- - - - - -
utorak, 22 januar 2019
A+ R A-

MUFTIJA SRBIJANSKI, ABDULLAH EF. NUMAN OBIŠAO MUSLIMANE BORA

fDeli
0

bor 2

27. aprila prof. dr Abdullah ef. Numan, muftija srbijanski, posetio je muslimane Bora gde je održao hutbu i klanjao džumu namaz.
Tema hutbe je bila bratsvo među muslimanima.
Citirajući kur’anske ajete: „Vernici su uistinu braća..,“ (sura El Hudžurat, 10. ajet) i „Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!“ (sura Ali Imran, 103. ajet), muftija je napomenuo da iz islamskog bratstva nikako ne možemo isključiti žene i da Islam nije religija muškaraca, već žena i muškaraca podjednako, te napomenuo vrednost brige o ženama bilo da su one naše majke, supruge, sestre, ili kćeri.
Muftija je istekao hadis Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u kojem je rekao da je Džennet pod majčinim nogama.

Abdullah ef. Numan je svoj govor završio istakavši važnost spoznaje Allaha i ispravne vere, te čvrstog držanja na tom putu „jer ovaj život je prolazan i sve ono što učinimo – učinili smo u svoju štetu ili svoju korist,“ zatim upitao „da li vredi Izgubiti vreme, kao što je kratki ljudski život, na činjenje loših dela pa onda biti u večnoj patnji, Ili pak provesti ovaj život kao dobar čovek i nastaviti dobrim i večnim životom na ahiretu?“ Dobrota je laka, zaključuje muftija, „činiti dobro odmara čoveka oplemenjuje njegovu dušu, njegov okolinu i čini da ostane iza nas kao dobar trag na dunjaluku - dok on postoji, a na ahiretu pređe u džennetsko uživanje.“

Svoju posetu Boru, muftija je iskoristio i da pozve džematlije da počnu sa pripremama za mesec ramazan, te da iskoriste njegove blagodati.

bor 3bor 5bor 6bor 1