- - - - - -
ponedeljak, 18 mart 2019
A+ R A-

INTERVJU MUFTIJE BEOGRADSKOG ZA GLAS MUSLIMANA SRBIJE

fDeli
0

Muftija beogradski i vojni, Mustafa ef. Jusufspahić, dao je intervju za Glas Muslimana Srbije.
Mesdžidi u Beogradu - kako je zadovoljan radom i funkcionisanjem odbora u beogradskim mesdžidima, šta misli o rušenju verskog objekta u Zemun Polju, kako je video beogradske izbore, izvrtanje njegovih reči i pogrešno interpretiranje... samo su neke od tema o kojima je muftija beogradski govorio.

Intervju prenosimo u celosti.

Nakon dužeg vremena planiranja intervjua sa muftijom beogradskim i vojnim, Mustafom ef. Jusufspahićem, usled brojnih aktulenih dešavanja koja su se brzo odigravala na verskom, humanitarnom i kulturnom polju, konačno smo u prilici da čujemo muftijin stav i percepciju svega onoga što se zbilo u proteklom periodu.

GMS:
Poštovani muftijo, već duže vreme planiramo ovaj intervju ali su nas događaji prosto preticali i uvek je bilo nešto novo o čemu bismo trebali da razgovaramo. Trenutno su aktuelni beogradski izbori, rezultate znamo, pa bismo, ako se slažete, krenuli sa vašim viđenjem beogradskih izbora, predizbornim obećanjima, izbornim rezultatima i onim što nas čeka u naredne četiri godine u Beogradu.

Muftija Jusufspahić:
Pokušaću da se držim onoga što bi jedan muftija, verski službenik, mogao i trebao da kaže o izborima koji su stvar politike a ne vere. Mada, teško da se danas možete baviti bilo kojim poslom, a da on, na ovaj ili onaj način, ne bude i deo politike. Pratio sam predizbornu kampanju u nadi da će bar neko spomenuti muslimane Beograda, da će bar neko pored mnogih grupa i interesa, mnogih prava i ciljeva, spomenuti i prava muslimana koji u ovom gradu žive vekovima. Procenjuje sa da u Beogradu živi do 200 000 muslimana i smatrao sam da je to dovoljan argument da bar u jednom segmentu neko spomene i nas - muslimane. Nažalost, to se nije dogodilo i to me je delimično razočaralo. Naš stav je bio sledeći - ako ne možemo da pomognemo, nećemo ni da smetamo, te smo političarima pustili da vode kampanju.

GMS: Da li je bilo pokušaja da se Islamska zajednica Srbije odnosno muftijstvo beogradsko uključi u predizbornu kampanju, da vaši imami pa i vi sami, sugerišete vernicima za koga da glasaju? Da li je bilo takve vrste kontakata?

Muftija Jusufspahić:
Mi nismo nikoga kontaktirali, a da li su kontaktirali nas, dozvolite mi da ne odgovorim. Reći ću samo da Islamska zajednica Srbije, muftijstvo beogradsko, nije dozvolilo da naše džamije i molitveni prostori - mesdžidi budu pozornice ili govornice u svrhu promovisanja bilo koje politčke partije. Strogo sam zabranio svojim imamima širom Beograda bilo kakvo kontaktiranje sa političkim strankama kao i "savetovanje" za koga bi trebalo da se glasa. Nakon završenih izbora mogu konstatovati da smo se dogovorenog držali i da se u političku kampanju Islamska zajednica nije uključivala. Nažalost, neki su mislili da mogu tek tako da se ušetaju u naša dvorišta i drže govore, promovišu svoje političke ideje i stavove. Takve pokušaje smo u startu osujetili i zbog toga želim ovim putem da se zahvalim i čestitam imamima i džematskim odborima koji su tako odlučno reagovali.
Ako mi dozvolite da odgovor na vaše pitanje završim sa još jednom rečenicom. Ova predizborna kampanja će ostati upamćena po jednom nesvakidašnjem događaju, potpuno suprotnom od onoga za šta se zalažemo. Dočekali smo da jedna politička partija u predizbornoj kampanji otvori verski molitveni prostor u centru Beograda. Čitao sam naslov na nekom portalu na kome stoji da je nakon stotinu godina u Beogradu konačno otvoren mesdžid i klanjan džuma namaz. Naši vernici znaju da smo u proteklih dvadeset godina organizovali verski život i otvorili 15 mesdžida širom Beograda tako da su ovakvi naslovi, nažalost, bili samo deo predizborne kampanje u kojoj se, kako je poznato, ne biraju načini za postizanje cilja. Najveća tuga je što se cilj takvih političara nakon objavljenih rezultata meri ne procentima nego promilima osvojenih glasova i time se oslikava njihova podrška koju imaju među muslimanima Beograda. Takvi su prepoznati i kažnjeni te doživeli fijasko. Broj njihovih glasača je duplo manji i od glasačkih mesta gde su imali svoje predstavnike što će reći da ni svi njihovi ljudi nisu glasali za njih.

GMS:
Poštovani muftijo, spomenuli ste malopre da je u proteklih dvadeset godina izgrađeno i organizovano 15 molitvenih prostora - mesdžida širom Beograda. Možete li nam reći nešto više o beogradskom muftijstvu na čijem ste čelu?

Muftija Jusufspahić:
Beogradsko muftijstvo ima dugu tradiciju. Sama funkcija beogradskog muftije je još iz vremena Jugoslavije imala prestižno mesto, kako u tadašnjoj državi, tako i van granica širom islamskog sveta ali i prijateljskih zemalja tadašnjeg vremena.
Ulažem mnogo napora da očuvam dignitet te funkcije i da ona u ovim novim vremenima ostane simbol nezavisnosti, samostalnosti, ugleda, poštenja i borbe za muslimanska prava. Priznaću vam - nije lako i svakodnevno postajem svedok svega onoga kroz šta je prolazio i moj rahmetli otac Hamdija gradeći ugled toj funkciji beogradskog muftije. Sad sam u iskušenju da dok ovo govorim upoređujem ona i ova vremena ali odustaću od toga uz konstataciju da ni tada ali ni sada beogradskom muftiji nije lako. Hvala Bogu, mnogo smo radili u svakoj beogradskoj opštini, organizujući muslimane, okupljajući ih u džemate i medžlise, a onda zajedno gradili ili kupovali pa restaurirali trošne kuće i od njih pravili uslovne mesdžide za naše vernike. Trenutno je u funkciji 15 mesdžida širom Beograda u kojima se odvija kompletan verski život - od namaza, veronauke, humanitarnih aktivnosti, pogrebnih usluga i svega ostalog što vernicima treba. Osluškujemo potrebe, razgovaramo otvoreno o svemu i trudimo se u zadatim okolnostima da pronađemo najbolja rešenja.

GMS:
Protekla godina je ostala obeležena rušenjem verskog objekta u Zemun Polju. To je izazvalo veliku medijsku pažnju, odjek je bio ne samo lokalni nego i regionalni. Sa muslimanima Beograda su saosećali muslimani cele regije. Kako komentarišete slučaj Zemun Polje?

Muftija Jusufspahić:
Najveća tuga koja se može dogoditi vernicima je da im neko sruši Bogomolju. Ostaviti po strani, i administraciju i dozvole i legalizaciju i pravdu i nepravdu i različite aršine i načelne saglasnosti i natezanje kanapa - srušena je Bogomolja! Iskreno, do poslednjeg trenutka nisam verovao da se to može dogoditi. Bio sam uveren da je vreme rušenja već prošlo i da smo sada u Srbiji koja gradi i koja ima prostora za sve. Duboko sam verovao da taj objekat na samom kraju Zemun Polja nije niti može biti smetnja bilo kome ili bilo čemu. Lično sam u više navrata tražio rešenja i kontaktirao nadležne. No, nekome je bilo potrebno da se nešto negde sruši i eto, srušena je naša zgrada. Često se u medijima moglo čuti kako je srušena džamija. Pogledajte slike, to uopšte nije ni ličilo na džamiju. To je najobičnija kuća kakvih je mnogo širom Zemuna a u kojoj smo planirali da organizujemo dopunsku nastavu za našu decu, nastavu za odrasle, da oformimo biblioteku i naravno, proširimo kapacitet za naše vernike jer je trenutni mesdžid nedovoljan za veliki broj vernika. I pored svih problema i nerazumevanja strpljivi smo i čekamo novu gradsku vlast koja treba da rešava taj naš, nadam se, urbanistički a ne i politički problem.

GMS:
Koliko ste objektivno zadovoljni radom odbora i aktivnostima u beogradskim mesdžidima?

Muftija Jusufspahić:
Hvala Bogu, ja sam zadovoljan iako se često na našim sednicama muftijstva to ne vidi jer ne želim da se uspavamo. Mi nismo i ne smemo biti grobari, oni koje muslimani traže samo kada im umre babo ili majka. Islamska zajednica je deo našeg muslimanskog bića i u tom smislu stalno podstičem svoje imame da budu redovni i blagi u komunikaciji sa svojim vernicima. Mi želimo zajedno da se radujemo i da rešavamo individualne probleme. Hoćemo da zajedno nižemo uspehe i da budemo jedni uz druge i u tužnim trenucima kada ispraćamo svoje najdraže na ahiret. Ukoliko uspemo sve to, tada smo zaista zajednica onakva kakvu nam je poslanik Muhamed alejhis-selam pokazao. Muslimani su, nažalost, rasparčani, razdvojeni a često i indoktrinirani. Muslimani su postali deo političkog dogovora, masa za sagorevanje i energija kojom se ostvaruju nacionalni interesi. Ja to vidim kao zloupotrebu i rušenje osnovnih imperativa naše čiste vere o jedinstvu i zajedništvu. Često kada to kažem bivam ili pogrešno shvaćen ili zlonamerno interpretiran te se moje reči potpuno izvuku iz konteksta. Nekome je to potrebno, a ja bih onda najradije da zaćutim kako takvima ne bih dao povoda i prostora da me razapinju. I njima i meni će da sudi Gospodar svih svetova Allah subhanehu ve teala.

GMS:
Upavo ste spomenuli izvrtanje vaših reči ili krivo interpretiranje onoga što ste rekli. To se događa veoma često. Poslednji primer je vaš intervju koji ste dali za pisane medije a koji je naišao na oštre reakcije nekih poglavara - muftija iz regiona. Ukoliko ste spremni, za Glas muslimana Srbije, pojasnite nam u čemu je problem neshvatanja ili namernog iskrivljenja vaših reči u javnosti? Poznato je da ste čovek britkog jezika i jasnih misli, znaju vas kao takvog još iz mladalačkih dana medrese i fakulteta ali i sa fudbalskih terena. I zato nije jasno kako vas neko nije dobro razumeo. O čemu se zapravo radi?

Muftija Jusufspahić:
Kao čovek koji je rođen i odrastao u jednoj velikoj zemlji, proveo detinjstvo i momačko doba u vreme kada je ta zemlja bila na vrhuncu blagostanja, jako sam teško podneo njen nestanak. Zapravo, ja i danas ceo taj prostor smatram svojom zemljom i ne mogu a da se ne identifikujem sa: Jadranskim morem, Triglavom, Đevđelijom, Bosnom, Kosovom. Svako dalje razbijanje relativno malih zemalja naslednica bivše Jugoslavije podseća me na raspad naše velike i moćne zemlje. S druge strane, sve te male zemlje, kako se danas popularno kaže zemlje zapadnog Balkana, grčevito zagovaraju politiku evro integracija u novu veliku porodicu ravnopravnih naroda Evrope u kojoj nema granica između naroda. A toliko smo propatili da se te granice uspostave.
Naš otac nas je odgajao da budemo patriote jer je i sam bio takav. Voleo je ljude, svoju zemlju, svoj grad. Bezuslovno volim svoj Beograd u kome sam rođen i odrastao, svoju Srbiju koja je moja domovina i kojoj želim sve najbolje. Želim da bude najbolja zemlja na svetu, zemlja srećnih i zadovoljnih ljudi. Svaka teškoća moje zemlje pogađa me kao čoveka i svaki njen uspeh uliva mi osećaj zadovoljstva. U tom smislu, želim da svaka zemlja na svetu pa i moja zemlja ostane celovita, bez žarišta, bez sukoba naroda, mesto harmonije različitosti, prosperiteta. Ne mrzim nikoga, ni jedan narod ni jednog čoveka, prijatelj sam sa različitim ljudima i nikome ne želim zlo. Evo, nedavno sam dao intervju u kome sam govorio o važnosti 150 godina Islamske zajednice, te o jedinstvu kao i problemima cepanja muslimana od rascepa Jugoslavije. Tu sam rekao da mi je kao muslimanu najmrže delo ono koje razdvaja porodicu, koje zavađa ljude. Meni kao muslimanu je veoma krivo što smo u jednoj zemlji imali 6 miliona muslimana i što se ta zemlja razbila i otišla u dalja cepanja. Bog nas je dao da se na ovoj ili onoj zemlji rađamo određene vere i nacije i to su kolevke svakoga od nas. Muslimanima Srbije je kolevka Srbija, Srbima rođenima na Kosovu je kolevka tamo. Niko od nas nije mogao birati gde će se roditi. U tom smislu sam govorio i ne verujem da je to pogrešno. Mi moramo biti spona među ljudima. Zbližavati a ne ratovati. Deci svojoj u emanet mir ostaviti.

GMS:
Poštovani muftijo, Bog neka vas nagradi za izdvojeno vreme i ovaj razgovor koji će sigurno kod muslimana Beograda ali i šire imati pozitivan odjek i koji će pomoći da svi zajedno bolje razumemo situaciju u kojoj živimo.

Muftija Jusufspahić:
Hvala i vama sa Glasa muslimana Srbije koji ste mi ustupili prostor da iznesem svoje poglede na aktuelna dešavanja. Vi ste za sada jedini glasnik naših reči i nastojte da u svemu što radite budete objektivni i istiniti. Sve drugo je kratkog daha i vodi u moralnu i duhovnu propast. Neka vam profesionalni standardi nezavisnog novinarstva budu prioritet u radu a nakon toga rezultati će doći sami od sebe. Koristim priliku da poselamim sve vernike muslimane Beograda, ali i cele Srbije uz dovu našem Gospodaru Allahu, subhanehu ve teala, da nas sačuva iskušenja koja nećemo moći podneti i da nam ukaže na put ispravni, čisti i pravedni. AMIN!

Mustafa ef Jusufspahic 3