- - - - - -
subota, 25 maj 2019
A+ R A-

„ZAJEDNO SE ALLAHOVOG UŽETA DRŽITE I NEMOJTE SE PODVAJATI“ – HUTBA MUFTIJE SRBIJANSKOG, ABDULLAHA EF. NUMANA

WhatsApp Image 2018 09 29 at 20.42.29

U petak 28. septembra / 18. muharrema, u beogradskoj Bajrakli džamiji hutbu je održao muftija srbijanski Abdullah ef. Numan.
Centralna tema hutbe – jedinstvo muslimana.

Muftija srbijanski je primerima iz istorije i iz života muslimana, kroz kur’anske ajete govorio o jedinstvu, o tom imperativu koji je Allah objavio u Svojoj Knjizi, a koji je muslimanima - dok su ga se pridržavali, donosio samo uspehe i blagostanje. Takođe, govoreći o razilaženju koje je dovelo i do različitog tumačenju vere, muftija Numan se dotakao teme različitih teoloških tumačenja i škola, te spomenuo „nepotrebno filozofiranje i komplikovanje u tumačenju vere“, vere koju nam je Allah objavio i koja je jasnim kur’anskim ajetima već pojašnjena.
„Trebalo nam je tri stotine godina da oformimo ovu teološku misao koju imamo sada, od Ešarija i Maturidija, koju sunniti prate. Sve što govorimo već je pronađeno. Ilmul-kelam – razumevanje Allaha se ustoličio. To je moj predmet, ja sam magistrirao Ilmul-kelam i moj je savet nemoj time da se baviš, gubiš vreme. Razumi Allaha onako kako je On Sebe objasnio u svojoj Knjizi,“ kazao je između ostalog muftija srbijanski, Abdullah ef. Numan.