- - - - - -
ponedeljak, 28 novembar 2022
A+ R A-

VESTI

Visoka delegacija Rijaseta Islamske zajednice Srbije prisustvovala svečanom prijemu povodom nacionalnog dana Republike Kazahstan

  • Objavljeno ponedeljak, 14 novembar 2022 23:22
 
Beograd  14.11.2022.
 
Visoka delegacija Rijaseta Islamske zajednice Srbije koju je predvodio muftija sandžački, Senad ef. Halitović, generalni 
sekretar Rijaseta i muftija niški, Eldin ef. Ašćerić, i muftija vojvođanski, Muhamed ef. Ziljkić, prisustvovala svečanom prijemu koji je povodom nacionalnog dana Republike Kazahstan priredio Nj.E. ambasador Madi Atamkulov u beogradskom hotelu Hyatt.
U srdačnom razgovoru sa domaćinom članovi delegacije su se zahvalili na ljubaznom pozivu i preneli srdačne čestitke u ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Reisu-l-uleme Nasufovića povodom nacionalnog dana Republike Kazahstan i izrazili nadu da će se dobra saradnja između Rijaseta i Ambasade nastaviti i u budućnosti. 
Delegacija Rijaseta je tokom prijema imala priliku susresti se i porazgovarati sa drugim predstavnicima diplomatskog kora u Beogradu kao i sa ostalim visokim zvanicama.

Muftija niški i braničevsko-timočki, Eldin ef. Ašćerić, klanjao džumu namaz u borskoj džamiji i uručio hediju džematskom odboru i džematu - kotao za centralno grejanje džamije

  • Objavljeno petak, 11 novembar 2022 23:36
Bor, 11. novembar 2022.
 
Danas je muftija niški i braničevsko-timočki, Eldin ef. Ašćerić, klanjao džumu namaz u borskoj džamiji.
Nakon džume namaza muftija je uručio hediju džematskom odboru i džematu - kotao za centralno grejanje džamije, učionice i imamskog stana.
Hediju je obezbedilo muftijstvo uz pomoć donatora.
Muftija je džematlijama poželeo da im ova hedija olakša izvršavanje svakodnevnog ibadeta u postizanju Allahovog zadovoljstva, a donatoru zahvalio dovom da ga Allah nagradi nagradom onih koji svoje imetke troše na putu Allahovog zadovoljstva, putu koji se završava u Džennetu.

Reisu-l-ulema Nasufović, uputio čestitke predsednici Vlade i ministrima

  • Objavljeno petak, 11 novembar 2022 23:15

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Sead efendija Nasufović, uputio je čestitke predsednici Vlade Republike Srbije, Ani Brnbaić  i ministrima povodom izbora i imenovanja na funckije. Reisu-l-ulema je u čestitkama između ostalog poručio: Siguran sam da ćete uspešno odgovoriti svim izazovima koji su pred Vama i da ćete značajno doprineti daljem prosperitetu naše zemlje.Islamska zajednica Srbije poklanja veliku pažnju saradnji s Vladom Republike Srbije i nada se nastavku dosadašnje uspešne saradnje i u narednom periodu. 

Održana vanredna sednica muftijstva niškog i braničevsko-timočkog

  • Objavljeno ponedeljak, 31 oktobar 2022 01:12

Dana 30. oktobra 2022. godine u niškoj Islam-aginoj džamiji između akšam i jacije namaza održana je zajednička sednica muftijstva niškog i braničevsko-timočkog kojoj je prisustvovao vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije Reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović.

image 6483441

 

image 6483441 3

image 6483441 1

image 6483441 2

Sednici su prisustvovali imami i predsednici i članovi Odbora svih Medžlisa sa područja ovih muftijstava kojom prilikom je donesena jednoglasno sledeća odluka:

Islamska zajednica Srbije – RIJASET

Mešihat srbijanski

MUFTIJSTVO NIŠKO i BRANIČEVSKO-TIMOČKO

Medžlisi i džemati Islamske zajednice Srbije sa područja Muftijstva niškog i braničevsko-timočkog na sednici Muftijstva u prisustvu vrhovnog poglavara Islamske zajednice Srbije Reisu-l-uleme održane u nedelju 30. oktobra 2022. godine po Miladu, odnosno 05. rebi'u-l-ahira 1444. godine po Hidžri doneli su sledeću:

O D L U K U

  1. Članovi muftijstava Islamske zajednice Srbije u potpunosti podržavaju akt Saveta Reisu-l-uleme upućen Ministarstvu pravde Republike Srbije kojim je uvedeno vanredno stanje u Islamskoj zajednici Srbije i suspendovani Organi IZS kojima je blokiran rad zbog nesprovedenog izbornog procesa za konstituisanje Sabora Mešihata srbijanskog i Vrhovnog Sabora IZS, kao i zbog samovolje pojedinaca koji su grubo kršeći Ustav IZS nelegalno i nelegitimno donosili odluke u ime Islamske zajednice Srbije i time naneli štetu Islamskoj zajednici.
  2. Za muftijstva niško i braničevsko-timočko neobavezujuće su sve odluke Vrhovnog Sabora IZS iz 2022. godine zbog njegove dokazano sporne legalnosti, a naročito imajući u vidu da nijedan član ovog tela nije zastupljen sa područja pomenutih muftijstava, kao i da skoro svi članovi Vrhovnog Sabora sa područja Mešihata srbijanskog nisu izabrani od strane svog muftijstva, već su direktno imenovani po ličnom odabiru predsednika Vrhovnog Sabora koji je to javno izjavio.
  3. Odbori Medžlisa zahtevaju od Saveta Reisu-l-uleme i Reisu-l-uleme, kao najvišeg verskog autoriteta i zakonskog zastupnika i predstavnika Islamske zajednice Srbije da donese hitnu odluku o raspisivanju izbora u Islamskoj zajednici na svim nivoima kako bi se konstituisali organi Islamske zajednice po Ustavu, a zatim i doneli odluke o izborima i reizborima za muftije, članove Mešihata i Rijaseta.
  4. Muslimani džematlije sa područja muftijstava duboko su ogorčeni i osećaju se poniženo akcijama pojedinih službenika IZ-e koji pomoću humanitarnih paketa, pretnji našim službenicima i članovima odbora i lažnim predstavljanjem prave razdor i unose nemir u našim džematima. Zbog navedenih razloga ovom prilikom od vrhovnog poglavara i Saveta Reisu-l-uleme traže zaštitu.
  5. Svi odbori Medžlisa IZ-e daju punu podršku nadležnom muftiji i jedinstveni su u stavu da se o njegovoj eventualnoj smeni može razgovarati isključivo po proceduri propisanoj Ustavom od strane legalno i legitimo izabranih organa.

DODELJENE DIPLOME MATURANTIMA BEOGRADSKE ISLAMSKE SREDNJE MEDRESE

  • Objavljeno utorak, 28 jun 2022 15:14
viber slika 2022 06 27 23 21 10 243
Beograd, 24. jun 2022.
 
Beogradska islamska srednja medresa ispratila je 19. generaciju maturanata. U petak, 24. juna 2022., upriličena je mala svečanost kojoj su, pored direktora i profesora Medrese prisustvovali roditelji i članovi porodica maturanata.
 
Ove školske godine, Beogradska islamska srednja medresa imala je tri maturanta: Zlatana Muratija, Džemilu Gaši i Mirjetu Ljimani.
 
Zlatan i Mirjeta su aplicirali za studije u Turskoj, dok se Džemila odlučila za studiranje na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu.
 
Pre nego što, uz Allahovu dozvolu, nastave svoje dalje usavršavanje do kraja leta ove godine, po planu rada kojji sprovodi hafiz Tahsin Tosun, Mirjeta i Džemila bi trebalo da postanu hafize.
 
Prisutnima su se obratili direktor BISM - Ramadan Mehmedi. Svoje obraćanje imali su i maturanti, a svečanost je ulepšao hor Ummet koji je izveo nekoliko ilahija i kasida.
 
Kada su u pitanju maturanti, mi se pridružujemo rečima direktora Mehmedija: "Molim Allaha da ih nagradi, njih i njihove ponosne roditelje, da nastave putem sticanja znanja, da budu iskreni i uporni, blagi ali postojani, da se ne plaše da idu dalje."
 
 
 
viber slika 2022 06 27 23 21 10 561
viber slika 2022 06 27 23 21 11 057
viber slika 2022 06 27 23 21 10 638
 
viber slika 2022 06 27 23 20 53 653
viber slika 2022 06 27 23 20 28 126
viber slika 2022 06 27 23 20 27 623