- - - - - -
sreda, 22 mart 2023
A+ R A-

RAMAZANSKA POSLANICA U IME VRHOVNOG POGLAVARSTVA RIJASETA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

277556731 5023140264460424 2155025497038635668 n

1. april 2022. godine, Beograd

„Neka je hvala Uzvišenom Stvoritelju, Koji nam još jednu priliku pružio da doživimo taj osećaj. Osećaj blizine najdražeg nam gosta. Mesec Ramazan je pred vratima, sutra 2.4.2022. je prvi dan ovog najblaženijeg nam gosta kojeg Uzvišeni Stvoritelj Allah dželle šanuhu daje vernicima iz Svoje nesebične milosti.

„O verni, propisan vam je post, kao što je bio propisan i narodima pređašnjim, kako biste bili Bogočuvarni.“

Mesec Ramazan je mesec u kom je Uzvišeni Allah objavio poslednju uputu ljudskom rodu kao uputstvo za život ljudima i Knjigu dokaza za ljudski um sa osnovnom porukom da samo Bog jeste Bog. Pa ko doživi ovaj mesec neka ga u postu provede.

Muslimani poste od zore do zalaska sunca i ustežu se od svakog užitka. Nije u pitanju samo nutricionizam tj. samo ustezanje od hrane i pića već od svakog ružnog dela i pomisli.
Post, postenje jeste poštenje i ustezanje od pohote i htenja. Štit nam je od pohlepe i halapljivosti.

Uči nas dobroti i dobročinstvu. Ramazan je misija čistoće duše.

Oplemenjuje odnos majke i deteta, brata sa bratom, čoveka sa čovekom. Jednostavno ima služiti odgoju ljudske zajednice.

Postiti između ostalog znači – uže ega stegnuti i od svega lošeg se sustegnuti, i tako mir u duši dosegnuti.
Ne posti sigurno onaj koji se pravom i čašću drugog mrsi, ko prema drugom loše misli i zlobu nosi te ko želi vlast, poziciju ne dajući boljem od sebe prednost.

Današnja inteligencija izgleda da je popustila, ne posti, zato svet i ispašta!
Kada čovek može pomoći, a neće, neka znamo da je protiv sebe i svoga, on jednostavno vara sebe i svoga, a učitelj sveta je rekao: „Nije od nas onaj ko vara.“

Kada su upitali Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, za neku ženu koja posti i klanja i sve obaveze prema Bogu ispunjava ali da uznemirava svoje komšije svojim otrovnim jezkom i da pravi smutnju, a njegov odgovor beše.“ Nema dobra u toj ženi, ona je stanovnik pakla – džehennema.“

Svako dobro delo u ovom mesecu nagrađuje se mnogostruko, pa je prililka da popravimo svoj račun dobrih dela i da konačno svog Stvoritelja zadovoljimo.

Ono što je specifično da se ovaj Ramazan dešava posle dve godine Korone ali u uslovima rata na našem evropskom kontinentu. Bez obzira na veru pozivam sve ljude naše države – Srbije da se molimo za mir i da rat prestane i da se zajedno molimo za našu Srbiju i njen napredak.

Ramazan šerif mubarek olsunsvim muslimanima Srbije, kao i svim muslimanima na ovom dunjaluku.

Srećan vam Ramazan! Ramazan šerif mubarek olsun! Happy Ramadhan! Bathalo Ramadan! Mefta Ramazani! Neka je hairli mesec Ramazan."

Zamenik reisu-l-uleme IZS Mustafa. ef. Jusufspahić

277556731 5023140264460424 2155025497038635668 n