- - - - - -
nedelja, 17 februar 2019
A+ R A-

IZABRAN NOVI PREDSEDNIK I ČLANOVI ODBORA MEDŽLISA IZ – NOVI PAZAR

fDeli
0

np izbori

Novi Pazar - 30.3.2018.

Skupština Medžlisa IZ-e Novi Pazar nakon uspješno sprovedenih izbora u svim džamijama koje djeluju pri Rijasetu IZS, održala je konstitutivnu sjednicu i u skladu s propisima IZ-e izabrala članove Odbora Medžlisa IZ-e Novi Pazar.
Izborna komisija je zaključila da nije bilo nikakvih nepravilnosti u toku izbornog procesa, a zatim članovima Skupštine predala listu kandidata za izbor novih članova Odbora. Glasanje je bilo tajno.
Osim izbora za članove Odbora izabrani su i članovi Sabora Islamske zajednice Sandžaka.
Nakon glasanja, Komisija je saopštila rezultate glasanja i pozvala novoizabrane članove Odbora da izaberu predsjednika. Jednoglasno je izabran Kasim ef. Dervišević, inače dugogodišnji imam u Novom Pazaru. Mandat svih članova traje četiri godine.

Prisutni su imali priliku da u izuzetno lijepoj i bratskoj atmosferi razgovaraju o svim planovima za poboljšanje opštih uslova rada uposlenih pri ovom Odboru, kao i o rješenjima za izraženije aktivnosti u cilju kvalitetnih priprema za Ramazan i obezbjeđivanja boljih uslova za jedinstvenije djelovanje unutar Zajednice. Poništene su sve ranije nelegalno donesene odluke IZ-e na području Novog Pazara koje su posljednjih nekoliko mjeseci dovele do niza nepravilnosti i problema u radu Odbora.

Reisu-l-ulema Nasufović je čestitao novoizabranom predsjedniku i članovima Odbora, kao i članovima Sabora IZ-e Sandžaka. Sa žaljenjem je govorio o skorašnjim nemilim događajima u kojima je teško povrijeđen Nezir ef. Salihović, a tri dana kasnije i pokušaj paljenja automobila Hasiba ef. Suljovića kada su počinioci tog kriminalnog čina upotrijebili i vatreno oružje. Na sreću Nezir ef. se oporavlja i nije životno ugrožen. Očekuje se, ako Bog da, njegov oporavak i nastavak rada u IZ. Zaključeno je da ovakve nečasne radnje mogu vršiti samo oni kojima nije stalo do mira, kao i oni koji se raduju svakoj podjeli unutar muslimana.
Reis je u završnoj riječi ohrabrio prisutne vijestima o projektima Islamske zajednice koji će uskoro početi s realizacijom, ne samo na području Sandžaka, već i na području drugih Mešihata koji djeluju u okviru Rijaseta. Upozoreno je na aktivnosti koje pojedinci van Zajednice sprovode prema imamima Rijaseta IZS u cilju da ih odvoje od Islamske zajednice Srbije i priključe ih privatnoj IZ u Srbiji čiji rukovodioci pod plaštom vjerozakona ispunjavaju sitne političke ciljeve jedne organizacije koja nije prijateljski orijentisana prema stvarnim i trajnim vrijednostima Bošnjaka muslimana u Sandžaku.

Prema riječima Izborne komisije očekuje se uskoro okončanje izbora u Prijepolju i Tutinu.

np izbori 3np izbori 1np izbori 5np izbori 2