- - - - - -
ponedeljak, 02 avgust 2021
A+ R A-

ODRŽANA KONFERENCIJA “MESDŽIDU-L-AKSA I KUDUS” U ORGANIZACIJI DIYANETA REPUBLIKE TURSKE

 WhatsApp Image 2021 05 12 at 16.20.15 1
 
U srijedu, 12.05.2021. godine, Diyanet (uprava za vjerske poslove) R. Turske organizovao je konferenciju putem Zoom aplikacije na temu “Mesdžidu-l-Aksa i Kudus”. Povod organiziranje ovakve konferencije jesu nemili događaji koji se dešavaju nad Palestincima u ovim mubarek danima mjeseca Ramazana.
 
Na konferenciji, koja se odvijala na turskom i arapskom jeziku, razmatrano je pitanje kako i na koji način se može pomoći našoj braći u Palestini. Učešće na konferenciji je uzelo preko 70 zvaničnika Islamskih zajednica iz 60 zemalja. Među zvanicama su bili i ministri nekih islamskih zemalja. Svim učesnicima dato je pravo govora. Na osnovu svih izlaganja, Diyanet R. Turske će dati saopštenje o ishodima konferencije.
 
Ispred Rijaseta Islamske zajednice Srbije učešće je uzeo šef kabineta Reisu-l-uleme dr Nihad Dervišević.
 
 
Saopštenje za svetsku javnost:
 

Pod pokroviteljstvom Predsedništva verskih poslova-Diyaneta Turske održan je hitni onlajn sastanak predstavnika verskih zajednica o zadnjim dešavanjima u Jerusalimu. Doneseni su sledeći zaključci:

 1. Jerusalim (Kudus) je islamski grad koji svedoči najvažnijem nasleđu čovečanstva u istoriji, noseći uspomene na odabrane poslanike u čijem srcu se nalazi Mesdžidul-Aksa koju je Allah, dželle šanuhu., posvetio simbolom monoteističkog (tevhid) verovanja na zemlji.
 2. Jerusalim je prva kibla islama, bio je grad mira i sigurnosti u kojem su 13. vekova pod vlašću muslimana zajedno živeli pripadnici različitih rasa, jezika i verovanja. Međutim, tokom prošlog veka usjed okupatorske politike terorističke države, Jerusalim-grad mira postao je mesto patnje i suza.
 3. Ne obazirući se na međunarodno pravo, moral i svete vrednosti, besna i tiranska zajednica krši svetost Jerusalima i gazi njegove vrednosti za druge religije i ukupno čovečanstvo. Muslimanima se sprečava ulaz i izlaz iz Jerusalima, građanima se zabranjuje vršenje verskih obreda u hramovima naročito u Mesdžidul-Aksa i Kubbetul-Sahra. Posebno se zadnjih godina svesno provodi represvina politika zastrašivanja.
 4. Ono što se događa je kontinuirano kršenje svetosti hrama od strane okupatora i pred očima celog sveta se oružano interveniše na muslimane koji klanjaju u Mesdžidu tokom meseca Ramazana. Proklinjemo, preziremo i osuđujemo ovakav neljudski čin.
 5. Pokušaji prisilnog oduzimanja zemlje na kojoj su vekovima živjeli muslimani u Jerusalimu, nasilno proterivanje Palestinskog naroda iz njihovih kuća i prisiljavanje na deportaciju je trajno neprihvatljivo delovanje i predstavlja zločin protiv čovečnosti. Ovakvim delovanjem teroristička država Izrael predstavlja najveću prepreku za mir i stabilnost na ovom području.
 6. Ne treba zaboraviti da put ka svetskom miru počiva na miru Bliskog istoka, a mir na Bliskom istoku utemeljen je na miru u Jerusalimu. Mir u Jerusalimu će biti moguć hitnim zaustavljanjem okupacije i ponovnim uspostavljanjem verskih, istorijskih i društveno-kulturnih veza muslimana s gradom. U skladu s tim, napadi okupatorskog Izraela na Kudus najveća su prepreka svetskom miru.
 7. Premeštanje ambasada u Jerusalem od strane određenih zemalja opasna je odluka koja ohrabruje terorističku državu. Spomenute zemlje hitno trebaju odustati od ovih odluka.
 8. Pitanje Jerusalima nije pitanje samo Palestinaca već i celog islamskog sveta. Okupatori pronalaze svoju hrabrost u nejedinstvu muslimana. Želeli bismo jasno reći da će islamski ummet kao jedno srce u svakoj prilici i u svakom vremenu braniti Palestinu i Mesdžidul-Aksa.
 9. Kudus je trajni glavni grad Palestine i ni jedna politika i sila ovu istinu neće moći promeniti.
 10. Kako bi se u islamskoj geografiji održala svest o Jerusalimu i Mesdžidul-Aksa živom i snažnom podsticaće se posete Jerusalimu i provodiće se zajedničko delovanje. S ciljem upoznavanja celog sveta o pitanju Jerusalima i osiguravanja njegove budućnosti uz zajedničku saradnju u islamskim zemljama formiraće se Istraživački centri o Jerusalimu.
 11. Odbrana pravde i zakona u Jerusalimu dužnost je svih pravednih jevreja, hrišćana, međunarodne zajednice i celog čovečanstva. Ako se ova dužnost zanemari odgovorni će u očima muslimana u potpunosti izgubiti iskrenost i kredibilitet.
 12. Muslimani će u svim prilikama ostati posvećeni principima morala i zakona i nastaviće borbu sve dok Kudus ne postane grad mira i sigurnosti za sve.

         

 
WhatsApp Image 2021 05 12 at 16.20.15