- - - - - -
sreda, 22 mart 2023
A+ R A-

REISU-L-ULEMA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE, SEAD EF. NASUFOVIĆ, UČESTVOVAO NA MEĐUNARODNOM EKSPERTSKOM PANELU “DVADESET GODINA VERSKE NASTAVE U REPUBLICI SRBIJI”

253689611 948693626056148 4220857921651142799 n
Beograd, 4. novembar 2021. godine
 
Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, održava se Međunarodni ekspepertski panel Dvadeset godina verske nastave u Republici Srbiji.
Pored reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije, Seada ef. Nasufovića, učešće su uzeli i predstavnici drugih tradicionalnih crkava i verskih zajednica, kao i istaknuti eksperti za odnose crkava/verskih zajednica, države i društva iz Evropske unije: dr Gerhard Robers, prof. dr Silvio Ferari i prof. dr Atanasios Stojanidis.
 
Na temu Verska nastava u svetlu evropskih iskustava moglo se čuti kako se konfesionalna veronauka predaje u školama večine evropskih zemalja: Španiji, Portugalu, Italiji, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj.
 
Dr Gerhard Robers je istakao kako se država mora postarati da se u državnim školama mladom naraštaju predaje pun obim znanja, kako bi njegovi pripadnici mogli raviti sopstvenu ličnost. Država mora da se postara da deca mogu da žive u skladu sa svojim veroispovedanjem a što se postiže konfesionalnom verskom nastavom koja podučava o istini prema verovanju verske zajednice.
 
Po zvršetku okruglog stola, učesnici skupa će doneti Zajedničku deklaraciju o značaju i mestu verske nastave u Srbiji.
imaglkjne00001