- - - - - -
utorak, 22 januar 2019
A+ R A-

REISU-L-ULEMA NASUFOVIĆ UGOSTIO DR FATIHA JUDŽELA PREDSTAVNIKA UPRAVE ZA VERSKE POSLOVE REPUBLIKE TURSKE

fDeli
0

yucel 1

14.2.2018. godine Kabinet reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije u Novom Pazaru.

Predstavnik Uprave za verske poslove Republike Turske u Beogradu gospodin dr Fatih Yücel (Fatih Judžel) boravio je u Novom Pazaru i tom prilikom susreo se sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice Srbije Seadom Nasufovićem, direktorom Uprave za odnose sa inostranstvom gospodinom Jakubom ef. Lekovićem i novoizabranim direktorom srednje medrese "Sinan-beg" gospodinom Harisom ef. Holićem.

U dvosatnom susretu otvoreno je više tema u cilju jačanja ranije započete dobre saradnje Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Dijaneta (Uprave za verske poslove) u Republici Turskoj. Takođe, dr Judžel je istakao važnost uloge Islamske zajednice u savremenom društvu i posebno istakao bitnost na afirmaciji vaspitno-odgojnih i obrazovnih institucija koje deluju u okviru Islamske zajednice.

Islamska zajednica Republike Turske (Diyanet) na usluzi je svim muslimanima, bez obzira na različita viđenja u tehničkom i organizacionom delovanju, a naročito će pomoći u realizaciji projekata iz oblasti školstva i unapređenja uslova verskog života muslimana, ali i drugih projekata koji imaju za cilj podizanje na još viši nivo dobrih međureligijskih odnosa u Republici Srbiji.

Na obostrano zadovoljstvo dogovoreno je da bi ovakvih susreta trebalo biti češće, jer je Rijaset Islamske zajednice Srbije čvrsto na stanovištu da je Diyanet pravi primer na koji način bi trebalo tumačiti i praktikovati Islam u Evropi, a tome u prilog je i više intervjua za medije reisu-l-uleme Nasufovića.
Domaćini su se zahvalili svom gostu na ovoj izuzetno važnoj poseti i načelno dogovorili da se dr Judžel u perspektivi neposredno upozna sa imamima Islamske zajednice Srbije i predavačima islamskih medresa i fakulteta kako bi direktno mogao preneti svoje iskustvo i znanje o bitnosti čuvanja tradicinalnog tumačenja i praktikovanja islama.

yucel 2yucel 3