- - - - - -
petak, 16 novembar 2018
A+ R A-

HUTBA PREDSEDNIKA VRHOVNOG SABORA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

fDeli
0

WP 20171215 12 05 32 Pro

Petnaestog decembra / dvadeset sedmog rebiu-l-evvela u beogradskoj Bajrakli džamiji hutbu je održao predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, muftija Muhamed ef Jusufspahić.

Muftija Jusufspahić je hutbu otpočeo rečima da: “Samoga Njega Hvalimo, Samoga Njega Slavimo, nikoga Mu ne pridružujemo – Mi smo Njegovi jednovatelji! Samoga Njega jednujemo, nikome se drugome za pomoć ne obraćamo. On nam Je Proizvođać, Stvoritelj, Osmislitelj, Oblikovatelj, Darovatelj.“

Hvaleći, veličajući, objašnjavajući imena i svojstva Gospodara, muftija Jusufspahić je uputio dovu: “ Bože naš, sam Ti nama trebaš! A sve potrebe nas potrebitih, Sam Ti Neodsutni, Nepotrebiti, Vlasniče naš – znaš! Odrediš nam pa nam daš ili ne daš, volja je Tvoja Allahu naš!
Nema nama ni snage, ni zdravosti, ni imanja, ni blagostanja, ni pomoći bez Tebe Allahu Dragi! Bez Tvoje Božanske Moći!“

Govoreći o Bogobojaznosti a kroz prizmu objašnjenja korena te reči u arapskom jeziku, muftija govori da je srž naše Bojaznosti spram Boga da se mi kao proizvodi ne udaljimo od Njega kao Proizvođača. Osim toga, reč Bogobojaznost se može definisati i kao Bogočuvarnost, da mi Boga čuvamo zbog nas samih.
Takođe, svesnost Boga i svesnost o Bogu a to znači povezanost sa Bogom.
Mutekija je onaj koji je svestan Allaha u svakom svom stanju! I kada je lahko – Allah! I kada je teško – Allah! I kada je lako ima se kome zahvaljivat, i kada je teško ima se kome zapomagati. Samom Jednom Jedinom Stvoritelju svega!
U koga se čovek zapravo uzda? Suštinsko je pitanje. U Proizvođača i u proizvod ili samo u Proivođača? Suština je Bogu ne pridružiti! Molimo samo Allaha i molimo se Njemu! Molitva nije moljakanje; molitva znači pomoliti glavu, pokloniti se, povezati se pa kad se mi vezujemo za Allaha, za svoga Vlasnika mi smo onda vezani vezom neprekidnom!"

Praveći paralelu između nas i Allahovih vesnika, muftija kazuje o brojnim iskušenjima kroz koja je prošao najomiljenije Allahovo stvorenje – Muhammed sallallahu alejhi ve sellem, zatim Isa a.s, ali i svi ostali Allahovi poslanici kao i njihovi sledbenici. "Sagledavajući prethodne generacije i nas, neminovno se mora reći da mi danas na prvom iskušenju odmah, kao po automatizmu, odustajemo od svojih stremljenja i namera, od nečega što je spasonosno za nas", kaže muftija Jusufspahić. „Nema učenja bez mučenja. Ne možemo spoznati beli zid ako nema nešto da je malo zacrnilo, zatamnelo. I kako spoznati da je nešto radost, ako nema tuge?! Kada nečisto prepoznamo da je nečisto i doživimo ga kao takvo, odmah saznamo i prihvatimo šta je čisto.“

Govoreći dalje o Stvoritelju a u kontekstu odnosa stvorenja i iskušenja, muftija potvrđuje da „Stvoritelj neće sići među stvorenja, ali će nam se dokazivati i pokazivati kroz svaku muku kroz koju nas stavlja i iskušavati kroz svako iskustvo na koja nas uvodi da bismo bili što svesniji i da bismo se Njemu približili.“

"Svi životni ciklusi, bili oni sedmični, mesečni ili pak periodični su tu da bismo se okupili i podržavali jedni druge na putu koji se temelji na kazivanju la ilahe ilallah – Sam Bog Jeste Bog bez ikog! A Muhammed, Isus su sluge Božije, poslanici, vesnici, kao i svi ostali."

U nastavku hutbe pojašnjavajući odnos Gospodara i čoveka, muftija Jusufspahić govori da je sve Allahovo određenje i da nema razloga za strah ako smo toga svesni.
"Allah je Znalac a mi smo Neznalice i zato smo tu da saznajemo i spoznajemo. Kako pričamo sa Allahom i kako tražimo od Allaha je srž odnosa. Verovati znači Njemu verovati i biti ubeđen da je On nama dao sve što nam treba, bez sumnje.
Allahu Dragi Ti nama trebaš, a sve što nama treba to Ti znaš.
Allah izdvaja one koji su svojim središtem (srcem) svesni Njega kao Stvoritelja, da Samome Njemu služe i nikoga da Mu pridruže!“ rekao je, između ostalog, muftija Jusufspahić.