- - - - - -
petak, 07 avgust 2020
A+ R A-

„ A TEBE SMO KAO MILOST SVETOVIMA POSLALI“ – HUTBA MUFTIJE SRBIJANSKOG

WhatsApp Image 2018 11 24 at 12.12.49

23. novembra / 15. rebiu-l-evela u beogradskoj Bajrakli džamiji hutbu je održao muftija srbijanski Abdullah ef. Numan.
Upravo i ova treća hutba u mesecu rebi’u-l-evelu, mesecu u kome je rođen Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, bila je posvećena životu Allahovog miljenika. Centralni ajet hutbe citiran je iz sure El – Enbija, 107.: „A tebe smo kao milost svetovima poslali“.

Muftija srbijanski je istakao da: „Mi ne možemo biti ono što jesmo, niti možemo dostići bilo koji nivo dobrog života ako ne sledimo voljenog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.“
„Poslanik je pravi primer kako se živi islam. Njegov život je uvek bio u harmoniji sa Rečju Božijom, njegov život je slika ispravnog religijskog života, ispravnog života svih muslimana“, kazao je muftija Numan.

Muftija je podsetio da je Kur’an poslednja - i jedina sačuvana Božija Objava, da je svaki harf/slovo sačuvano i da Poslanik ništa nije prećutao, a kao jedan od dokaza naveo je ajet iz sure Abasa – „On se namrštio i okrenuo“. Naime, nakon događaja u kojem je Poslanik alejhis-selam prednost u pozivanju u islam dao kurejšiskim prvacima u odnosu na slepog čoveka, Allah naređuje Svome Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da nikoga ne izdvaja u opominjanju, već da u tome svi budu jednaki. Muftija je kazao da bi „svaki drugi čovek koji nije Poslanik, to prećutao i sakrio“.

Ovo je je još jedna u nizu hutbi muftije Numana čije reči podsećaju na najboljeg čoveka koji je ikada hodao Zemljom i da je on jedini koji bi trebao da nam bude uzor i primer.

Muftija srbijanski je hutbu završio zahvalom i dovom da nas sve Allah sačuva i da nam da iz oblija svoje Milosti.