- - - - - -
petak, 22 septembar 2023
A+ R A-

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST REISU-L-ULEME ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE, SEADA EF. NASUFOVIĆA, POVODOM IZBIJANJA EPIDEMIJE COVID - 19

New Doc 2020 03 16 16.12.42

Polazeći od činjenice da je Islam vjera prevencije, a život i zdravlje jedna od osnovnih vrijednosti koje Islam štiti, te stava Svjetske unije islamskih učenjaka o postupanju prilikom izbijanja epidemije Covid-19 i obaveznosti slijeđenja instrukcija nadležnih državnih institucija u tim situacijama, a znajući da je na teritoriji R. Srbije već proglašeno vanredno stanje, čije mjere, zbog ozbiljnosti situacije imaju tendenciju da budu u narednim danima pooštrene, Rijaset Islamske zajednice Srbije sa Mešihatom IZ-e Sandžaka, Mešihatom IZ-e Srbijanskim i Mešihatom IZ-e za Preševo, Bujanovac i Medveđu na sjednici Savjeta muftija 16. marta 2020. godine donio je

ODLUKU

I. Privremeno se obustavlja rad fakulteta, medresa, obdaništa, škola Kur’ana i mektebske nastave.

II. Do daljneg se obustavljaju svi skupovi i planirane svečanosti povodom vjerskih blagdana, kao i drugi skupovi vjerskog i kulturnog karaktera.

III. Apelujemo na sve vjernike da namaze klanjaju u svojim kućama. Odgovorna lica – imam i mujezin, obavezuju se da u toku trajanja vanrednog stanja nastave oglašavati namaska vremena i obavljaju namaz u džamiji.

IV. Molimo vjernike da umjesto džuma-namaza klanjaju podne-namaz u svojim kućama, jer se džuma-namaz, kao i drugi javni skupovi, trenutno mogu organizovati u broju ne većem od 50 osoba. Ukoliko dođe do pooštravanja mjera, džuma-namaz će biti u potpunosti obustavljena do ukidanja vanrednog stanja.

V. Dženaze namazi će se organizovati u što manjem broju, bez zadržavanja i uz preporuku vjernicima da mejt ne boravi u kući već u gasulhani.

VI. Poseban apel upućujemo osjetljivim kategorijama društva, starijim osobama, hroničnim bolesnicima, dijabetičarima i svima koji osjećaju zdravstvene poteškoće, da ostanu u svojim kućama.

VII. Zadužuju se službenici Islamske zajednice da se pridržavaju ovih mjera, kao i da djeluju u pravcu podizanja svijesti o njihovom značaju i primjeni kod vjernika.

VIII. Mole se vjernici da poštuju preporuke Islamske zajednice i nadležnih državnih institucija.

Reisu-l-ulema Islamske zajdnice Srbije

Sead Nasufović