- - - - - -
petak, 22 septembar 2023
A+ R A-

VESTI

Bajramska sofra u Novom Sadu vrhunac bajramskih svečanosti Rijaseta

  • Objavljeno ponedeljak, 03 jul 2023 22:27

Novi Sad, 01.juli 2023. / 13. zu-l-hidždže 1444.

 sofra_ns_7.jpg

Večeras je u Novom Sadu održana tradicionalna manifestacija ''Ulica otvorenog srca - bajramska sofra u Novom Sadu'' po trinaesti put.

Kao i prethodnih godina manifestacija je okupila veliki broj novosađana u pešačkoj zoni na Trgu Slobode. Manifestaciju je simolično otvorio predsednik Mešihata srbijanskog i muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed ef Ziljkić, kao domaćin svečanosti, predstavljajući svoje dve posebne gošće mlade humanitarke iz sela Đurđeva.

Svečanosti su prisutvovali brojni visoki gosti, ispred Islamske zajednice Srbije vrhovni poglavar Reisu-l-ulema Sead ef Nasufović, predsednik Mešihata IZ-e Sandžaka i muftija sandžački Senad ef Halitović, zamenik muftije sandžačkog Muhamed ef Demirović, muftija niški i braničevsko-timočki Eldin ef Ašćerić, potpredsednik Sabora Mešihata Muhamed ef Hadžić, direktor Vakufske direkcije Jakub ef Leković, sekretar Mešihata srbijanskog Senad ef Hajrović, imami novosadskog Medžlisa i imam Medžlisa IZ-e Kostolac Šerif ef Beharović.

Delegaciju Srpske pravoslavne crkve predvodio je vladika bački i novosadski dr Irinej, a takođe su pristvovali i predstavnici rimokatoličke i evangelističke crkve. 

Predstavnici gradske i pokrajinske vlasti i južno-bačkog okruga među kojima gradonačelnik Novog Sada gospodin Milan Đurić, predsednica Skupštine Grada Novog Sada gospođa Jelena Marinković Radomirović, pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, načelnik južnobačkog okruga i mnogi drugi.

 

Na početku se prisutnima obratio Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef Nasufović koji je pozdravljajući visoke goste i građane Novog Sada između ostalog rekao: '' Bajram su dani sreće, ali čovjek ne može biti stalno sretan. Čovjek je povremeno sretan, ali mora biti trajno zadovoljan. Zato je moja želja da ovo naše zadovoljstvo u našem bratstvu i zajedništvu, u ovoj smotri bratstva i prijateljstva kojoj večeras prisustvujemo, da takvo zadovoljstvo večno i trajno bude prisutno ovde u našoj državi, među svim našim narodima i svim našim vjerama.''

Nakon Reisu-l-uleme prisutnima se obratio gradonačelnik Novog Sada gospodin Milan Đurić koji ječestitao muslimanima Kurban-bajram i istakao je da to praznik Novog Sada jer ga slave sugrađani islamske veroispovesti.

 

''Mislim da danas stvarno šaljemo sliku mira, ljubavi tolerancije celom svijetu. Novi Sad na ovaj način pokazuje da je veliki grad, grad multikulturalnosti, multinacionalnosti i multikonfesionalnosti. Grad Novi Sad već tradicionalno podržava ovu manifestaciju i hoću da vam kažem da smo mi ovde vama istinski prijatelji i partneri i da je takav Novi Sad prema svim ostalim verskim zajednicama''–  kazao je Đurić.

Biranim i nadahnutim rečima prisutnim se obratio i episkop bački i novosadski gospodin Irinej koji je između ostalog rekao  da hrišćanstvo i islam imaju mnogo toga zajedničkog, a pre svega vrednosti koje neguju, a to su ljubav i zajedništvo.

Muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed ef Ziljkić je zatim pozdravio prisutne zahvalio svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos organizaciji ovogodišnje svečanosti istakavši veliko zalaganje i pomoć gospodina Miloša Vućevića potpredsednika Vlade Republike Srbije koji je kao gradonačelnik Novog Sada učinio sve da se održi prva manifesacija koja je danas doživela svoje trinaesto izdanje i koja će uz Božiju pomoć nastaviti da živi u budućnosti.

U nastavku programa prisutni su uz bogato i ukusno posluženje uživali u nastupu ženskog hora “Stambol“ iz Novog Pazara koji je izvodio ilahije i kaside, ali i sevdalinke.

Reisu-l-ulema prisustvovao svečanom prijemu ambasadora SAD

  • Objavljeno ponedeljak, 03 jul 2023 20:57

Beograd, 29. juni 2023. / 11. zu-l-hidždže 1444. 

Tradicionalnim prijemom u rezidenciji američkog ambasadora Kristofera Hila, večeras je obeležen nacionalni praznik SAD, Dan nezavisnosti, u znak sećanja na 4. jul 1776. godine kada je u Filadelfiji objavljena Deklaracija o nezavisnosti.

Svečanosti je prisustvovao Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef Nasufović.

U srdačnom razgovoru sa domaćinom Reisu-l-ulema je njegovoj ekselenciji u ime Islamske zajednice Srbije čestitao veliki nacionalni praznik Sjedinjenih država .

ISLAMSKA ZAJEDNICA SRBIJE USPEŠNO REALIZOVALA KURBAN-BAJRAMSKE AKTIVNOSTI

  • Objavljeno ponedeljak, 03 jul 2023 20:41

Beograd/Novi Pazar 28.06.-01.07.2023.

Islamska zajednica Srbije uspešno realizovala planirane aktivnosti u danima Kurban-bajrama 

Na nivou Rijaseta Islamske zajednice Srbije u Mešihatima srbijanskom i sandžačkom organizovnizovano i svečamo su dočekani mubarek bajramski dani. U svim džematima je klanjan bajram namaz uz veliko prisustvo džematlija, centralne svečanosti Mešihata bile su u Bor džamiji u Novom Pazaru i džamiji Eid Šreir u Beogradu.

Već prvog dana Kurban-bajrama vernici su izvršili svoje dužnosti žrtvovanja kurbana u velikom broju u organizaciji matičnih džemata i Mešihata kao i individualno. Ove godine u organizaciji džemata na teritoriji Mešihata IZ-e Sandžaka žrtvovano je više od 1000 grla sitne stoke (ovaca) par desetina grla krupne stoke (goveda), dok je na teritoriji Mešihata srbijanskog  žrtvovano oko 450 grla sitne stoke.

Zajedničkom saradnjom Rijaseta IZS i oba Mešhata realizovana je i velika donacija kurbana stalnih donatora iz inostranstva među kojima su i humanitarne organizacije iz bratskih Ujedinjenih arapskih Emirata.

Na teritoriji oba Mešihata u toku dana Bajrama, posebno prvog i drugog dana, organizovana je velika akcija podele kurbanskog mesa pojedincima, društvenim ustanovama, humanitarnim udruđenjima, kao i obrazovnim ustanovama Islamske zajednice Srbije.

Samo na teritoriji Mešihata srbijanskog drugog dana Kurban-bajrama u muftijstvima niškom, braničevsko-timočkom, beogradskom i vojvođanskom, podeljeno je oko 10 tona kurbanskog mesa.

 

 

 

Čestitke Reisu-l-ulemi i Islamskoj zajednici Srbije povodom Kurban-Bajrama

  • Objavljeno ponedeljak, 03 jul 2023 19:14

Beograd, 28.juni 2023. / 10. Zu-l-hidždže 1444.

Povodom Kurban Bajrama Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Sead efendiji Nasufoviću čestitike su uputilli brojni zvaničnici državnih organa, crkava i verskih zajednica, diplomatskih predstavništava, kulturnog i javnog života u našoj zemlji.

Ovom prilikom se svima u ime Islamske zajednice Srbije i svih muslimana najsrdačnije zahvaljujemo.

Poslanica Reisu-l-uleme za Kurban-bajram 2023/1444

  • Objavljeno utorak, 27 jun 2023 14:10

 

Beograd, 27.juni 2023. 

 

Danas je u najvećoj beogradskoj džamiji Eid Šreir održana bajramska konferencija za novinare kojim prilikom je predsednik Mešihata srbijanskog i muftija srbijanski i vojvođanski mr Muhamed ef Ziljkić preneo bajramski poslanicu vrhovnog poglavara IZ Srbije Reisu-l-uleme Sead ef Nasufovića. 
konferenciji su prisustvovali poptredsednik Sabora Mešihata Muhamed ef Hadžić i muftija niški i braničevsko-timočki Eldin ef Ašćerić

poslanicu prenosimo u celosti:

 

S imenom Allaha, Milosnog i Premilosnog!

Draga braćo i sestre, drage komšije, prijatelji i sugrađani!

Po takvimu (vjerskom kalendaru) Rijaseta Islamske zajednice Srbije sutra, 28. juna 2023. godine, počinje Kurban-bajram i traje četiri dana.

Obraćam vam se sa dubokim poštovanjem i ljubavlju, na pragu Bajrama, čiji su dani ispunjeni trenucima radosti, oprosta, ljubavi i zajedništva. Bajram nam donosi dragocjenu poruku, istu onu koju nam je ostavio Ibrahim, alejhis-selam. On nas uči da prava radost i ispunjenje dolaze samo onda kada su naše želje usklađene sa Božijom voljom, kao što nas podsjeća na univerzalne vrijednosti, a prije svega na samilost, saosjećanje, solidarnost i ljubav prema bližnjima. U ovoj mudrosti leži osnova našeg postojanja i pravac našeg puta.

U ovim svetim danima, neka svaka riječ koju izgovorimo bude riječ ljubavi, neka svaki pogled koji uputimo bude pogled razumijevanja, neka svaki korak koji napravimo bude korak ka pomirenju, jer Bajram je vrijeme kada se okrećemo jedni drugima, otvaramo svoja srca i domove. U ovim trenucima proslave, molim vas, ne zaboravite na one oko vas – članove porodice, prijatelje, komšije, poznate i nepoznate. Pomolimo se za sve, baš kao što je to činio Allahov poslanik Muhammed, alejhis-selam! Svi smo mi dio jedne velike, ljudske zajednice, povezani Božijim darom života koji dijelimo u istom vremenu, sa sličnim strahovima i nadama. Neka Bajram bude prilika da obnovimo tu svijest o povezanosti i bratskoj ljubavi. Zato se molimo za svijet u kojem će svi živjeti u miru, ljubavi i harmoniji.

Kurban predstavlja svaki oblik odricanja od onoga što nam je dragocjeno i bitno, sve sa ciljem približavanja Bogu, Allahu, dželle šanuhu. Ova staza je puna teškoća, ali obećava trajnu nagradu. U ovim danima, hadžije u Mekki ispunjavaju petu islamsku dužnost – hadž. Oni koji izvrše hadž i njihov hadž bude primljen kod Allaha, dželle šanuhu, nagrada je oprost svih grijeha i vječno prebivalište u Džennetu! Zato se ovaj Bajram naziva i Veliki bajram, jer je poseban zbog očigledne i otvorene žrtve, rada i truda koje vjernik ulaže u dane koji prethode Bajramu i tokom samog Bajrama.

Svima vama, iz dubine srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha da vas blagoslovi dobrim zdravljem, uspjehom u životu i radu, i radosti u porodici. Neka ovaj Bajram donese mir i dobro svima koji teže boljitku čovječanstva. Neka se naša srca ispune zahvalnošću, neka se naša lica obasjaju radošću, neka naše duše budu ispunjene mirom. Amin!

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije

Sead Nasufović

po ovlašćenju preneo Muhamed ef Ziljkić muftija srbijanski i vojvođanski

Džamija „Eid Šreir“ u Borči, Beograd, 27. jun 2023. godine