- - - - - -
petak, 01 decembar 2023
A+ R A-

Dr Sead ef Nasufović

Rođen u Bijelom Polju, Republika Crna Gora, 22. 6. 1979. godine, odnosno 27. redžeba 1399. godine po Hidžri, od oca Murata i majke Nafije.

U rodnom mestu završava osnovnu školu, a 1994. godine odlazi u Novi Pazar i završava srednju medresu "Gazi Isa-beg". Diplomirao je na osnovnim i master studijama na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu i Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i stekao zvanja: diplomirani islamski teolog, diplomirani islamski pedagog, master islamske pedagogije; diplomirani filolog srbista/bosnista, master filolog srbista/bosnista, a zatim nastavio doktorske studije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na modulu za svetsku književnost. Za redovnog člana Evropske akademije nauka u Beogradu u odeljenu za duhovnost, humanizam, mir i toleranciju svečano je promovisan 21.12.2019. godine.

Radio kao glavni i odgovorni urednik časopisa "Vakat" – zvaničnog glasila Islamske zajednice Srbije za veru, nauku i kulturu, bavio se bibliotekarstvom i novinarstvom. Redovan je učesnik radio i tv emisija na temu međureligijskog dijaloga i kulture suživota, duhovnosti i tolerancije. Obavljao dužnost imama, hatiba i muallima u Bijelom Polju, "Omerbašića džamiji" u Baru (Crna Gora), a zatim i u džamiji "Šehid Abdul-Aziz" u Novom Pazaru. Radio je kao profesor maternjeg jezika i književnosti u srednjoj medresi "Sinan-beg" u Novom Pazaru, kao i poslove sekretara, asistenta i predavača poverene nastave na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu. Vršio je funkciju predsednika Ustavnog suda Islamske zajednice Srbije od 2007. do 2016. godine. Član je Komisije Vlade Republike Srbije za versku nastavu u školi i član Saveta Centra za međureligijski i međukulturni dijalog u Beogradu. Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih naučnih skupova i simpozijuma i autor više naučnih i istraživačkih tekstova iz oblasti religije, filosofije i književnosti.

Za Reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije prvi put je izabran 2. jula 2016. godine/27. Ramadana 1437. hidžretske godine na sednici Vrhovnog Sabora Islamske zajednice Srbije jednoglasnom odlukom svih članova sa područja Mešihata IZ-e Sandžaka, Mešihata IZ-e Srbijanskog, Mešihata IZ-e za Preševo, Bujanovac i Medveđu, a zatim i reizabran 12. decembra 2021. godine po Miladu, odnosno 8. džumadel-evvela 1443. godine po Hidžri, nakon čega ga je nasledio Senad ef. Halitović, nakon izbora u Islamskoj zajednici Srbije 16. oktobra 2023. godine.

Oženjen je i otac petoro dece.