- - - - - -
nedelja, 17 februar 2019
A+ R A-

„AKO ALLAH ZA JEDNO DOBRO DELO VIŠESTRUKO NAGRAĐUJE A ZA LOŠE DELO DAJE JEDNU KAZNU, KAKAV TO ČOVEK TREBA DA BUDEŠ PA DA NE ZARADIŠ ALLAHOVU MILOST?!“ – HUTBA MUFTIJE BEOGRADSKOG I VOJNOG

fDeli
0

WP 20180608 13 32 47 Pro

8. juna / 24. ramadana u beogradskoj Bajrakli džamiji hutbu je održao muftija beogradski i vojni, Mustafa ef. Jusufspahić

"Draga i poštovana braćo i sestre, neka je neizmerna hvala Uzvišenom Stvoritelju koji nam je dao da danas sa ovoga časnog mesta u ovome gradu, sa najlepšeg mesta u Beogradu, posvedočimo da nema drugog Boga osim Jednoga i da jezikom posvedočimo i srcem ustvrdimo da je Allah Jedan Jedini Bog i da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, poslednji Božiji Poslanik.
Poseban je osećaj o tome govoriti sa ovoga mesta, jedinog opstalog mesta u ovome gradu od 274 džamije koje su nekada bile. Jedina opstala ova Bajrakli džamija, jedinica. Imate li taj osećaj kada ulazite u nju, da li doživljavate da je to mubarek mesto koje je Allah sačuvao za pokolenja i da se iz nje izrodi još mesdžida u ovome gradu kojih je danas preko 15, elhamdulillah.
Od 274 ostala je ova. Ova četiri zida koja imaju opseg Kabe i ona, simbolično, zaista jeste naša Kaba u ovome gradu, ona je,simbolično, i naša Aksa u ovome gradu. Ovo je naš mesdžid i naša džamija koja opstaje već 450 godina i elhamdulillah iz nje su se izrodile generacije mnogo dobrih mumina i vernika. Bez nje bilo bi nam haram živeti u ovome gradu, da nema ovog ovde mesta. Želim samo da vam taj osećaj vratim, da ne ulazite u nju tek tako, bez nekog posebnog poštovanja. Građevina se ne obožava i to znamo ali se mesto na kome se neprekidno 450 godina slavi Jedan Jedini Uzvišeni Bog, Stvoritelj, Allah...trebamo da znamo kakao se u nju ulazi. Ova jedinica koja je opstala, neretko je bila zapostavljena i od samih vernika koji žive u ovome gradu. Neretko je bila potcenjivana, neretko su otvarani i neki drugi mesdžidi kako bi se ova zapostavila. Bilo je i takvih slučajeva da se razbija telo i tkivo muslimana ovoga grada.

Ispraćamo danas poslednju džumu mubarek meseca Ramazana, najdragocenijeg meseca u životu jednog vernika. Mi se nalazimo u mesecu u kome je Allah dao da početak tog meseca bude milost i zaista beše milost, osetili smo svi koji postimo dušom, telom, jezikom, delima, srcem - ne samo stomakom, osetili smo milost Allahovu i nikada lakše, često to čujem, nikada lakše nismo ispostili. SubhanAllah! Dan je dug i vruće je, ali Allah daje snagu. Samo je snaga u Allaha!
Druga trećina ovga meseca je oprost, a poslednja je spas od Džehenemske vatre. Da nas Allah, dželle šanuhu, sačuva od nje.
Da li smo uspeli da sačuvamo naše jezike od poganog govora? Da li smo prestali da jedemo meso svoga umrlog brata? Da li smo prestali da ogovaramo, da gibet činimo? Da li pomislimo na kabur koji nam sledi? Da li pomislimo ko će nam biti drug u tome kaburu? Da li je najbolji drug u kaburu dobro delo koje smo učili ili ono loše? Da li razmišljamo o tome s kim ćemo deliti kabur? Ti danas kada prođeš pored nekog jela koje je pokvareno te tri, četiiri sekunde taj neprijatan i težak miris u tebi izazove mučninu. E pa znaj brate da tvoje loše delo danas je sutra tvoj drug – teškog i neprijatnog mirisa, u kaburu koje će se tako osećati sve vreme do Sudnjega dana. Da li pomisliš na to? Da li želiš da ti to bude nerazdvojni drug u kaburu? Zamislite! Zatvorite oči. Nigde ništa, samo mrak i težak, neprijatan miris. Sačuvaj nas Allahu Dragi od toga.

Dunjaluk prolazi. Dunja je samo jedan tren ali obasjan i obasut Allahovom milošću i kakakv čovek treba da budeš da tu milost ne zaslužiš i ne iskoristiš? Ako ti Allah stalno prašta i oprašta na svakom koraku. To jedno delo a deset nagrada. Na jedno delo 700 nagrada. Na jedno dobro delo 70 nagrada... i sve su ovo predaje, hadisi o vrednovanju nagrade. A za jedan greh jedna kazna. Koliko treba da uradiš da bi zaradio Džehenem, da bi izgubio Dženent? A u ovim noćima ne propustite jednu noć, za koju Allah kaže da se zove Lejletul Kadr i da je vrednija od hiljadu meseci. 84 godine tvoga života za jednu noć i koliki zalim treba da budeš pa da je provedeš u gledanju Parova, u gledanju Farmi šejtanskih, u uživanjima, muzika, kocerti ostalo, gluposti koje nas sa svih strana okupiraju i celu nam porodicu u opasnost dovode. Sačuvaj nas Bože od toga! I zato je Allah dao da ova jedinica ovde opstane, da ova džamija opstane i da se razlikuju dobri od loših, da se razlikuju oni koji ne vole Boga i oni koji Ga vole. Nisu isti i neće biti isti ni na Sudnjem danu.

Allah je dao obećanje pa kaže: ’Zaista će Allah oprostiti sve grehe onima koji veruju Allahu’.
Nemoj da padaš u depresiju brate! Ovaj dunjaluk je prolazna priča, ovaj dunjaluk je jedan tren, dat nam samo ispit da položimo i da se vratimo kuči u kojoj je Adem stvoren. Naš rod Adem i supruga mu Hava nisu stvoreni na Zemlji. Oni su stvoreni u Džennetu a spušteni su ovde da test polože i nemoj to zaboraviti u ovim mubarek danima. I nemoj zaboraviti da se kući valja vraćati i nemoj dopustiti da ti u kaburu, u tom međuprostoru između ovoga sveta i Ahireta najbolji drug bude teškog i neprijatnog mirisa.
Činimo ono što možemo, Allah ne traži više od toga. I svaki problem koji nam je dat, učinjen je da bude manji od nas. Subhanallah! Allah Uzvišeni kaže: ’Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih.’ Znači, neće nas opteretiti više nego što možemo. A kada to znaš onda veruješ Allahu, a kada veruješ Allahu onda se svakom problemu rado okrećeš da ga rešiš. Nema kukavica među vernicima, Strah kad ti uđe u srce, vera u Boga je izašla. Čuvaj svoje srce i čuvaj ga samo Allaha radi i samo za Allaha svoga, za svoga Stvoritelja To je mesto u kome se Allah obožava. Nije samo na jeziku koji će nas najviše u Džehenem odvesti. Da nas Allah sačuva od toga.

Bavite se sobom a ne drugima jer nas stalno šejtan odvodi. Pusti njega, bavi se sobom! Nemaš vremena jer je još sekunda života tvoga na dunjaluku. Koliko smo ojačali u Rmamazanu, koliko smo ojačali kuću imana, koliku nam je Allah dao priliku jer je vezao šejtana kako bismo ojačali zidove imana i kako bismo se posle Ramazana još više oduprli šejtanu i njegovim spletkama. To je važno da znamo da se sa završetkom Ramazana ne završava i ibadet koji činimo Allahu, da ova džamija bude makar toliko puna koliko je puna uz Ramanzan, da vaše kuće sjaje ibadetom, onoliko koliko Ramazanom sjaje, da vaši jezici budu čisti makar onoliko koliko su uz Ramazan čisti, da se izborimo za to jer valja Allahu na istinu ići.

Danas je i svetski dan dan Kudsa, naše prve kible koja je okupirana. Sa ovog mubarek mesta činimo dovu za naš Kuds - da ga oslobodimo. Mi smo ovde osetili ono što osećaju naša braća i sestre u Palestini. Allaha molimo da sačuva našu braću i sestre u Palestini, u Somaliji, svugde u svetu gde su ugrožena njihova ljudksa prava i da im da snage da opstanu. Mi ovde iz Beograda podižemo svoj glas protv tog nasilja. Da Allah smete dušmane!“ Kazao je između ostalog muftija beogradski i vojni, Mustafa ef. Jusufspahić.