- - - - - -
subota, 25 maj 2019
A+ R A-

„NEMA BOGA OSIM NJEGA, SILNOG I MUDROG“ – HUTBA GLAVNOG IMAMA BAJRAKLI DŽAMIJE

WhatsApp Image 2018 12 02 at 14.28.43

30. novembra / 22. rebi’u-l-evela u Bajrakli džamiji u Beogradu hutbu je održao i predvodio džumu namaz Ramadan ef. Mehmedi.
Centralni ajet hutbe bio je: „Allah svedoči da nema drugog Boga osim Njega, a i meleki i učeni, i da On pravedno postupa. Nema Boga osim Njega, Silnog i Mudrog“.

Efendija Mehmedi je tumačeći kur’anske ajete i hadise Božijeg poslanika, alejhis-selam, istakao neophodnost pokornosti Allahu Uzvišenom nakon spoznaje svoga Gospodara. On je istakao da vernik svojim delima potvrđuje svoje verovanje i da „ako je istinski spoznao Stvoritelja, verniku nije teško da ispuni svako delo koje mu je farz“.

„Cenjena braćo i sestre u islamu, već smo govorili o tome da su farzovi naš dug prema Allahu, to je naša obaveza. Način da se približimo Allahu i da nas On Uzvišeni zavoli jeste kroz nafile. Isto tako, rekli smo da ne smemo zapostaviti, ili ne daj Bože, zanemariti Sunnet Allahovog Poslanika, alejhis-selam,“ kazao je Ramadan efendija.
„Allah svedoči da nema drugog Boga osim Njega, a i meleki i učeni, i da On postupa pravedno. Nema Boga osim Njega, Silnog i Mudrog.“ (Ali Imran, 48)
„Allah svedoči da je istina ono što ti objavljuje, ono što On jedini zna, a i meleki svedoče – a dovoljan je Allah kao svedok.“ (En-Nisa, 166)
„I kada je Gospodar tvoj iz kičmi izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvedoče protiv sebe: Zar Ja nisam Gospodar vaš? Oni su odgovorili: Jesi, mi svedočimo i to da na Sudnjem danu ne kažete: Mi o ovome ništa nismo znali.“ (El-Araf, 172)
„Oni koji taje ono što je Allah u Knjizi objavio i to zamenjuju za nešto što malo vredi – oni u trbuhe svoje ne trpaju ništa drugo do ono što će ih u vatru dovesti; na Sudnjem danu Allah ih neće ni osloviti – njih čeka patnja nesnosna.“ (El- Bekara, 174)

„Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: Islam se temelji na pet principa: Očitavanju da postoji samo jedan Bog Allah i da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov poslanik; redovnom klanjanju namaza, davanju zekata, obavljanju Hadža i postu meseca Ramazana.
Buhari i Muslim beleže predaju u kojoj je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Iman podrazumeva 70 i nekoliko radnji. Najvrednija je izgovaranje reči: La ilahe ilallah, a najmanje je ukloniti s puta ono što je smetnja.“

Mi znamo da je la ilahe illallah ključ za Džennetska vrata, znamo da će, kako nam govore različite predaje, iz Džehennema izaći ko god je očitovao la ilahe illallah, ko je iskreno poverovao da nema Boga osim Allaha. Ali pogledajmo dela Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koliko je on puta u toku dana tražio oprost od svoga Gospodara? Onaj kome je, još za života, sve oprošteno ustrajavao je u činjenju dobrovoljnih ibadeta. Isto tako, šta je sa ashabima, šta je sa desetoricom kojima je Allah obećao Džennet? Zar oni nisu bili još ustrajniji u činjenju dobrih dela, dobrovoljnih nafila? A gde smo mi danas? Ko nama garantuje Džennet,“ rekao je između ostalog Ramadan efendija Mehmedi.