- - - - - -
petak, 01 decembar 2023
A+ R A-

џуманска хутба коју је у београдској бајракли џамији, 12. 11. 2021. соларне грегоријанске године по рођењу месиха алејхиССелаам, изговорио мухаммед хамди јусуфспахић, председник сабора изс

254987681 4562964957144626 1298761946685968331 n
 


„Аллаху је Самоме хвала!  елхамдулиЛЛах - све је све Створитељем зависно. овдашњим језицима, босанским, српским...., то значи да је све захваљујући Аллаху Драгом. према томе, Ко Је Тај Коме се захваљујемо, неко други?! Коме се каже хвала? ником сем Самом Творцу, Он Да Награди и Радује Собом доброчинитеље. упамтимо, устцимо, бићем свим, којег нам Он Даде, усвојимо ово и променомо се, уз Његову Покоћ, на боље, направимо искорак ка спасоносном што нам је, побољшајмо се и у свом говору, да што тачнији и изворнији буде! то ‘хвала’ и звучи и значи као оно ‘хавле’ из ‘ла хавле ве ла куввете илла биЛЛах’ - нема ни могућности, ни омогућеног, нити моћи, ни омоћеног, нез Воље Самог Аллаха, Самог Творца; јер све јесте зависно ни од кога другога, сем од Створитеља! елхамдулиЛЛах, Аллахом је све зависно-све је Њему Самом захваљујућ’. и то јесте прва и основна, сржна, порука и поука... па не чуди то да се налази на почетку елфатихе-начела кур’анског...  елхамдулиЛЛах – то да научимо, усвојимо, усрцимо, па је лепше и лакше, рахатније, дихати, живети! овај живот је пун лепота, без обзира на све изазове, с том свешћу, свешћу о Богомзависности сопственој. елхамдулиЛЛах.

мухаммед, Саллаллаху алејхи ве алихи ве Селлем, би и по три пута хамд Аллаху, понављајући, хутбу џуманску започињао, током хутбе понављао, стално на то говором и делом указивао, на сваком рекату фарз или суннет или нафиле намаза, хамд Аллаху кроз начело фатихе, је учио и учењем нас поучавао, говорио нам да нема ессалах-Богомсвезне молитве (на фарси језику:намаз) без начела кур’анског-елфатихе... па неки алим шери’ата и џеназу елфатихом употпуњују.
елхамдулиЛЛах-Аллахом је зависно све!
Њему припадамо, Њему запомажемо.

Боже Једини, Самоме Ти припадамо, Самом Теби Запомажемо, из тмина несвести нас Изведи, у осветљено, Тобом Самим, обасјано, Обасјаватељу, Осветлитељу нас Приволи, Приведи.
Ти Упућујеш. молимо Те Да Своме веснику, печатнику, мухаммеду, Тобомхваљеном-Тобомзахваљујућном-Тобомзависном, Подариш Свој БлагоСлов-Салават , Да га Ближиш Себи што дубље, јер је он наша локомотива, предводник, имам, кога Си нам Ти Дао....
што је више и дубље он у Аллаховој Божанској Милости и ми смо дубље у Њој. то је смисао, упамтимо, не бисмо ли и ми из ових последњих вагон-кола његове следбе, што дубље ушли у у Спасоносну нам Милост Божанску.

Подари Своју Милост, Боже, и његовом дому, потомству и следби.

то су много битне реченице... чине нам живот лепшим када их схватимо и прихватимо и усвојимо. када схватимо њихов смисао, смисленост живљења нам се открива.

СубханнеЛЛах! Аллах Је Непоредив! СубханнеЛЛах! ! Аллах Је Неупоредив! дакле, Њега не поредиимо ни са ким нити икога поредимо с Њим! СубханнеЛЛах! Не(у)поредив Је Аллах! елхамудлиЛЛах! све је Аллахом зависно! све је Њему захваљјујућ’.  ла Илахе илеЛЛах – нико није Аллах осим Сами Аллах! нико није Створитељ осим Сами Створитељ! нико није Бог, осим сами Бог! Аллаху Екбер! Бог Је Пречи од свега, Ненадвећив, нашим срцима - Аллах Створитељ нас је пречи од свега. ла хавле ве ла куввете илла биЛЛах – нема никаквог покрета, покренутости, покренутог, никакве снаге, оснаживање, оснаженог, моћи, омоћивања, омоћеног, могућности, омогућености, омогућивања, омогућеног, без Аллахове Воље!

ово је пет начина како се приближава Аллаху. ово је пет натписа на џеннетским улазима. СубханеЛЛах, елхамдулиЛЛах, ла Илахе иллеЛЛах, Аллаху  Екбер, ла хавле ве ла куввете ила биЛЛах.

улази кроз које се уџеннети, ка Аллаху ближи, исписани су овим реченицама. неко СубханаЛЛах, елхамдулиЛЛах, ла Илахе иллеЛЛах, Аллаху  Екбер, ла хавле ве ла куввете ила биЛЛах, свака, или нека, или макар једна, од тих реченица буде пут спаса, улаз у Милост Божју, опредељеност срца за Господара, сврстаност међу припаднике Његове одабранике, улаз у Његов рај.
као да гледамо како са свих страна путем тих Богоспомена, улазимо. обнављајмо своју свесност, Богомсвесност, Богомсвезност, Богоможивљеност, било којом од ових спасоносних реченица, или свим, кратке су, кротке су, лахке, а сржне, значајне, спасоносне, вредне, важне на ваги,

изговор траје часак, делић живота. а њима је живот смислен, а чим има смисла има и љепоте и лахкоће. Аллах Драги Даје смисао свему, нема ништа бесмислено у Његовим створењима, у овоме животу, у овој пролазности. немојмо мислити да је Аллаху Драгом ишта неизвесно и ко ће где од нас, овде окупљених, иако нам се још није завршио живот. Аллах Зна ко је спашен а ко није, пре свих створености. Аллах Је, да тако кажем, пре Стварања свих, Себи Одабрао кога Му Је Воља. има ли ико други Право Првости Избора осим Њега, Творца свега? има ли ишта неизвесно Њему Који Створи све? нема. Него је наша упитаност је ли нас изабрао Створитељ наш! е па онда прионимо и причврстимо себи СубханеЛЛах, елхамдулиЛЛах, ла Илахе иллеЛЛах, Аллаху  Екбер, ла хавле ве ла куввете ила биЛЛах, естагфируЛЛах, Аллаху екбер, Аллахумме Салли ‘ала мухаммедин ве ‘алих.. па изнова... Твој опрост тражимо, за Твојим опростом чезнемо Господару наш! Теби нам је поврат, и колико то тренутака, часака нам узме. живот је леп. СубханеЛЛах, елхамдулиЛЛах, ла Илахе иллеЛЛах, Аллаху  Екбер, ла хавле ве ла куввете ила биЛЛах!

дакле, живот је леп! Аллах Је Уприличио овај живот онима које Је Одабрао пре свих Стварања, да не би били незналице у Његовом БогоСпомињању одабраних, рају над рајевима. Аллах Је уприличио овај живот као школу да спрам негативног научимо и одаберемо и усвојимо позитивно, преко спознаје нечистог, неистинитог – чисто и истинито да уочимо и усрцимо. Тај Божански Дејствујући  Начин Је Неупоредив. искористимо овај дуњалук да бисмо спознали пунином, а шта значи спознаја? значи осведоченост, сведочење, сведочанство, признање. и шхд-шехадет-признање, и сдк-сидк, истинитост, искреност, садака-кад делом се докаже нутрина.   од тога је и садака. „они који деле од онога што Сам им Ја Свим Својим Божанским Моћима, Уделио.“ они који се осадачују, осведочују, доказују оно што је њихова нутрина својом спољашњом радњом. Да нам Аллах Да да будемо од тих, молимо Аллаха, овако како смо се овде окупили рад Њега, Да нас Окупи у џеннету. Окупи нас у џеннету са нашим вољенима крај Твога највољенијега, крај мухаммеда, Аллахумме Салли ве Селлим ве Барик алејхи ве алихи ве сахбих“, рекао је између осталог председник врховног сабора исламске заједнице србије, мухамед јусуфспахић.