- - - - - -
petak, 05 jun 2020
A+ R A-

HUTBA GLAVNOG IMAMA BAJRAKLI DŽAMIJE

WhatsApp Image 2019 01 27 at 19.35.28

25. januara / 19. džumade-l-evvela u beogradskoj Bajrakli džamiji hutbu je održao Ramadan ef. Mehmedi.
Tema hutbe – vrednost, značaj i važnost namaza, nastavak govora od prethodnog petka.

"Svakodnevno obavljanje namaza odvaja čoveka, barem na trenutke, od ovoga sveta, od njegovih brojnih planova, problema i ambicija. Stupanjem u namaz zaboravlja se na dunjaluk i razmišlja se o svom Stvoritelju i povratku Njemu. Sa namazom se vernik neposredno približava Uzvišenom Allahu i doživljava svu lepotu u bliskosti. Brojne su koristi za one koji redovno i uredno namaze obavljaju: Namaz čuva od greha i poroka.

Allah dželle šanuhu kaže: „Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj namaz, zaista, namaz odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje namaza je najveća poslušnost! Allah zna šta radite.“ Sura El – Ankebut, 45. ajet.
Dakle, namaz utiče na čoveka, koriguje i reguliše njegovo ponašanje, odvraća ga i čuva od sramnih, loših i grešnih dela i motiviše ga na dobra i plemenita dela. Čini čoveka snažnim da vlada situacijom i da uspešno obuzda svoje strasti i slabosti. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je govorio: 'Onaj koga namaz ne odvrati od bestidnih i zabranjenih dela, neće imati ništa od namaza osim što će biti udaljen od Allahove milosti.“ Beleži Taberani.

Namaz jača volju i pozitivne emocije čoveka
Čovek, kao slabo i nejako biće, u nevolji se gubi i očajava a u dobru zaboravlja na svog Gospodara. Tako nešto se ne događa vernicima koji redovno namaz obavljaju. Naredni ajeti to potvrđuju: 'Čovek je uistinu stvoren malodušan, kada ga nevolja snađe – brižan je, a kada mu je dobro – nepristupačan je, osim onih koji namaze svoje budu na vreme obavljali.“ Sura El- Me’aridž, ajeti od 19. do 23.

'O vernici, tražite pomoć sa strpljenjem i obavljanjem namaza! Allah je doista sa strpljivima.“ Sura El-Bekare, 153. ajet.
Namaz jača i snaži čoveka i pomaže mu da se lakše nosi sa brojnim životnim problemima i odgovornostima. Pa, kada se uznemiri, neka uzme abdest i klanja, pa će ga to oraspoložiti i smiriti.
Namaz smiruje i otklanja tugu i bol.
Namazom se postiže duševni mir i spokojstvo, odmor i za dušu i za telo. Mnogi psihički problemi čoveka, koji su posledica napetosti i stresova, leče se opuštanjem i odmorom, a takvu atmosferu pruža namaz. Allah dželle šanuhu kaže: 'Mi dobro znamo da je teško u duši zbog onoga što oni govore, zato veličaj Gospodara svoga i hvali Ga, i sedždu obavljaj, i sve dok si živ Gospodaru svome se klanjaj! Sura El-Hidžr, od 97. ajeta do 99.

Zato bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u stanju tuge, tegobe, uzbuđenja, uznemirenosti i umora pribegavao namazu, pa je rekao Bilalu: 'O Bilale, ikameti za namaz i odmori nas njime!' Hadis beleži Ebu-Davud.

I sledećeg petka ćemo inšaAllah govoriti o namazu, o temi koja je veoma važna i značajna", kazao je između ostalog Ramadan ef. Mehmedi, glavni imam Bajrakli džamije u Beogradu.