- - - - - -
nedelja, 17 februar 2019
A+ R A-

HUTBA GLAVNOG IMAMA BAJRAKLI DŽAMIJE U BEOGRADU

fDeli
0

media share 0 02 05 c3ec3c22e9b5c1dcca03b9264a975dbbb1c829804e9652b4e9728d0bd79f212a Picture

Trinaestog aprila / dvadeset šestog redžeba u beogradskoj Bajrakli džamiji hutbu je održao Ramadan ef. Mehmedi.

„Allahu Milostivom se zahvaljujemo na svim blagodatima s kojima nas je počastio, na blagodati Poslanika kojeg nam je poslao. Na svim blagodatima Njegovim zahvaljujemo i dove Mu upućujemo.

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ’Redžeb je Allahov mesec, šab’an je mesec Poslanika, a ramazan je mesec ummeta.’
Danas je dvadeset šesti dan meseca redžeba, ostalo je još nekoliko dana do isteka prvog svetog meseca. Stiže nam mesec Poslanika a odmah potom i ramazan – kako smo upravo čuli, mesec ummeta.
Sve nam ovo govori o prolaznosti vremena. Iako će opet doći redžeb, iako se svake godine ponavljaju sveti meseci, onaj dan, mesec i godina koji nas prođu više se nikada ne vraćaju. Ona prilika za činjenje dobrih i bogougodnih dela u odabranim mesecima ili danima više se neće vratiti. Zato je korišćenje tih trenutaka i dana odlika onih koji brinu o vremenu. Kasno je kajati se kada nas prođu ukazane nam prilike.
S druge strane ništa nam ne dolazi iznenada i neočekivano. Sve je s merom određeno i sve ima svoje mesto u prostoru i vremenu. Sve dolazi onda kada je određeno i to niko ne može ubrzati niti usporiti. U ovom mesecu smo učili – a i dalje učimo, dovu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem,: ’Allahu moj, obaspi nas svojim bereketom u redžebu i ša’banu i daj da dočekamo ramazan.

U ovom mesecu, mesecu redžebu je i odabrana noć – noć miradža koja večeras nastupa. U prvom ajetu sure el-Isra Allah Uzvišeni kaže: ’ Hvaljen neka je Onaj koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali. – On, uistinu, sve čuje i sve vidi.’
Ovo je počast – najveća počast, koju je Allah Uzvišeni dodelio samo Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem. Ova mudžiza se daruje Poslaniku u njegovim najtežim dunjalučkim danima.To je bilo na isteku godine koja je, zbog gubitka supruge Hatidže i amidže Ebu Taliba, u Poslanikovom životu nazvana godinom žalosti.
Miradž je najlepša nadoknada i nagrada za ono što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pretrpeo. Trogodišnji bojkot, gladovanje i tuga zbog gubitka svojih pomagača. Miradžd se dešava nakon proterivanja Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, iz Taifa.
I nakon svih ovih muka koje je doživeo, Uzvišeni Allah svoga miljenika nagrađuje tako što ga uzdiže i približava Sebi.
A koji su darovi miradža? Naređeno je obavljanje namaza, obećan je Džennet ummetu koji ne čini širk, objavljena je cela Fatiha i poslednja tri ajeta sure Bekare.
Allah, dželle ša’nuhu, je u noći miradža ostavio Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, u obavezu pet dnevnih namaza. Zadnji vasijjet i oporuka Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, je namaz. U trenucima napuštanja ovog sveta on je rekao: ’Čuvajte namaz. Čuvajte namaz i budite obazrivi na ono što desnice vaše poseduju.’

A namaz, namaz je prvo delo za koje će čovek biti pitan na Sudnjem danu. Namaz je stub vere. Namaz je miradž vernika,“ kazao je između ostalog Ramadan ef. Mehmedi, glavni imam Bajrakli džamije u Beogradu.

media share 0 02 04 bdc66244330a787920e72ea08618d307c73a83aacc9de4ab76393d100a1772d0 Picture