- - - - - -
petak, 22 septembar 2023
A+ R A-

SAOPŠTENJE RIJASETA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE O ORGANIZACIJI HADŽA ZA 2021. GODINU

54364462 401

Uprkos svim naporima i iskrenoj želji Ministarstva hadža i umre Kraljevine Saudijske Arabije da obavljanje hadždža ove godine bude dopušteno muslimanima širom sveta, zbog aktuelne epidemiološke situacije, pomenuto ministarstvo donelo je odluku da će  i ove godine, kao i prethodne, obavljanje hadža biti dozvoljeno samo za ograničeni broj vernika iz Kraljevine Saudijske Arabije. Ova odluka donesena je isključivo iz razloga sprečavanja širenja virusa SarCov 2.

 Hadž će moći obaviti samo oni državljani Republike Srbije koji već borave u Saudijskoj Arabiji, koji ispunjavaju potrebne uslove i kojima nadležne vlasti odobre obavljanje hadža ove godine. Ova odluka je  u skladu sa  instrukcijama koje je objavilo Ministarstvo za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, a kojima se hadž ograničava na 60.000 učesnika, i to samo državljana Kraljevine i onih stranih državljana koji imaju prebivalište u toj zemlji.

Ministarstvo je ovu odluku donelo u svetlu trenutnog stanja u celom svetu, a imajući u vidu nastavak širenja korona virusa i pojavu njegovih mutacija. Oni koji nameravaju obaviti obrede hadža ne smeju imati hronična oboljenja, moraju biti u starosnoj skupini od 18 do 65 godina starosti i da, shodno propisima i procedurama o imunizaciji koje su na snazi u Saudijskoj Arabiji, pripadaju jednoj od kategorija: imunizovano lice, ili lice imunizovano jednom dozom pre 14 dana ili oporavljen od obolenja.

- Ministarstvo za hadž i umru posebno ističe da Vlada Kraljevine Saudijske Arabije u kontinuitetu pridaje punu važnost i pristupa s velikom pažnjom zaštiti, zdravlju i sigurnosti hadžija, postavljajući to na vrh svojih prioriteta, pri tom imajući kao uzor intencije šerijata na planu čuvanja ljudskih života. Također, Ministarstvo pruža sve što je hadžijama potrebno da im olakša obavljanje obreda hadža i umre, te da im omogući što lakši i jednostavniji pristup svetim prostorima. Samo u proteklih deset godina Kraljevina je imala čast biti na usluzi za preko 150 miliona hadžija.

Posebno napominjemo da su nadležne saudijske zdravstvene i organizacijske institucije pomno pratile globalnu zdravstvenu situaciju i informacije o opsegu napretka država sveta u imunizaciji svojih državljana i rezidenata i broju obolelih, kako bi se mogle pružiti odgovarajuće garancije i olakšati obavljanje obreda hadža na najoptimalniji način.

Zbog svega navedenog donesena je odluka da se ograniči pristup prijavljivanju onima koji imaju nameru obaviti hadž 1442. h.g./2021. g. isključivo na građane i rezidente unutar Kraljevine Saudijske Arabije.

Prijavljivanje za ovogodišnji hadž biće realizovano putem elektronskog registra za hadžije koji će u funkciju staviti Ministarstvo za hadž i umru, čime će se osigurati da obavljanje obreda bude provedeno uz zaštitu zdravlja i sigurnosti hadžija. U svakoj fazi obavljanja hadža zahtevat će se poštovanje organizacijskih odredbi, zdravstvenih standarda i sigurnosnih zahteva.

Ministarstvo za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije istaklo je još jednom činjenicu da je ovakva odluka povodom organizovanja ovogodišnjeg hadža donesena zbog stalne brige za zaštitu, zdravlje i sigurnost hadžija, kao i zaštitu i sigurnost država iz kojih dolaze.