- - - - - -
utorak, 22 januar 2019
A+ R A-

"SKLOPIĆEMO DOBRE POSLOVE SA SAUDIJSKOM ARABIJOM" - MUFTIJA MUHAMED EF. JUSUFSPAHIĆ

fDeli
0

2904 jusufspahich 01

Juče, 29. aprila u prostorijama Islamske zajednice Srbije, muftija Muhamed ef. Jusufspahić dao je svoj prvi intervju od kako je preuzeo funkciju ambasadora u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.
On je za novinsku agenciju TANJUG kazao kako veruje da će uspostavljanje diplomatskih odnosa Srbije i Saudijske Arabije doprineti boljem razumevanju dve zemlje, uspostavljanju ekonomske saradnje i otvaranju saudijskog tržišta rada za građane Srbije.

Muftija Muhamed ef. Jusufspahić, koji je početkom marta zvanično preuzeo dužnost diplomatskog predstavnika u Saudijskoj Arabiji, nada se da će se dve zemlje bolje razumeti i da će predstavnici Srbije u Saudijskoj Arabiji preneti ispravnu poruku o nama.
"Takođe, nadam se da ćemo uspeti da sklopimo poslove koji će biti zanimljivi Srbiji i svim građanima", rekao je muftija Jusufspahić.
Ambasador očekuje da će se uskoro sastati predstavnici vlada i ministarstava rada dveju zemalja i da će postići dogovor o zapošljavanju radne snage iz Srbije u Saudijsku Arabiju, kao i o investiranju saudijskog kapitala u Srbiji.

Za muftiju Jusufspahića, Saudijska Arabija je idealno mesto za privremeni rad iz dva razloga:
''Dobro se zaradi, ali ne daju vam državljanstvo i lepo se vratite u svoju maticu. Kad odu na Zapad da rade, ljudi ostanu jer prime državljanstvo. Svaki posao koji ovde radite, možete i u Saudijskoj Arabiji. Nadam se što skorijem susretu dveju vlada i ministara rada kako bi se sve utanačilo oko toga da ne bi bilo zloupotreba naših radnika'', kaže muftija Jusufspahić.
Pozitivno ocenjuje unapređenje odnosa Srbije i Turske, kao i nedavnu posetu Srbiji Bilala Erdogana, sina turskog predsednika.
''Dolazili su ovde i sinovi nekih drugih 'štampara para'. Naravno, dobrodošao je svako, pogotovo ako ima dobru ideju za posao da radimo i zaradimo, ali blagoslovljeno", kaže predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije.

Na pitanje da li je zadovoljan položajem muslimana u Srbiji, muftija Jusufspahić odgovara da je "sve do nas".
"Nadam se da dobro radimo i onako kako je Bog zadovoljan. Postoje različite težnje i shvatanja, da li smo mi odavde ili smo stranci, ‘uvozni‘, ‘uljezi‘. Nismo Islamska zajednica u Srbiji već Islamska zajednica Srbije, svesni da i taj naziv mora da se menja, a to je uloga muftije. On kapira, a ne kopira Kuran. Važno je kako prenosimo smisao onoga što nam je Bog poslao u svojoj poruci'', ukazuje muftija Jusufspahić.
U tom kontekstu, ističe da je termin "zajednica verujućih" prikladniji od "verska zajednica".
''Nastavci ‘ski‘ i ‘čki‘ su i stvorili ove islamske države i 'isise', od klera klerikaliste, od roda rodoljube, a trebalo bi da budu bogoljubi'', smatra muftija.
Kako kaže, od tog shvatanja zavisi i položaj muslimana bez obzira na drugu stranu.
''Na ruskom se 'naša strana' kaže 'ova naša zemlja'. Mi smo tu da sarađujemo u dobru, da jedni drugima pomažemo i da na taj način Boga ne izdajemo. Ako što bolje shvatimo tu činjenicu, naš položaj će biti bolji, a Bog zadovoljniji nama'', naglašava muftija Jusufspahić.

Osvrnuo se i na odnos dve islamske zajednice u našoj zemlji i ocenio dobrom porukom to što je Muamer Zukorlić postao narodni poslanik.
''Ako je moj kolega i bližnji, shvatio da je njegova zemlja Srbija i našao se u parlamentu Srbije, držim da je to vrlo dobra poruka. Mi smo se oko toga sporili, a ne oko toga ko jeste, a ko nije musliman. Musliman je na arapskom jeziku bogoljubni, onaj kome je Bog preči. Nama zaista nije preči ni roditelj od stvoritelja, a kamoli komad neke zemlje ili sistem u toj zemlji", ističe muftija Jusufspahić.

Intervju muftije Jusufspahića za TANJUG