- - - - - -
ponedeljak, 15 jul 2019
A+ R A-

BEOGRADSKI MUFTIJA PRIMIO DŽEMATSKI ODBOR I GLAVNOG IMAMA ZEMUN POLJA

zemun polje u IZS 1

U prostorijama Islamske zajednice Srbije Muftija beogradski i vojni, Mustafa ef. Jusufspahić, ugostio je džematski odbor i glavnog imama Zemun polja.

Muftijino insistiranje na neposrednom kontaktu džematlija sa svojim muftijom, otvorenim razgovorom i bratskim savetovanjem doveo je ove sedmice predstavnike muslimana Zemun polja u svoju kuću, svoju maticu – u prostorije Islamske zajednice Srbije.
Želja da se direktno od samih džematlija upozna sa problemima i potrebama muslimana Beograda, kao i to da bez posrednika obavesti vernike o radu, delovanju i planovima muftijstva doprinela je da razgovor bude konstruktivan i krajnje otvoren.

Prva i glavna tema razgovora bila je način rešavanja problema nastalog rušenjem verskog objekta u Zemun polju. I godinu dana nakon rušenja nije se stiglo do rešenja ali Islamska zajednica ne odustaje.
“Zemun polje je pitanje broj jedan. Svaki dan se budim i ležem sa tim problemom. Rušenje od pre godinu dana bio je udarac za svakog muslimana. Mora da se razgovara, na silu ništa ne može. Verski objekat je realna potreba muslimana Zemun polja i mi ćemo ga, uz Allahovu pomoć i dozvolu dobiti”, kazao je muftija beogradski istakavši da predstoje dugotrajni ali iskreni i otvoreni razgovori sa predstavnicima vlasti i da je to jedini put za pronalaženje najboljeg mogućeg rešenja. Muftija je povukao paralelu sa primerom Bajrakli džamije koja je tek nedavno vraćena u vlasništvo Islamskoj zajednici Srbije. “Ovo je prvi zvanični dokument koji je Islamska zajednica Srbije dobila od države za najmanje 47 godina,” rekao je Mustafa ef. Jusufspahić. Najstariji objekat u Beogradu, koji je do 67 godine prošlog veka bio planiran za rušenje pa za muzej, bio je u vlasništvu države dat na upravljnje Gradu Beogradu.
Muftija je istakao da niko iz Islamske zajednice ne želi da od slučaja Zemun polje pravi "medijski spektakl" već da posvećeno, temeljno rade na pronalaženju rešenja. On je izrazio zadovoljstvo što džematlije nisu nasele na provokacije i loše namere pojedinaca kao i nekih organizacija koje imaju neke svoje, nimalo čiste namere i upozorio da i dalje ima onih koji pokušavaju da zloupotrebe ceo ovaj slučaj.

U nastavku razgovora otvoreno je više tema. Od izbora u beogradskim džematima, reorganizacije odbora i Skupštine do svakodnevnog odnosa između imama i džematlija.
“Džemat mora da se neguje,” kazao je muftija i podsetio na važnost i obavezu jedinstva džemata. Sagovornici su se složili da je važno ispuniti jedan od ciljeva islama i šerijata – čuvanje dostojanstva svakog čoveka.
“Naše je da se ispravljamo a ne da se raspravljamo,” rekao je muftija Jusufspahić i pozvao da se uvek razgovara srcem i dušom a ne nefsom.

zemun polje u izs 3