- - - - - -
sreda, 22 mart 2023
A+ R A-

PREPORUKE MEŠIHATA ISLAMSKE ZAJEDNICE SANDŽAKA O PRAVILIMA I MERAMA TOKOM TRAJANJA VANREDNE SITUACIJE

123794770 663484191027463 2368564637119989895 n
Imajući u vidu da je na teritoriji Republike Srbije u više gradova i opština ponovo proglašena vanredna situacija, u cilju preventivnog djelovanja i suzbijanja pandemije Kovid-19 virusa, a u skladu sa mjerama Vlade Republike Srbije, Mešihat Islamske zajednice Sandžaka izdaje sljedeće preporuke o mjerama koje treba sprovesti na teritoriji Sandžačkog Mešihata:
 
I. Obavezuju se svi službenici Mešihata IZ Sandžaka i džematlije da poštuju aktuelne preporuke nadležnih državnih organa, kao i mjere lokalnih kriznih štabova u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19.
 
II. U džamiji klanjati samo farzove, hutbu ne dužiti više od 7 minuta, a dovu učiti odmah poslije farza.
 
III. Namazima mogu prisustvovati samo one osobe koje su dobrog zdravstvenog stanja, a broj džematlija mora biti u okviru pravila – jedna osoba na 4 m2.
 
IV. Poseban apel upućujemo osjetljivim kategorijama društva, starijim osobama, hroničnim bolesnicima, dijabetičarima i svima koji osjećaju zdravstvene poteškoće, da namaze klanjaju u svojim kućama.
 
V. Zadužuju se službenici Islamske zajednice da se pridržavaju ovih mjera, kao i da djeluju u pravcu podizanja svijesti o njihovom značaju i primjeni kod vjernika.
 
VI. Mole se vjernici da poštuju preporuke Islamske zajednice i nadležnih državnih institucija.
 
𝑰𝒏𝒇𝒐𝒓𝒎𝒂𝒕𝒊𝒗𝒏𝒂 𝒔𝒍𝒖𝒛̌𝒃𝒂
𝑴𝒆𝒔̌𝒊𝒉𝒂𝒕𝒂 𝑰𝒔𝒍𝒂𝒎𝒔𝒌𝒆 𝒛𝒂𝒋𝒆𝒅𝒏𝒊𝒄𝒆 𝑺𝒂𝒏𝒅𝒛̌𝒂𝒌𝒂