- - - - - -
ponedeljak, 01 jun 2020
A+ R A-

ODRŽANA TRIBINA "MUHAMMED, ALEJHIS-SELAM, I OMLADINA"

46714382 1998042363636911 2521960124256354304 n

Juče, 24. novembra, u svečanoj sali "Hamd" održana je tribina "Muhammed, alejhis-selam, i omladina".

Tribinu, koja je organizovana u saradnji Islamske zajednice Srbije i ambasade Republike Turske, otvorio je muftija beogradski i vojni, Mustafa ef. Jusufspahić.
Nakon zahvale Allahu Uzvišenom, muftija Jusufspahić je govorio o značaju teme zbog koje su se prisutni okupili, o sleđenju najboljeg čoveka koji je hodao zemljom. Pre nego što su učesnici dobili reč, dr Fatih Judžel je proučio nekoliko ajeta iz Kur’ana čime je tribina zvanično počela.

Prvi govornik je bio reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović.
„Muhammed, alejhis-selam, je biće prema kome se mi kao u najčistijem ogledalu najviše prepoznamo ko smo. On je Milost koju je Allah poslao svim svetovima. Dat je da bude najlepši primer, prvo ogledalo u kome se čovek pogleda. ’Svako gledajući mene, ustvari sebe vidi’. Naše svedočenje o njemu jeste svedočenje o nama samima.
Dva su specifična puta kojima pristupamo Muhammedu alejhis-selamu.
Pristup spoznaje i pristup ljubavi.
Trenutak kada će čovek shvatiti da li je spašen jeste momenat kada budemo prilazili Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem. To je najveći strah, taj momenat da li će nas Allahov Poslanik primiti kao deo ummeta ili ne. Ako nas prihvati, mi smo spašeni, jer će Poslanikova dova biti dova koja će biti uslišena. Ne daj Bože da budemo od onih koji celog života veruju da su deo ummeta Muhammeda alejhis-selam i da nam Poslanik na Sudnjem danu kaže da ne pripadamo njegovom umetu, to će biti najviše stradanje. Smisao našeg života jeste vera u taj dan, Sudnji dan, i taj trenutak.
Poslanik alejhis-selam je uslovio svoj umet da svi oni koji žele biti vernici neće to biti dok ne postignu sledeće: ’Ako vam ja budem draži od vaših očeva i majki, sinova i kćeri, vas samih, sveta celog, tada će te biti pravi vernici.’
Kako da nam Poslanik bude dražih od svih? Odgovor je u znanju. Čovek ono što zna, on to voli. Prema tome, učiti o njemu jeste prvi uslov da bismo ga mogli voleti.
Postoje tvrda srca koja u sebi nemaju potencijala da vole, za to skoro nema leka. Ljubav je privilegija. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je sve preneo, a do nas je kako ćemo tome prići i šta ćemo videti kada budemo gledali u to čisto ogledalo.
Drugo pitanje je pitanje ljubavi. Neko je bez ovoga svojstva. Nama koji smo osetili makar kap ljubavi, mi se radujemo jer smo živi ljudi. Onog trenutka kada ne osećamo da volimo, tada smo ušli u stanje zvano smrt, odakle se čovek mora hitno spašavati. Da li je naš salavat forma koju čovek izgovori u trenutku ili je svestan značaja salavata. Moramo bitni svesni da kada mi donesemo salavat na Poslanika, Allah dž.š donosi salavat na nas!“
Još jedna bitna stvar koju je spomenuo reis efendija Nasufović jeste pogubnost laži na Poslanika sallallahu alejhi ve sellem. „’Ko namerno slaže na mene, neka sebi spremi mesto u Džehenemu.’ Po cenu života, verniku se ne sme desiti da slaže na Poslanika alejhis-selam“.
Reisu-l-ulema je svoje obraćanje završio rečima: „Ono što mi ovde radimo, to je naše društvo na mezaru. Pa neka svako gleda kako će društvo pribaviti na Sudnjem danu. Da li je naša reč gorka ili slatka i to ćemo pokupiti na Sudnjem danu. Trudimo se Allaha i Poslanika radi da naše ponašanje i reči budu najlepše i najslađe. Ko je sa Poslanikom, alejhis-selam, on je spašen“.

Govoreći o Poslaniku,sallallahu alejhi ve sellem, muftija srbijanski, Abdullah ef. Numan, je kazao da je “Muhammed, alejhis-selam, izuzetna ličnost koja je uzimala jedan veliki i duhovni i fizički prostor. Neko ko je bio na miradžu a u isto vreme čvrsto hodao zemljom. Bio je svestan da se poruka koju nosi, koja nas uzdiže na nebeske visine, mora preneti na zemlji i da se mora utemeljiti u duše ljudi nevezano za godine i pol. Za vreme Božijeg Poslanika godine nisu bile važne, već je znanje i umeće bilo važno. Svako je dolazio do izražaja ko je bio sposoban za nešto. Način života i odnosa Božijeg Poslanika je bio takav, da je svojim životom donosio balans i ravnotežu u ljudskoj duši, nije pravio razliku među ljudima, nije pravio razliku među polovima.

Nakon zahvale Uzvišenom Gospodaru, prisutnima se obratio i Muhamed ef. Demirović.
„Mi smo danas ovde kako bismo govorili o osobi čije vrednosti treba da primenimo i koja treba da nam bude uzor u životu. Gospodar je slao od svojih robova najpotpunije, najsavršenije kako bi bili most između Stvoritelja – Apsoluta i između stvorenja koja treba da teže savršenstvu u onoj meri koliko im je omogućeno. Kruna svih poslanika, dugo najavljivan kroz sve poslanike i dugo iščekivan od meleka Džebraila jeste Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem. Svakim govorom ulepšavamo nekog, a spominjanjem Poslanika ulepšavamo svoj govor. Pričom o poslanicima mi ukrašavamo naš govor“.
Muhammed ef. Demirović je govorio u nastavku tribine o praktičnom delu odnosa prema Božijem Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, kao i o svim poslanicima pre njega.
„Mi verujemo u Jednoću Stvoritelja, da je On Jedan i da je slao poslanike. Kakve su naše obaveze prema poslanicima i prema našem Poslaniku Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem? U Kur’anu prvi ajet je: ’Čitaj! U ime Gospodara svoga koji stvara!’
Prva obaveza je upoznavanje našeg Poslanika. Nauči, saznaj da nema drugog Boga osim Allaha! Zašto nam danas nije Poslanik uzor? Jer ga ne poznajemo! A druge koji su izreklamirani i promovisani nama su uzor, a ne znamo ništa o najčasnijim ljudima koji su živeli. Koliko doista poznajemo siru Poslanika sallallahu alejhi ve sellem? Koliko poznajemo njegovu suštinu, njegovu ljubav, samilost, blagost, brigu za svakog? Koliko ga istinski poznajemo? Prva obaveza je da ga upoznamo, a zatim da ga zavolimo. Nemoguće je da ga ne volimo a on je plakao zbog nas. Plakao je zbog greha ummeta. Poslanik je želeo da mi budemo istinski vernici koji žive svoju veru. Moramo upoznati njegove vrline, karakter i onda ćemo ga zavoleti!
Imamo one koji kažu da vole Poslanika sallalahu alejhi ve sellem, a u praktičnom životu se ništa ne menja; i dalje omalovažava i ne poštuje druge ali pokazuje emocije prema Poslaniku. Druga krajnost je praktično sleđenje Poslanika sallallahu alejhi ve sellem u svim ibadetima, ali bez emocija. Ne posedovanje dovoljne ljubavi prema Poslaniku uzrok je grubog verovanja. Kad god se desi da naši ibadeti ne proizvode u nama samilost, blagost, već nemar, oholost, grubost to su mehanički ibadeti i znajte da nam tada fali ljubavi prema Stvoritelju i prema Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem! Osoba koja je ubila Aliju r.a bila je jedna od haridžija za kojeg se kaže da je klanjao noćni namaz, imao trag od sedžde; to su bili mehanički ibadeti koji su se pretvorili u oholost, grubost, nasilje .
Treća obaveza prema Resulu jeste verovanje. Kada ga upoznamo, zavolimo, tek tada će naše verovanje biti istinsko. Mi ponavljamo šehadet ali kada dođe istinsko verovanje zasnovano na istinskoj ljubavi, tek tada ćemo moći da oživimo srca mrtvih. ’Sadaka nikada neće umanjiti imetak, nego će ga uvećati.’ Ako verujemo istinski, onda treba stalno da delimo jer volimo da uvećamo svoj imetak. Ali mi više verujemo našoj proceni nego Poslanikovoj. Ima mnogo primera koji će nam potvrditi da naše verovanje u Poslanika nije potvrđeno delima. Kada poverujemo njegovoj proceni više nego našoj, tada smo poverovali u njega.
Četvrta obaveza jeste spominjanje Poslanika sallallahu alejhi ve sellem. Koga volimo, njega spominjemo. To je duhovna ljubav prema Poslaniku. Koliko spominjemo Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, to je pokazatelj naše ljubavi prema njemu.
Još jedna obaveza jeste sleđenje. To je istinska ljubav prema Poslaniku. Kada se pitamo kako bi on reagovao u određenoj situaciji, šta bi on uradio, kako bi se on osećao da vidi ovo što ja vidim i sl. Da se stalno preispitujemo.
I poslednja obaveza jeste da budemo pomagači Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Koliko mi pomažemo misiju Božijeg Poslanika u poslu kojim se bavimo? Da li iz našeg posla zrači sleđenje Poslanika sallallahu alejhi ve sellem?“
Obraćanje je završio dovom Allahu dž.š da nas učini istinskim sledbenicima Poslanika sallallahu alejhi ve sellem.

Nakon obraćanja Muhameda ef. Demirovića, napravljena je pauza kako bi se klanjao akšam namaz, nakon čega je druženje nastavljeno.

Prisutnima se obratio i dr Fatih Judžel, savetnik za socijalna pitanja pri ambasadi Republike Turske u Srbiji. Dr Judžel je poselamio sve prisutne, u svoje ime kao i u ime prof. dr Ali Erbaša, predsednika Dijaneta. On je rekao da su „odnosi između Republike Srbije i Republike Turske na najvišem mogućem nivou, najbolji u dosadošnjoj istoriji“. On je, ispred Dijaneta, izrazio želju da odnosi između Dijaneta i Rijaseta IZS dožive još veći uspon a kao jedan od važnih trenutaka u jačanju odnosa dve verske zajednice spomenuo je posetu predsednika Turske, Redžepa Taipa Erogana, Islamskoj zajednici Srbije.
Dr Judžel je kao plodove lepih odnosa istakao sastanak predsednika Dijaneta i reisu-l-uleme IZS koji se održao u Turskoj. On je nabrojao neke od projekata na kojima su Dijanet i Rijaset zajedno radili i koji su realizovani na teritoriji Republike Srbije – od ramazanskih paketa do gostovanja hafiza iz Turske tokom meseca Ramazana u džamijama širom Srbije.
Govoreći o temi tribine, dr Judžel je kazao da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pridavao veliki značaj omladini i da im je svojim ahlakom bio primer. „Naučio ih je kako da robuju Allahu, da trebaju da budu pošteni, da se ne udaljavaju od pravde i istinoljubivosti te ih tako odgajao“, kazao je između ostalog dr Fatih Judžel.

Tribina je završena dovom muftije beogradskog, a druženje je nastavljeno do jacije. Dok su iščekivali namaz, prisutni su dobili po primerak Kur’ana sa prevodom kao i islamsku literaturu koja je poklon Dijaneta.

 

46710487 1998043406970140 2163796453481250816 n46758564 1998044880303326 8424128942906015744 n46779828 1998047030303111 3691577974923984896 n46962124 1998045820303232 4972811004728573952 n47063540 1998045416969939 6058125643877449728 n46750669 1998046386969842 4782057960786362368 n46965333 1998047833636364 3180175059348094976 n46525838 1998047446969736 3792534191988539392 n46525982 1998048093636338 1789571971546087424 n46807079 1998048230302991 3400090939820081152 n