- - - - - -
subota, 06 jun 2020
A+ R A-

HUTBA MUFTIJE SRBIJANSKOG ABDULLAHA EF. NUMANA – BAJRAKLI DŽAMIJA U BEOGRADU

2.11.4

2. novembra / 24. safera u beogradskoj Bajrakli džamiji hutbu je održao muftija srbijanski, Abdullah. ef. Numan.
Muftija srbijanski je započeo hutbu rečima da: “U životu nema veće časti i većeg zadovoljstva nego biti dobar vernik. Sve ostalo je traćenje vremena“.

„Pobožan i strpljiv vernik koji nikada ne napušta svoj islam ma kako mu teško bilo - to su pravi vernici koji ne sumnjaju u Allaha. Kada nam je teško ako se pouzdamo u Allaha, vernici smo. Kada nam je lako pa se setimo Allaha i zahvalimo na lepom životu, onda smo vernici. Šta je bolje nego sećati se Allaha Uzvišenog? Na koga ćemo misliti ako ne na Allaha Uzvišenog?
Zato je potrebno uvek misliti na Allaha, a ne na dunjalučke blagodati poput imanja, stoke, automobila jer ćemo u večnosti biti sa Allahom. U Kur’anu nam je dat način života i kada se ponašamo po Njegovom uputstvu onda smo mi sigurni jedni od drugih. Jedini način da se sačuvamo od bilo kakvog neprijateljstva jeste da budemo dobri muslimani jer „zaista su vernici braća“, a mi smo ti vernici jer mi svedočimo šehadet! Međutim, nismo u miru jedni sa drugima i često se raspravljamo oko ovodunjalučkih stvari. Allah nas upućuje, a Božiji Poslanik usmerava ljude na putu prema svom Stvoritelju. Neki put se desi da misija nije tako uspešna. Sunarodnici Allahovog Poslanika, Ebu Leheb i Ebu Džehl i ostali, nisu hteli islam i nisu hteli Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, jer su videli korist u svojim božanstvima i nisu hteli da ih se odreknu. ’Ako se oni budu okrenuli, ako oni ne budu hteli da prihvate ono što ti govoriš, tebi je Allah dovoljan’, govori Gospodar svome Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Samo je jedan Bog ali mi Ga moramo zvati Njegovim pravim imenom i moramo Ga shvatiti Njegovim pravim bićem. U ispravnom verovanju moramo biti snažni. Kur’an kaže: ’Vama vaša vera, a meni VERA’. Jedna, jedina, određena, istinita vera. Mi imamo veliku odgovornost kao muslimani, zato ne treba nikada odlagati ono što treba Allahu dati. ’Ja ću malo kasnije klanjati jer sada nemam vremena’, to je nedopustiv izgovor.
Kaže Allah Dragi: ’Kaži: Na Njega sam se oslonio koji je Gospodar Veličanstvenog Prestola (Arša)’

Neka na Allah Dragi čuva, neka nas uvede u svoj Džennet, neka nas uvede u svoju milost, neka nas uvede u svoju dobrotu, neka nam da miran život sada, lepe porodice, zdravlje i prisutnima i odsutnima i neka nas sve zbliži, ma gde bili, da uvek budemo braća i sestre jendi drugima i da se nikada ne svađamo, nego da jedni drugima pomažemo“, kazao je između ostalog muftija srbijanski Abdullah ef Numan.