- - - - - -
A+ R A-

SAOPŠTENJE PREDSEDNIKA VRHOVNOG SABORA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

00703133

Nakon nemilih događaja na području Mešihata sandžačkog a čuvajući ustavni poredak Islamske zajednice Srbije obaveštavam vernike i članove IZS da Vrhovni sabor podržava izborni proces za sandžackog muftiju a koji je pokrenut u skladu sa zaključcima sa poslednje sednice Vrhovnog sabora i to u okviru legalnih institucija zajednice i uz propisane procedure koje osiguravaju pravičnost i legitimnost izbornih rezultata. Ovo je jedini ispravni, legalni i legitimni put da se ključni problemi u sandžackom Mešihatu reše u skladu sa Ustavom IZS a po volji vernika u džematima.

Pored toga, iskreno žalim i javno osuđujem fizički napad na poštovanog imama Nezir ef. Salihovića. Ovaj čin nije primeren islamskom ahlaku i duboko verujem da nije izveden od strane iskrenih vernika. Ovom prilikom javno pozivam nadležne organe da što pre sprovedu istragu i utvrde identitet kako izvršilaca tako i nalogodavaca ovog gnusnog čina, rasvetle celi slučaj te tako spreče dalje dezinformisanje javnosti koje pojedine grupe zlonamerno koriste u dnevno-političke svrhe tražeći svoj šićar u vremenu smutnje.

Siguran sam da ovo može uraditi samo Allahov neprijatelj pa tako i neprijatelj muslimana te pozivam svu braću da budu jednistveni u nenasilju i u osudi nasilja.

Nezir efendiji od Boga Jedinoga molim što skoriji oporavak a njegovoj čestitoj porodici i kolegama sabur u teškim trenucima iskušenja.

PREDSEDNIK VRHOVNOG SABORA
ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE