- - - - - -
četvrtak, 21 novembar 2019
A+ R A-

HUTBA GLAVNOG IMAMA BAJRAKLI DŽAMIJE U BEOGRADU

WhatsApp Image 2019 01 19 at 17.01.17

18. januara / 12. džumade-l-evvela u beogradskoj Bajrakli džamiji hutbu je održao Ramadan ef. Mehmedi.
Tema hutbe – vrednost, značaj i važnost namaza.

"Ko iskreno veruje i pokorava se Uzvišenom Allahu i sledi Poslanika i njegov sunnet, redovno obavlja i čuva namaz, shvatio je da je taj ibadet radi njega i da mu namaz donosi brojne koristi i blagodati. Drugačiji je život onoga koji namaz obavlja u pogledu njegovog izgleda, zdravlja, naravi i ponašanja, u odnosu na onoga koji ne klanja. Skladan i uredan život onih koji klanjaju, njihov raspored radnih obaveza i slobodnog vremena, ponašanje i postupci u okvirima Allahovog zakona, sačuvanost od nemorala, poroka i grešenja, njihova radosna i nurli lica to svakodnevno potvrđuju.

Vernik je najbliži svom Gospodaru dok klanja, dok ruku i sedždu pred Njim obavlja. On tada, dok uči Kur’an i dove, na određeni način razgovara sa svojim Stvoriteljem. „Kada je vernik u namazu, on razgovara sa svojim Gospodarom.“ Hadis beleži Buhari. Obavljajući namaz, taj glavni stub islama, on čuva, jača i potvrđuje svoj iman.

Namaz je glavni i prvi ibadet muslimana, svakodnevna obaveza, koju je Allah dž.š strogo naredio svojim robovima. To je obaveza, dug svakog vernika od punoletstva do kraja života. Obavljanje namaza ne prestaje ni u bolesti, ni na putovanju, ni u ratu, zarobljeništvu i sličnim stanjima. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Podignuto je pero (ne pišu se dela) maloumniku dok ne ozdravi, detetu dok ne poraste i spavaču dok se ne probudi.“ Hadis beleži Buhari.

„Ko prespava namaz ili ga zaboravi, jedini kefaret – otkup je da ga naknadno klanja kada se seti.“ Hadis beleže Ahmed, Nesai i Tirmizi.

Brojni su ajeti i hadisi koji ukazuju na obavezu namaza. To je ibadet koji je Allah dželle šanuhu toliko puta naredio svojim roobima. Kaže Allah Uzvišeni u suri El – Hadždž, u 77. ajetu: „O vernici, namaz obavljajte i Gospodaru svome se klanjajte, i dobra dela činite da biste postigli ono što želite.“
U 43. ajetu sure El Bekare Uzvišeni kaaže: „Namaz obavljajte i zekat dajte i zajedno sa onima koji namaz obavljaju i vi obavljajte.“
U suri El Bekare, u 238. ajetu, Allah dželle šanuhu kaže: „Redovno namaz obavljajte, naročito onaj krajem dana i pred Allahom ponizno stojite.“
Allah Uzvišeni u suri En-Nur, u 56. ajetu, kaže: „A vi namaz obavljajte i zekat dajte i Poslaniku poslušni budite da bi vam se milost ukazala.“

I raniji poslanici su obavljali namaz, a Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, je namaz propisan na miradžu. Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, je bilo propisano pedeset namaza u noći miradža. Zatim se broj smanjivao sve dok nije došao do pet. Tada je čuo poziv: „Muhammede, Moje se reči ne menjaju. Njih je pet a imaćeš nagradu kao za pedeset.“ Hadis beleže Ahmed, Nesai i Tirmizi.

U pogledu važnosti, obaveze i odgovornosti za namaz, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je govorio: „Islam se temelji na pet temelja – šarta: obožavanje samo Jednog Allaha, obavljanje namaza, davanje zekata, postu meseca Ramazana i obavljaju Hadždža.“ Hadis beleži Muslim.
Koliko je namaz vredan i koristan govori nam predaja u kojoj je Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, kazao: „Klanjajte namaz i u svojim kućama i ne pretvarajte ih u grobove.“ Hadis beleže Buhari, Ebu-Davud i Ahmed.
Poslednja oporuka Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, svome ummetu jeste: „Namaz, namaz (čuvajte namaz) i one nad kojima imate vlast!“ Hadis beleže Ahmed, Nesai i Ibnu-Madždže.

Za namaz, njegovu ispravnost i pravilnost, prvo će se polagati račun na Sudnjem danu: „Prvo zašto će čovek odgovarati na Sudnjem danu jeste namaz: pa ako mu namaz bude ispravan, biće ispravna i ostala dela, a ako ne bude, neće mu biti ispravna ni ostala dela.“ Hadis beleži Taberani.

Poštovana braćo i cenjene sestre u islamu, ovo je veoma važna tema o kojoj ćemo inšaAllah govoriti i naredne džume,“ kazao je između ostalog Ramadan ef. Mehmedi.