uopšte prema životu. Jedan od najslikovitijih primera Poslanikovog karaktera jeste razgovor beduina i Poslanika koji ga je, na indirektan način, molio da ne izgovori da je počinio blud. To je pravi primer njegove dobrote prema ljudima i primer da je on poslat kao milost svetovima jer „Božiji Poslanik nije jurio grešnike po svetu“, ističe muftija Numan.
„Ni u jednom svetskom zakonu ne postoji da možeš da otkupiš sebe ako si nekoga ubio, pa ako ta porodica prihvati tvoj otkup- ti nećeš biti ubijen“, govori muftija srbijanski u drugom delu hutbe u kojoj pravi paralelu između šerijata - Allahovog zakona i savremenog suđenja ljudima danas. Govoreći o otkupu, muftija zapravo kroz poređenje sa pojedinim državama gde je ustanovljena smrtna kazna i na koje se gleda kao na civilizovan, napredan svet - dok se šerijat odbacuje i kritikuje; pojašnjava da islam propisuje smrtnu kaznu ali daje i alternativu koja se može izvršiti jer „Muslimani nisu krvožedni i ne jure ljude zbog njihove boje“, završava Muftija aludirajući na tzv. civilizovani svet čija su merila izopačena i okrenuta protiv drugog i drugačijeg.

Ovo su sve primeri kojima nas je još pre mnogo vekova podučio Poslanik salallahu alejhi ve sellem i zbog čega je musliman drugačiji od onoga što se danas predstavlja kao vrh civilizacije a zapravo je leglo nečega sujetnog i nepravednog. Direktno i indirektno, Muhammed salallahu alejhi ve sellem nas je podučio jedinstvenom i ispravnom načinu života koji se ne menja do dana današnjeg.
Bismila kao neizostavna klauza svakog posla označava Milost Gospodara koji nas podučava. „Mi od svoga Stvoritelja učimo milost“, kaže Muftija.
Još jedan oblik ponašanja kome nas je podučio Poslanik salallahu alejhi ve sellem jeste odnos prema ženi što je u današnjem XXI veku od suštinskog značaja kada se na ženu gleda na jedan izopačen, nedostojanstveni i duboko nipodištavajući način. „Muslimanka koja se pokrije civilizovanom svetu ne odgovara. Pitate se zašto. Zato što oni hoće da je gledaju i na silu skidaju njeno odelo koje zapravo predstavlja njen identitet i to u civilozovanim zemljama“, kaže muftija srbijanski praveći paralelu između islama i onoga što se danas naziva modernim i naprednim svetom. „To je sramota i tu nema priče o slobodi, o osnovnoj slobodi kao što je oblačenje po svom verovanju i tradiciji.“
„Oni ljudi koji poštuju i štite svoje žene - to su muslimani. I tome nas je Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, podučio. On je bio sa nama 23 godine da bi mi naučili kako da živimo.“
„Muhammed, salallahu alejhi ve sellem, jeste divan uzor onome koji se nada Allahovoj milosti i stalno misli na Njega nadajući se nagradi na onome svetu“, kaže Muftija srbijanski i dodaje „onim ljudima koji u svojoj suštini žele da budu ljudi, pre svega.“
„Oni koji misle o Allahu“ govori Muftija srbijanski ističući ključ Dženneta, „to su putnici za Džennet, oni koji su na uspehu i oni koji će postići uspeh“.

„Neka nas Gospodar Uzvišeni uputi na Pravi put na kome nećemo zaboraviti da sve ovo što smo danas rekli znamo kroz primer i delovanje Božijeg Poslanika Muhammeda, sallahu alejhi ve sellem, zato što on ništa nije zatajio već je samo istinito i iskreno preneo ono što mu je rečeno i zato smo mi jedini narod čija je Knjiga netaknuta, donesena istinitom čoveku i istinito preneta ljudima“, završio je Muftija srbijanski.

IMG 20171203 WA0006