- - - - - -
subota, 06 jun 2020
A+ R A-

MUFTIJA BEOGRADSKI PRIMIO GLAVNOG IMAMA I PREDSTAVNIKE MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE ČUKARICA

sremcica 2018 1

U prostorijama Islamske zajednice Srbije, muftija beogradski i vojni, Mustafa ef. Jusufspahić, primio je predstavnike Mežlisa Islamske zajednice Čukarica i njihovog glavnog imama.
Ovo je nastavak prakse direktnih razgovora muftije sa predstavnicima džemata u kojima se kroz otvorene i konstruktivne razgovore pronalaze najbolja moguća rešenja za problem sa kojima se susreću muslimani Beograda.

Tokom razgovora muftija je upoznat sa aktivnostima i akcijama Medžlisa IZS Čukarica, u kojima je pored humanitarne pomoći najugroženijima, možda i najvažnija aktivnost rad sa decom i omladinom. Pored mekteba, verske pouke za najmlađe, rad, razgovori i druženje sa decom školskog uzrasta označeni su kao prioritet u radu najmlađeg imama na teritoriji Beograda.
Muftija je ponovio njegov poznati stav i zahtev da se “deca ne smeju prepustiti da ih neko drugi vaspitava, bilo ulica bilo neki tzv. virtuelni šejhovi preko interneta”, dodavši da ako je imam dobar, dobri su i džemat i deca.

U nastavku razgovora otvorene su teme poput mezhebskih razlika i razumevanja propisa vere.
Muftija Jusufspahić je kazao da imami moraju biti obrazovani, sa adekvatnim znanjem kako bi svojim džematlijama uspeli kroz dokaze i argumente otkloniti sve sumnje i nedoumice sa kojima se susreću.
“Hodža mora da čuva veru, mora da bude učen, mora dobro da poznaje propise vere. Na našim prostorima je zastupljena hanefijska pravna škola, jedan od četiri priznata ehlisunnetska mezheba. Naši imami moraju da znaju da prenesu svoje znanje na najlepši mogući način i da umeju da argumentovano odgovore na postavljena pitanja koja se tiču uzimanja dokaza na osnovu kojih hanefijska pravna škola izvodi propise”, kazao je muftija beogradski. On je istakao važnost jedinstva i značaj zajednice, dodavši da niko od ljudi nije bezgrešan ali je važno imati želju za ispravljanjem i popravljanjem.

Na kraju razgovora govorilo se o troškovima održavanja mesdžida, grejanju i ostalim komunalnim pitanjima.

sremcica 2018 2sremcica2018 3