- - - - - -
ponedeljak, 02 avgust 2021
A+ R A-

OBAVEŠTENJA

AKCIJA "KURBANI 2021."

  • Objavljeno petak, 02 jul 2021 12:17

 

 KURBAN 20211442. 2 page 001

 

Uplatu možete izvršiti na šalteru Islamske zajednice Srbije, u ulici Gospodar Jevremova 11, ili na račun Vakufske direkcije - Bejtul mala 205-351942-10

Sve dodatne informacije možete dobiti preko telefona 011/ 2622 - 428

Cena kurbana 150 evra.

 

 

SAOPŠTENJE RIJASETA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE O ORGANIZACIJI HADŽA ZA 2021. GODINU

  • Objavljeno četvrtak, 17 jun 2021 20:55

54364462 401

Uprkos svim naporima i iskrenoj želji Ministarstva hadža i umre Kraljevine Saudijske Arabije da obavljanje hadždža ove godine bude dopušteno muslimanima širom sveta, zbog aktuelne epidemiološke situacije, pomenuto ministarstvo donelo je odluku da će  i ove godine, kao i prethodne, obavljanje hadža biti dozvoljeno samo za ograničeni broj vernika iz Kraljevine Saudijske Arabije. Ova odluka donesena je isključivo iz razloga sprečavanja širenja virusa SarCov 2.

 Hadž će moći obaviti samo oni državljani Republike Srbije koji već borave u Saudijskoj Arabiji, koji ispunjavaju potrebne uslove i kojima nadležne vlasti odobre obavljanje hadža ove godine. Ova odluka je  u skladu sa  instrukcijama koje je objavilo Ministarstvo za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, a kojima se hadž ograničava na 60.000 učesnika, i to samo državljana Kraljevine i onih stranih državljana koji imaju prebivalište u toj zemlji.

Ministarstvo je ovu odluku donelo u svetlu trenutnog stanja u celom svetu, a imajući u vidu nastavak širenja korona virusa i pojavu njegovih mutacija. Oni koji nameravaju obaviti obrede hadža ne smeju imati hronična oboljenja, moraju biti u starosnoj skupini od 18 do 65 godina starosti i da, shodno propisima i procedurama o imunizaciji koje su na snazi u Saudijskoj Arabiji, pripadaju jednoj od kategorija: imunizovano lice, ili lice imunizovano jednom dozom pre 14 dana ili oporavljen od obolenja.

- Ministarstvo za hadž i umru posebno ističe da Vlada Kraljevine Saudijske Arabije u kontinuitetu pridaje punu važnost i pristupa s velikom pažnjom zaštiti, zdravlju i sigurnosti hadžija, postavljajući to na vrh svojih prioriteta, pri tom imajući kao uzor intencije šerijata na planu čuvanja ljudskih života. Također, Ministarstvo pruža sve što je hadžijama potrebno da im olakša obavljanje obreda hadža i umre, te da im omogući što lakši i jednostavniji pristup svetim prostorima. Samo u proteklih deset godina Kraljevina je imala čast biti na usluzi za preko 150 miliona hadžija.

Posebno napominjemo da su nadležne saudijske zdravstvene i organizacijske institucije pomno pratile globalnu zdravstvenu situaciju i informacije o opsegu napretka država sveta u imunizaciji svojih državljana i rezidenata i broju obolelih, kako bi se mogle pružiti odgovarajuće garancije i olakšati obavljanje obreda hadža na najoptimalniji način.

Zbog svega navedenog donesena je odluka da se ograniči pristup prijavljivanju onima koji imaju nameru obaviti hadž 1442. h.g./2021. g. isključivo na građane i rezidente unutar Kraljevine Saudijske Arabije.

Prijavljivanje za ovogodišnji hadž biće realizovano putem elektronskog registra za hadžije koji će u funkciju staviti Ministarstvo za hadž i umru, čime će se osigurati da obavljanje obreda bude provedeno uz zaštitu zdravlja i sigurnosti hadžija. U svakoj fazi obavljanja hadža zahtevat će se poštovanje organizacijskih odredbi, zdravstvenih standarda i sigurnosnih zahteva.

Ministarstvo za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije istaklo je još jednom činjenicu da je ovakva odluka povodom organizovanja ovogodišnjeg hadža donesena zbog stalne brige za zaštitu, zdravlje i sigurnost hadžija, kao i zaštitu i sigurnost država iz kojih dolaze.

MEŠIHAT SRBIJANSKI (RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE) RASPISAO KONKURS ZA VEROUČITELJE

  • Objavljeno četvrtak, 27 maj 2021 15:04
Konkurs za veroucitelje
Mešihat srbijanski (Rijaset Islamske zajednice Srbije) raspisuje konkurs za veroučitelje u školskoj 2021/2022. godini.
 
Konkurs se raspisuje za radna mesta nastavnika islamske veronauke u osnovnim školama i profesora islamske veronauke u srednjim školama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Subotici, Beočinu, Malom Zvorniku, Krupnju, Loznici, Šapcu, Kragujevcu, Smederevu, Kostolcu i Boru.
 
Konkurs se sprovodi za potrebe upisa na listu kandidata veroučitelja za školsku 2021/2022. godinu.
 
Zainteresovani kandidati su u obavezi da dostave sledeća dokumenta:
1. Kopiju diplome o završenoj školskoj spremi (original doneti na uvid)
2. Biografiju (CV)
3. Pismeni zahtev za upis na spisak veroučitelja za školsku 2021/2022. godinu.
(U zahtevu naglasiti naziv škole za koju kandidat konkuriše)
 
Veroučitelji koji su bili upošljeni u prethodnoj školskoj godini trebaju dostaviti:
1. Pisani zahtev za upis veroučitelja za školsku 2021/2022. godinu
(U zahtevu naglasiti u kojoj su školi bili upošljeni u prethodnoj školskoj godini)
 
Dokumenta predati najkasnije do 15.6.2021. godine, lično ili poštom na sledeću adresu:
Mešihat srbijanski Islamske zajednice Srbije , Versko-prosvetna služba ul. Gospodar Jevremova 11, 11000 Beograd.
 
Dokumenta je moguće dostaviti i elektronski, putem imejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Kontakt telefon:
011/ 2622-428

MEŠIHAT SANDŽAČKI RIJASETA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE - ODLUKA O VERSKIM AKTIVNOSTIMA TOKOM RAMAZANA 1442. HIDŽRETSKE GODINE

  • Objavljeno ponedeljak, 12 april 2021 16:15
172319320 750399805669234 1040400659680689003 n
Mešihat sandžački Rijaseta islamske zajednice Srbije donio je Odluku o organizovanju vjerskih aktivnosti u toku ramazana 1442. hidžretske godine za vrijeme vanrednih okolnosti.
 
Prvi dan ramazana 1442. hidžretske godine, prema takvimu Islamske zajednice Srbije, je utorak 13. april 2021. godine.
 
Jacija namaz i teravih namaz u svim džamijama Mešihata IZ Sandžaka će se klanjati na način da se odmah nakon ezana klanja jacijski farz, potom dva rekata sun-sunneta, teravih namaz osam rekata i vitr-namaz. Vjernicima se preporučuje da u svojim domovima upotpune teravih namaz do 20 rekata.
Mesihat Islamske zajednice Sandžaka poziva vjernike na društvenu odgovornost, te da djeca mlađe dobi i osobe iz rizičnih grupa namaze obavljaju u svojim domovima.
 
Imami i mujezini džamija su dužni da, u saradnji sa džematskim odborom, vode brigu o čistoći džamija i primjeni higijensko-epidemioloških mjera u njima.
 
U centralnim džamijama sandžačkih gradova učit će se mukabele uz poštovanje mjera nadležnih organa, a i'tikaf će biti organiziran u džamijama gdje za to postoje adekvatni uslovi.
 
Mešihat sandžački će za vrijeme ramazana, preko humanitarnog društva Emanet, kao i u saradnji sa ostalim humanitarnim organizacijama koje djeluju na prostoru Sandžaka, dijeliti humanitarnu pomoć u vidu osnovnimh životnih namirnica, socijalno ugroženim porodicama.
 
Nisab zlata za mjesec ramazan 1442. hidžretske godine iznosi 4.304 evra, dok je nisab srebra 452 evra. Uzimajući u obzir stav Hanefijskog mezheba, preporučuje se vjernicima koji posjeduju novaca ili trgovacke robe u vrijednosti nisaba na srebro (452€) iznad svojih osnovnih životnih potreba i dugovanja, da izdvoje zekjat na svoj imetak.
 
Utvrđene su tri vrijenosti sadekatu-l-fitra za 1442. hidžretsku godinu: 100 dinara (na osnovu vrijednosti namirnica kojima je Vjerovjesnik a.s., definisao visinu sadekatu-l-fitra), 400 dinara (iznos koji najviše odgovara našem standardu) i 1000 dinara (za one koji hoće da daju više).
Uplatom zekata i sadekatu-l-fitra preko Mešihata IZ Sandžaka pomažete siromašne kategorije našega društva, učenike muške i ženske medrese i studente Fakulteta islamskih nauka.
 
Molimo Svevišnjeg Gospodara da nastupajuće dane mubarek Ramazana provedemo na Njemu najdraži nacin i u njima doživimo svoj lični i društveni preporod.
 
Mešihat sandžački vam želi Ramazan mubarek olsun!